Göteborgs-Posten

Odén om varför hon nobbade utlandet för Sävehof

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Hon avgjorde sitt livs sista match med att skjuta SM-guldet till Sävehof. Ida Odén, 33, vann elva SM-guld på tretton säsonger med Sävehof och var klubben trogen hela sin karriär – trots att erbjudande­n inte saknades. – Det lockade aldrig mig att flytta utomlands, säger hon.

Tidigare låg rekordet inom svensk handboll på nio SM-guld. Ett rekord som Ann-Britt Furugård och Eva Älgekrans satte med Stockholms­polisens IF under 1970- och 1980-talet. Det rekordet raderade dock Ida Odén ut.

För när hon avgjorde SM-finalen 2018 mot H65 Höör med matchens sista kast innebar det att hon samtidigt säkrade sitt elfte SM-guld.

Ett bättre sätt att avsluta sin karriär på finns det knappast.

– Det är en fin guldkant på karriären kan man säga! Det blev ju väldigt bra det där och det är något man aldrig kommer att glömma. Det är något jag kan sitta och skryta om inför barnbarnen i framtiden, säger hon.

Du har inte börjat skryta för barnen ännu?

– Haha! Nej inte så mycket ... sonen är sådär intressera­d. Det är mer Hulken och sådant som är coolt där. Jag har inte pushat på med handbollen särskilt mycket.

Vad tänker du när du tänker tillbaka på det där avgörandet?

– Jag tänker mest på mitt ansikte precis när jag gjort målet där. När jag ser de bilderna så är det väldigt svårt att förstå vad som hände inne i huvudet. Det är svårt att få fram sådana känslor. Jag hade inte ens vågat skriva ett sådant slut som det faktiskt blev. Det är nästan för bra för att vara sant och något jag är väldigt stolt över.

Du fick fira elva SM-guld, vilket firande var bäst?

– Det var det sista! Jag kommer knappt ihåg kvällen ... då är det en bra kväll! Det är mer minnena från själva matchen som tagit över minnesbild­en där. Det var ju så skönt att få sluta på det sättet. Jag har aldrig behövt fundera på om det var rätt beslut att sluta eller inte.

Det fanns en hel del lag som var intressera­de och lockade med olika saker men jag kände aldrig något behov av att spela för ett annat lag. Jag hade ett väldigt bra handbollsl­iv kombinerat med mitt privatliv. Ida Odén

Efter att karriären tog slut har hon inte haft någon kontakt med handbollen, eller ja, ingen roll inom sporten.

– Jag saknar det inte alls faktiskt. Ofta är det umgänget som många saknar men jag har ju många av mina bästa vänner som jag faktiskt spelade med. Vi var många som blev väldigt tajta, säger hon.

Med elva SM-guld, otaliga mål och ett EM-brons med landslaget så saknades det inte erbjudande­n om en flytt utomlands för Ida Odén. Men någon flytt blev det aldrig.

I stället var hon Sävehof trogen hela sin karriär.

– Det var faktiskt aldrig ens nära!

Det fanns en hel del lag som var intressera­de och lockade med olika saker men jag kände aldrig något behov av att spela för ett annat lag. Jag hade ett väldigt bra handbollsl­iv kombinerat med mitt privatliv. Jag kände också att jag utvecklade­s varje år, säger hon och fortsätter:

– Jag hade också många vänner som var utomlands och vissa trivdes inte alls. Jag har aldrig trivts när det bara varit handboll i mitt liv. Jag var lite rädd för att sticka utomlands och bara ha handbollen. Det hade inte passat mig tror jag.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Ida Odén är historisk inom svensk handboll. Med sina elva SM-guld är hon den som har flest guld av samtliga spelare.
Arkivbild: Michael Erichsen Ida Odén är historisk inom svensk handboll. Med sina elva SM-guld är hon den som har flest guld av samtliga spelare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden