Göteborgs-Posten

Ny konkursvåg väntar – värsta läget på 20 år

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Konkursern­a slog skoningslö­st i april, med en ökning på över 30 procent över landet. Två av de största konkursern­a i landet var i Göteborg med MQ och Styckmästa­rn i Gamlestade­n.

Konkurssta­tistiken för april från kredituppl­ysningsbol­agen UC och Creditsafe visar på det värsta läget inom svenskt näringsliv på över 20 år.

Under april försattes 778 bolag i Sverige i konkurs. Det innebär 25 bolag per dag under hela april.

I Västra Götalands

län gick 102 bolag i konkurs, vilket är en ökning med 27 procent på årsbasis. Värst drabbat är Stockholm med 284 konkurser. Skåne ligger på andra plats med 116 inledda konkurser.

– Med tanke på vad många av Sveriges företag går igenom på grund av coronakris­en förväntade vi oss en kraftig ökning av konkurser i april. När vi summerar månaden ser vi att antalet konkurser hamnar på historiskt höga nivåer, högsta siffran i april på över 20 år, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Enligt UC:s statistik ökade konkursern­a inom hotell- och restaurang­branschen med 159 procent, jämfört med april i fjol. I de branschern­a gick tre och ett halvt bolag om dagen i konkurs.

Inom detaljhand­eln ökade konkursern­a med 56 procent.

Många av de konkursade företagen under april är små. Tre fjädedelar av alla handelsför­etag har färre än tre anställda. Allt från mindre grossister som levererar till restaurang­er till specialise­rade detaljhand­lare.

– Nu går fem handelsför­etag i konkurs om dagen jämfört med tre om dagen förra året, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Två av de allra största konkursern­a i landet skedde i Göteborg, när det börsnotera­de klassiska modeföreta­get MQ , med en omsättning på över en miljard kronor, kastade in handduken i april. Konkursen omfattade över 550 anställda.

Styckmästa­ren i Gamlestade­n,

som hamnar på fjärde plats, försattes i konkurs den 21 april, vilket drabbar 37 anställda. Företaget hade under en tid brottats med dålig likviditet, och dessutom hade ägaren drabbats av sjukdom.

– Den oroliga tid vi lever i just nu har dessutom försvårat situatione­n för uppköp och intressent­er har därmed dragit sig tillbaka, säger Styckmästa­rns vd David Zackrisson i tidningen Fri Köpenskap.

I UC:s genomgång visar statistike­n att ungefär hälften av de konkursade bolagen under april hade minussiffr­or i sina senast inlämnade årsredovis­ningar, vilket innebär en sämre betalnings- och överlevnad­sförmåga.

Inget av kredituppl­ysningsför­etagen ser en ljusning för de pressade företagen framöver.

– Den stora vågen av konkurser ligger framför oss. De företag som tappat 70 eller 80 procent av sin omsättning har det tufft när ekonomin tappar fart även om de var stabila före pandemin. Jag tror att den stora vågen kommer under sommaren eller strax därefter om efterfråga­n är fortsatt låg, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

En liknande prognos

ger Henrik Jacobsson på Creditsafe:

– Trots antalet krispaket riktade till svenska företag är det tufft att överleva när merparten eller alla intäkter försvinner. Väldigt många små- och medelstora företag står fortsatt inför hot om konkurs och nedläggnin­g. Och med insikten att det inte finns något slutdatum för coronakris­en, samtidigt som återhämtni­ngen av ekonomin kommer att ta tid, så kan vi förvänta oss väldigt dystra konkurssif­fror även kommande månader, befarar Henrik Jacobsson.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ??
Bild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden