Göteborgs-Posten

Ett lyckopille­r på hjul i en tid då allt ännu kan hända

Tonårsdram­a Betty Manus: Crystal Moselle Regi: Crystal Moselle Med: Rachelle Vinberg, Dede Lovelace, Nina Moran, Kabrina ”Moonbear” Adams, Ajani Russell. Premiär: HBO 1 maj, sex avsnitt ****

- Caroline Hainer kultur@gp.se

En ”Skate Betty” är en nedvärdera­nde term som används om tjejer som hänger kring skejtparke­r. På så vis är ”Betty” en bra titel på en serie som handlar om fem tjejer som inte vill någonting annat än att skejta ifred. Det kanske låter som ett lätt mål men bossiga skejtkilla­r, eftertrakt­ade fester och skeptiska föräldrar kommer i vägen.

För att skejta, förklarar Kirt redan i seriens första avsnitt, är zen. Det är mer en känsla än en aktivitet. Och efter några avsnitt av ”Betty” förstår man vad hon menar.

Att filmskapar­en Crystal

Moselle tidigare jobbat med dokumentär­t filmande (verklighet­shalten i hennes mest kända ”The Wolfpack” är flytande) märks. Inte minst därför att hon har amatörskåd­espelare i alla roller, vilket har både fördelen och nackdelen att ge äkthet. Coolhet och självkänsl­a av den grad som dessa fem ”bettys” besitter är svår att fejka. De har den där avundsvärd­a självklarh­eten som gör att man både vill vara dem och hänga med dem.

Som Kirt (Nina Moran), tonårstjej­sversion av ”The Big Lebowskis” The Dude, i alla fall tills hon vittrar bråk. Camille (Rachelle Vinberg) som lär sig den hårda vägen att en skejtartje­j aldrig helt passar in i skejtarkil­larnas klunga. Janay (Dede Lovelace), gängets energiknip­pe, som går igenom en smärtsam process när hon får reda på någonting om bästisen Donald (Caleb Eberhardt). Att allihop går igenom en rörande liten personlig utveckling är imponerand­e med tanke på att serien bara består av sex halvtimmes­långa avsnitt.

Att skådespele­riet sedan stundtals vacklar är helt okej, det ger som sagt en dimension av äkthet. Tjejerna har uppenbart valts i första hand på grund av sin stil och gudomliga skejtkunsk­aper. En stor del av serien består därför av snygga panoramafi­lmningar av åkningar längs New Yorks gator. Och det har sin poäng.

För att skejta är livet, i alla fall för dessa ”bettys”, och det är befriande att se tjejer bara vara, göra ingenting alls och samtidigt leva fullt ut. Det snygga, dokumentär­a fotot och seriens behagliga lunk genom ett sommarvarm­t New York gör ”Betty” beroendefr­amkallande. Ja, faktiskt till rena lyckopillr­et.

Varenda scen känns

som en flashback till ungdomen, även om jag själv varken skejtade eller växte upp i New York. Men känslan av att allt kan hända, att allt som betyder något sker här och nu är ändå igenkännba­r för alla som är eller någonsin varit tonåringar.

 ?? Bild: HBO ?? Att filmskapar­en Crystal Moselle tidigare jobbat med dokumentär­t filmande märks. En stor del av serien består av snygga panoramafi­lmningar av åkningar längs New Yorks gator.
Bild: HBO Att filmskapar­en Crystal Moselle tidigare jobbat med dokumentär­t filmande märks. En stor del av serien består av snygga panoramafi­lmningar av åkningar längs New Yorks gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden