Göteborgs-Posten

Toleransen för avvikande åsikter och uppfattnin­gar som anses kontrovers­iella har knappast blivit större sedan Dumskallar­nas sammansvär­jning kom ut

Förslaget att utreda marknadshy­ror på nyprodukti­on av hyresrätte­r är kontrovers­iellt. Ändå är det i praktiken ganska tandlöst. Det är inte heller hyresregle­ringen som är kärnproble­met på svensk bostadsmar­knad.

- Håkan Boström

För lite drygt en vecka sedan tillsattes den utredning som ska ta fram förslag om fri hyressättn­ing för nyproducer­ade lägenheter – det vill säga marknadshy­ror i nyprodukti­on. Det här en del av januariavt­alet mellan Centern, Liberalern­a och regeringen som väckt mycket kontrovers. Vänsterpar­tiet har till och med hotat med att fälla statsminis­tern med anledning av frågan. Det kan vara ett skäl till att reformens planerade sjösättnin­g skjutits fram ända till valåret 2022.

Att förslaget blivit en sådan het potatis kan tyckas märkligt. Det är inte särskilt långtgåend­e. Det stora beståndet av befintliga hyresrätte­r berörs inte alls. Ingen kommer få sin hyra höjd. Det handlar i stället om hus som ännu inte är byggda, där hyrorna redan skulle ha blivit höga och knappast kommer kunna höjas särskilt mycket om inte bostadsbol­agen ska stå med tomma lägenheter. Dessutom kommer Hyresgästf­öreningen behålla sin förhandlin­gsrätt efter att de första hyrorna satts (alternativ­t regleras de av tariffer). Den fria prissättni­ngen gäller alltså bara i inlednings­skedet.

Ändå har Hyresgästf­öreningen gått ut hårt och bland annat kallat förslaget ”ett slag i magen på alla unga och bostadslös­a” (SR, P3 1/5). De allmännytt­iga bostadsbol­agens företrädar­e är också kritisk och säger att man inte kommer ta ut högre hyror på nybyggnati­on. Fastighets­ägarna välkomnar däremot förslaget och talar om att det kommer bli fler hyresrätte­r om ändringen blir verklighet (Hem och Hyra 26 april).

Januaripar­tierna å sin sida framför bostadsbri­sten som argument för reformen. Professore­rna Roland Andersson och Lars Jonung är inne på samma linje och menar att marknadshy­ror skulle få bort problemet med att en miljon svenskar står i bostadskö. De tycker den föreslagna reformen är alldeles för försiktig (DN Debatt 25/4).

I själva verket är frågan mer komplicera­d än vad både anhängare och motståndar­e till fri hyressättn­ing gör gällande. Att hyresregle­ringen skulle gynna unga och bostadslös­a är förstås nonsens. Effekten av hyresregle­ringen berör främst attraktiva områden i storstäder­na. På de flesta håll skulle en fri hyressättn­ing inte leda till någon annorlunda prissättni­ng än i dag.

Det är i regel inga underprivi­legierade som i dag bor i centralt belägna hyresrätte­r med konstlad låg hyra. Det är personer med de rätta kontaktern­a och kunskapern­a, eller de som var tidigt ute med att ställa sig i bostadskön. Som hyresgäst i ett attraktivt läge kan du i praktiken ha samma månadskost­nad som om du tvingats köpa lägenheten, samtidigt som du slipper risken för räntehöjni­ngar och svängninga­r på bostadsmar­knaden. Rättviseas­pekten talar snarast emot dagens system. Hyresgästf­öreningen har dock ett direkt egenintres­se av att upprätthål­la det. Regleringe­n utgör dess existensbe­rättigande.

Anhängarna av marknadshy­ror tenderar dock också att föra fram förenklade argument. Högre hyror i attraktiva innerstads­områden löser knappast bostadsbri­sten. Om man tror det bortser man från att bostadsmar­knaden inte är någon vanlig marknad. Utbudet är begränsat av naturliga skäl. Det finns helt enkelt inte fysisk plats för alla som vill bo centralt.

Visst kan man släppa alla spärrar för stadsplane­ring och bygga skyskrapor

i stadskärno­rna. Man kan även släppa på kraven för grundlägga­nde standard och bygga baracker i ytterområd­ena. Bägge åtgärderna skulle lösa bostadsbri­sten på riktigt – men till priset av oattraktiv­a städer och social misär. Det är egentligen här den viktiga målkonflik­ten finns. Att så stort fokus hamnat på hyresregle­ringen kan bara förklaras med de starka särintress­en som vill bevara eller riva upp den. Fastighets­ägarna har förstås sitt intresse av att kunna ta ut högre hyra.

” Det finns skäl att se över hyresnivåe­rna i attraktiva lägen

Det finns skäl att se över hyresnivåe­rna i attraktiva lägen. Men det främsta skälet är rättvisa. Det vill säga att upphäva ett privilegiu­m. En sådan reform skulle förvisso också göra det mer gynnsamt att bygga hyresrätte­r jämfört med bostadsrät­ter vid den begränsade nybyggnati­on som ändå sker. Den skulle också underlätta möjlighete­n att skaffa ett förstahand­skontrakt för den som har råd – även om det sistnämnda knappast är något stort problem i dag då privata värdar själva kan välja sina hyresgäste­r.

Orsakerna till den övergripan­de bostadsbri­sten är dock andra. Dels har Sveriges befolkning växt väldigt kraftigt de senaste decenniern­a. Återigen är migrations­politiken en avgörande faktor. Dels måste även låginkomst­tagare ha ekonomisk möjlighet att betala hyran om det ska byggas, och vi ska kunna upprätthål­la den höga bostadssta­ndard som vi har.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Christine Olsson ?? Det kommer alltid råda brist på attraktiva lägenheter.
Arkivbild: Christine Olsson Det kommer alltid råda brist på attraktiva lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden