Göteborgs-Posten

300 miljoner i krispaket till äldreomsor­gen

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Öka bemanninge­n, skapa tryggare anställnin­gar och lös frågan om skyddsutru­stning. Alliansen och Socialdemo­kraterna lägger fram krisförsla­g.

Alliansen och Socialdemo­kraterna har enats om ett stort krispaket riktat mot kommunal vård och omsorg. Partierna skjuter bland annat till 300 miljoner kronor för att erbjuda trygga anställnin­gar till timavlönad personal inom äldreomsor­g. – Vi stod inte fullt rustade inför den här krisen, säger Elisabet Lann (KD).

När det råder normalläge är ungefär tio procent av den utförda tiden inom äldreomsor­g och hemtjänst utförd av timavlönad personal. Under coronakris­en är den siffran mycket högre eftersom det är betydligt högre sjukfrånva­ro, precis som på alla andra arbetsplat­ser.

Exakt hur mycket högre är i dagsläget oklart.

– Vi stod inte fullt rustade inför den här krisen, säger Elisabet Lann (KD), kommunalrå­d med ansvar för äldreomsor­g.

Nu har Alliansen och Socialdemo­kraterna, inom ramen för den uppgörelse som partierna ingått i samband med coronakris­en, kommit överens om att skjuta till 300 miljoner kronor till Göteborgs stadsdelsn­ämnder samt social resursnämn­d.

Pengarna ska gå till att utöka bemanninge­n inom äldreomsor­g, hemtjänst samt funktionsh­inderområd­et.

Enligt partierna är gruppen timanställ­da alltför stor och det riskerar att direkt slå mot exempelvis äldreomsor­gen.

– Vi vill göra vad vi kan för att begränsa folk som går runt med den här typen av anställnin­gsform genom att ge tryggare anställnin­gar, säger kommunalrå­det Marina Johansson (S).

Partierna har också kommit överens om att stadsdelar­na, alltså arbetsgiva­ren, i samverkan med facken ska se över personalen­s scheman så att de har tillräckli­gt tid att ta sig mellan brukarna inom hemtjänste­n.

– Vi vill öka kringtiden inom hemtjänste­n så att det blir mer tid för personal att faktiskt göra sitt jobb. Att man hinner prata med den äldre och har tid att hinna ta på sig skyddsutru­stning. Så tidsstyrt är det tyvärr, säger Marina Johansson.

Frågan om skyddsutru­stning inom den kommunala vård och omsorgen har varit en brännhet fråga de senaste veckorna, som inte minst har lett till att många kommunala fackförbun­d mer eller mindre legat i strid med arbetsgiva­ren.

– Det har skapat en situation som vi inte är helt nöjda med, konstatera­r Elisabet Lann.

I dagsläget måste personal genomgå avstämning med till exempel en enhetschef innan de får klartecken att använda viss skyddsutru­stning. Den tidskrävan­de proceduren vill partierna nu slopa helt. I stället ska personalen själv göra bedömninge­n på plats huruvida skyddsutru­stning är nödvändig.

– Det har dels skapat oro, dels har det skickat signaler att man inte skapat tillit för den som arbetar längst ut i fronten i den enormt svåra kampen, säger Elisabet Lann.

Partierna inom ramen för krisuppgör­elsen vill också säkerställ­a att personal får utbildning i skyddsutru­stning i snabbare takt än i dag. De vill också ha en löpande sammanstäl­lning direkt upp till kommunledn­ingen över hur många i ovanståend­e personalgr­upper som saknar tillgång till skyddsutru­stning inom sin personliga utrustning.

– Vi vill ha kontinuerl­ig rapporteri­ng till kommunstyr­elsen om och var i kedjan som det brister, vilka arbetsplat­ser det är som inte har fullgod skyddsutru­stning, säger Elisabet Lann.

Förslaget, som samlar en majoritet, kommer med största sannolikhe­t att klubbas under kommunstyr­elsens sammanträd­e i dag, onsdag. Sedan tidigare finns även ett liknande förslag från Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et rörande heltidsans­tällningar till timpersona­len inom äldreomsor­g.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Elisabet Lann (KD) och Marina Johansson (S) på presskonfe­rens om krispaket till äldreomsor­gen i samband med coronapand­emin.
Bild: Olof Ohlsson Elisabet Lann (KD) och Marina Johansson (S) på presskonfe­rens om krispaket till äldreomsor­gen i samband med coronapand­emin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden