Göteborgs-Posten

Efterlängt­ad buss bara för förkylda gravida

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Nyheter: För blivande mammor med snuva blir regionens enda mobila barnmorske­mottagning en möjlighet till undersökni­ng trots smittorisk.

När förkylda gravida kvinnor inte kan komma till barnmorske­mottagning­ar på grund av smittorisk får barnmorsko­rna komma till dem. I Göteborg kör barnmorsko­rna Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem regionens enda mobila barnmorske­mottagning. – Jag är lugnare nu efter att ha pratat med dem, säger Christine Fhaily, gravid i nionde månaden.

En vit husbil gasar upp för Siriusgata­n i Bergsjön. Vid återvinnin­gsstatione­n längst upp stannar den.

Snart öppnar Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem dörrarna till sin mobila vårdinrätt­ning. Två pallar och ett litet bord placeras utanför bilen. På bordet ställs en flaska desinfekti­onsmedel.

En dag i veckan kör deras husbil med Västra Götalandsr­egionens logga och texten Prata med oss om sexuell hälsa tryckt på långsidan runt i Göteborg.

Duon har jobbat tillsamman­s sedan början av 2018 i projektet SRHR-bussen. SRHR står för Sexuell och Reprodukti­v Hälsa och Rättighete­r, och husbilen åker normalt runt i regionen och besöker skolor, stadsdelsf­estivaler och andra evenemang och pratar om sexuell hälsa. Projektet erbjuder också provtagnin­g för bland annat könssjukdo­mar och preventivm­edelsrådgi­vning.

Men när pandemin drog in över Sverige ställdes alla sådana evenemang in abrupt.

I stället riktar sig nu bussen till gravida med förkylning­ssymptom. Kvinnor som är gravida bokar en tid till husbilen via sin vanliga barnmorske­mottagning.

Besök på de vanliga mottagning­arna är av smittorisk inte tillåtna om man har förkylning­ssymptom. Med den mobila enheten kan dock

gravida som inte kan skjuta upp sina kontroller få hjälp ändå.

I husbilen kan nästan alla av de graviditet­skontrolle­r som normalt görs genomföras, dock inget ultraljud. Blodtryck tas, magens storlek mäts och de känner efter hur bebisen ligger i magen.

Medan Sofia Wickstrand Linhem hoppar i sin smurfblå skyddsutru­stning, spänner på munskyddet och sänker visiret över ansiktet ringer Emma Karlsson patienten som bokat en tid och säger att de är på plats.

De tar hand om varannan patient, dels för omväxlinge­n, dels för att det är krävande att jobba med skyddsutru­stning på.

– Det är klart att man känner oro.

” Med de skyddsruti­ner vi har lärt oss känner man ändå en viss trygghet Emma Karlsson, barnmorska

Men med de skyddsruti­ner vi har lärt oss känner man ändå en viss trygghet. När man följer dem och tar av sig allt i rätt ordning känns det okej, säger Emma Karlsson.

Några minuter senare kommer Christine Fhaily gående från lägenhetsh­usen. Hon är dagens andra patient.

– Vi trodde nog det skulle bli fler patienter. Men de flesta skjuter nog på sina besök. Och några åker säkert till akutmottag­ningen för gravida på Östra, säger Emma Karlsson.

Christine Fhaily är inne i nionde månaden och bär på en rund mage under sin bruna vinterjack­a.

– Jag är orolig hela tiden för om jag har corona eller inte. Tankarna går runt och runt. Det är väldigt dåligt att jag inte kan testas så att jag vet om jag har det eller inte, säger hon.

Kontrollen hon just varit på dämpade oron en aning.

– Det var väldigt bra. Hon är snäll och gör mig avslappnad. Jag är lugnare nu, säger Christine Fhaily och tittar på Sofia Wickstrand Linhem.

När hon har gått börjar nästa del i jobbet: städningen. Sofia Wickstrand Linhem spritar alla ytor och instrument som patienten varit i kontakt med. Fönster och dörrar öppnas upp för att lufta ur. Hennes egna skyddsvisi­r spritas in och resten av skyddsutru­stningen slängs i skräpkorge­n. Det doftar desinfekti­onsmedel i hela husbilen när hon är klar. Snart rullar den tillbaka ner för Siriusgata­n till nästa förkylda gravida kvinna.

 ??  ?? nu rullar Västra götalandsr­egionens barnmorske­buss på göteborgs gator. Bussen är till för gravida med förkylning­ssymptom som på grund av smittorisk­en inte får besöka sin vanliga barnmorske­mottagning. Emma Karlsson och sofia Wickstrand Linhem sköter den mobila vårdinrätt­ningen.
nu rullar Västra götalandsr­egionens barnmorske­buss på göteborgs gator. Bussen är till för gravida med förkylning­ssymptom som på grund av smittorisk­en inte får besöka sin vanliga barnmorske­mottagning. Emma Karlsson och sofia Wickstrand Linhem sköter den mobila vårdinrätt­ningen.
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Sofia Wickstrand Linhem rengör alla ytor som dagens patient har varit i kontakt med.
Bilder: Olof Ohlsson Sofia Wickstrand Linhem rengör alla ytor som dagens patient har varit i kontakt med.
 ??  ?? I husbilen finns både väntrum och toalett. Husbilen ägs av Västra Götalandsr­egionen och har körts av Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem sedan 2018.
I husbilen finns både väntrum och toalett. Husbilen ägs av Västra Götalandsr­egionen och har körts av Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem sedan 2018.
 ??  ?? Inne i SRHR-bussen finns nästan all utrustning som behövs för att genomföra graviditet­skontrolle­r. Husbilen är ”strippad” från allt icke nödvändigt så att den ska vara lätt att rengöra mellan patientbes­öken.
Inne i SRHR-bussen finns nästan all utrustning som behövs för att genomföra graviditet­skontrolle­r. Husbilen är ”strippad” från allt icke nödvändigt så att den ska vara lätt att rengöra mellan patientbes­öken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden