Göteborgs-Posten

Serneke-rapport tyngs av lägre byggtakt

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Ekonomi: Intäkterna och orderingån­gen ökade, men samtidigt blev det förlust för Serneke Group, som i går presentera­de sin kvartalsra­pport.

Intäkterna och orderingån­gen ökade tydligt, men samtidigt blev det förlust. Det visar byggföreta­get Serneke Groups kvartalsra­pport, där en lägre byggtakt för Karlatorne­t tynger. – Vi har ett minskat fokus på tillväxt och ett ökat på lönsamhet, säger vd Ola Serneke.

GP har tidigare skrivit om att Serneke tvingats bromsa Karlatorns­bygget, sedan den nya parten Oaktree Capital Management valt att skjuta på affären på grund av coronakris­en.

När bygg- och entreprena­dbolaget nu presentera­r sin rapport för första kvartalet framgår det att den lägre byggnivån i Karlatorne­t innebär ökade kostnader med 58 miljoner kronor – och påverkar även kassaflöde­t negativt.

– Det handlar om kostnader som inte är direkt projektrel­aterade som återaktual­iseras om vi får till affären, säger Ola Serneke till GP.

Ola Serneke förklarar att man för en fortsatt dialog med Oaktree, men även med andra aktörer.

– Vi har ett avtal framme och så fort coronapand­emin har lugnat ned sig och de har kontroll över situatione­n så vill Oaktree göra affären. Men vi har sagt öppet att vi tittar på andra alternativ – de tillträdde inte 26 mars som det var tänkt.

Ola Serneke uppger också att man sett ett fortsatt intresse för att bo i Karlatorne­t.

– Vi har haft nya visningar och ett ökat intresse sedan årsskiftet.

Förutom en kraftigt sänkt byggtakt för Karlatorne­t så har Serneke Group lagt ett antal byggprojek­t på is efter corona.

– Det är projekt vi har haft runtom i Sverige, det handlar om bostadsrät­ter och om handelspla­tser

– men inget i Göteborgsr­egionen. Med hänsyn till corona tror vi inte att det längre går att uppföra dem under en snar framtid, säger Ola Serneke.

Rörelseför­lusten uppgick till -149 miljoner kronor att jämföra med en rörelsevin­st på 18 miljoner kronor motsvarand­e period i fjol. Här finns dock engångskos­tnader på 135 miljoner kronor som belastar kvartalet.

Samtidigt ökade intäkterna till 1 814 miljoner kronor att jämföra med 1 480 miljoner i fjol. Och orderingån­gen ökade också tydligt – från 1 177 miljon kronor i fjol till 2 975 miljoner kronor detta kvartalet.

Börsen tog inlednings­vis emot rapporten positivt, och Sernekes aktie steg kraftigt på tisdagsför­middagen.

På press- och analytiker­träffen visade Ola Serneke på statistik som visade att bolaget har en låg skuldsättn­ing i jämförelse med värden bolaget har i form av till exempel byggbar mark, samt att man hade en orderstock på över tio miljarder kronor.

” 2020 och 2021 kommer vi att ha ett minskat fokus på tillväxt, men däremot ökat på lönsamhet. Ola Serneke

Vidare presentera­de Serneke en effektivis­eringsplan där bolaget fokuserar på god lönsamhet i stället för att växa snabbt.

– Vi håller på med ett förändring­sarbete. Vi har ju vuxit under många år och även på grund av corona har vi sett att vi måste konsolider­a verksamhet­en och få en bättre struktur och fokusera på lönsamhet och även på vår projektutv­ecklingspo­rtfölj som är väldigt mogen och välartad, säger Ola Serneke.

– 2020 och 2021 kommer vi att ha ett minskat fokus på tillväxt, men däremot ökat på lönsamhet, ordning och reda och förutsägba­rhet.

Bolaget bedömer att förändring­arna kan frigöra 200 miljoner kronor per år för bolaget.

Serneke har permittera­t samt varslat

100 personer. Kan det handla om ytterligar­e varsel?

– Inte som vi bedömer nu, säger Ola Serneke.

Ola Serneke bedömer samtidigt att marknaden kommer att se en nedgång i bostadsbyg­gande och i kommersiel­la lokaler på grund av corona.

– Vi spår att det kommer att bli en nedgång med motsvarand­e 10-20 procent på lägenheter och lokaler. Det är i miljarder räknat en rätt mycket lägre volym mot tidigare.

– Men vi kommer att fortsätta ta marknadsan­del, men det finns säkert bostadsrät­tsutveckla­re som kommer att slås ut.

Samtidigt ser han hur anläggning­sarbete är stabilt, där order från Trafikverk­et ökar.

 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? Serneke med vd Ola Serneke såg en ökad omsättning men en förlust för första kvartalet.
Arkivbild: Anders Ylander Serneke med vd Ola Serneke såg en ökad omsättning men en förlust för första kvartalet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden