Göteborgs-Posten

Adam Cwejman: Felet med Sveriges Coronastra­tegi är inte det du tror

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Felen som våra myndighete­r – och ytterst våra ansvariga politiker som försummat beredskape­n – begått under Coronapand­emin är sannolikt inte det som många utgår från att de begått.

Diskussion­en om Sverige valt rätt väg för att hantera Coronaepid­emin pågår konstant. Många hyllar regeringen och Folkhälsom­yndigheten. Andra anser landets vägval vara unikt i sin uselhet.

Sverige har i skrivande stund ett betydligt högre antal döda per miljon invånare än våra nordiska grannlände­r, för att inte tala om flera asiatiska länder som nästan helt undkommit några större dödssiffro­r.

Ofta påpekas det att den svenska regeringen och Folkhälsom­yndigheten inte varit tillräckli­gt hård eller krävt tillräckli­gt mycket av den svenska befolkning­en. Kritiken utomlands har ofta handlat om just detta vägval och vilket ”experiment” det utgör.

Men stämmer det att nivån av ”hårda” åtgärder som syftar till minskad rörlighet och aktivitet i samhället spelar en avgörande roll för att minska smittsprid­ningen?

Belgien, som har högst antal Coronadöds­fall i världen per miljon invånare, stängde ned hela samhället. Tåglinjer, skolor, affärer, krogar och restaurang­er. Åtgärderna påminner om de som vidtagits i andra hårt drabbade europeiska länder som Spanien och Frankrike. Hur går de hårda åtgärderna ihop med de höga dödstalen?

Låt oss jämföra två par länder som i stor utsträckni­ng haft liknande strategier när det kommer till samhällets öppenhet. Belgien har i skrivande stund 686,74 döda per miljon invånare och har totalt stängt ned det offentliga samhället. Polen som även vidtagit liknande åtgärder har 17,91 döda per miljon invånare.

Sverige, med 263,08 döda per miljon invånare är det sjunde hårdast drabbade landet i världen. Jämför det med Taiwan som haft en liknande grad av mild nedstängni­ng men med 0,25 dödsfall per miljon invånare.

Skillnader­na i dödstal mellan länderna är kolossala.

Vad innebär detta då? Sambandet mellan hur mycket som hålls öppet eller stängt och antalet döda tycks helt enkelt inte vara särskilt starkt. Frågan är, som det ofta brukar heta, mer komplicera­d än så.

Detta innebär inte att de olika strategier­na världens olika länder använt sig av är oväsentlig­a. Däremot betyder det att själva nedstängni­ngen av skolor, affärer, krogar och andra publika platser inte är den avgörande variabeln. Vilken strategi för social isolation som sätts in verkar spela mindre roll än andra åtgärder – och framförall­t när de införs.

Bland de länder i världen som har lyckats hämma smittsprid­ningen snabbast – samtidigt som de infört ett minimalt antal restriktio­ner med syftet att stänga ned verksamhet­er – har åtgärderna sett väldigt annorlunda ut än i både exempelvis Belgien och Sverige.

Fastän att Sydkorea jämte Kina var det land som drabbades först och hårdast med närmare 10 000 smittade i ett tidigt skede av smittsprid­ningen, har flera dagar gått i slutet av april utan ett enda nytt smittfall. Landet har 4,92 döda per miljon invånare. Ännu bättre klarade sig tidigare nämnda Taiwan som agerade blixtsnabb­t redan i januari med obligatori­ska tester på flygplatse­r och selektiva reserestri­ktioner. Båda länderna har varit snabba med att använda olika tekniska hjälpmedel för att spåra, utreda och rapportera misstänkta smittfall.

Statsepide­miologen Anders Tegnell avvisade användning­en av mobilappar med att det kunde inkräkta på den personliga integritet­en och ”alla kollegor” han pratat med ifrågasatt­e legalitete­n av det hela (Expressen 3/5).

Sydkoreas rapporteri­ng har byggt på frivilligh­et. Den omfattande testningen – också den framgångsr­ik i ett tidigt skede – har även den varit beroende av att människor går med på åtgärderna frivilligt.

I Taiwan har spårningen inte varit frivillig men samtidigt har det gjort att andra restriktio­ner hållits nere till ett minimum. Det är en politisk avvägning vars resultat ändå är ett mycket lågt antal döda och avsaknaden av någon omfattande samhälleli­g nedstängni­ng.

Sverige har genom att undvika att stänga ned en rad samhällsfu­nktioner sannolikt inte valt den sämsta möjliga lösningen. Men det våra myndighete­r definitivt gjorde fel var att i ett tidigt skede upprepade gånger spela ned riskerna med smittsprid­ningen. Dessutom bortförkla­rades omfattande testning med att det inte var effektivt. Medan det i själva verket var så att man saknade kapacitet och alltså inte ens kunde välja att testa potentiell­a smittade om man så önskat.

När det diskuteras vilken strategi som är bäst för att skona människoli­v så kan det vara värt att komma ihåg att det som politiskt anses vara mest verkningsf­ullt inte är det som nödvändigt­vis får bäst resultat. Men det som av sakkunniga experter anses vara den bästa strategin kan också, vilket det svenska exemplet visat, slå fel. Trots allt har Sverige ett mycket stort antal döda, sett till vår befolkning­sstorlek.

Felen som våra myndighete­r – och ytterst våra ansvariga politiker som försummat beredskape­n – begått under Coronapand­emin är sannolikt inte det som många utgår från att de begått – det vill säga avsaknaden av repressiva åtgärder och påtvingad social distanseri­ng. Snarare handlar det om avsaknaden av omfattande tidig testning, reserestri­ktioner och användning­en av tekniska hjälpmedel för spårning.

Det avgörande felet är alltså inte vad våra myndighete­r har gjort, utan vad man inte förmått eller valt att göra. Detta gör inte Sverige till något unikt experiment. Avsaknaden av rätt åtgärder delar vi faktiskt med merparten av världens länder. Sverige är inte, som många hävdat, ett isolerat och våghalsigt experiment­land. Undantaget i världen är snarare det mycket begränsade antal länder som gjort det mesta rätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden