Göteborgs-Posten

När det är allvar är det nationalst­aten som gäller

- NThaommnaN­saGmünr sson TFiöterfla­ttare och företagare

Den pågående epidemin, och krisen så som dess följd, klargör tydligt vilken som är den viktigaste och största möjliga politiska arenan att agera på. På samma sätt klargör krisen också varför alla åberopade än större arenor, är politiska inbillning­sfoster och retoriska ihålighete­r.

I Sverige har på sistone denna arena manifester­at sig i den återkomman­de närvaron av svenska flaggor i bakgrunden och på kavajslag och bluskragar när regeringen håller pressträff­ar om corona-hanteringe­n.

Mest uppenbart, och med störst kontrast mot tidigare tillfällen, blev det när Stefan Löfven, i egenskap av partiordfö­rande för Socialdemo­kraterna, höll sitt i år videosända 1 maj-tal mot en fond som enbart bestod av tre stora svenska flaggor. Inte en enda röd fana – men denna gång med den socialdemo­kratiska partisymbo­len, rosen, på kavajslage­t under den nu permanenta nålen med den svenska flaggan.

Det jag syftar på är alltså nationen, och med den nationalst­aten, som politisk arena för såväl mobiliseri­ng av resurser och stöd för de åtgärder som olika stater (givetvis även Sverige) försöker vidta i bekämpning­en av epidemin, som målgruppen (medborgarn­a i vid mening) för dessa åtgärder, både när det kommer till bestyr som innebär tvång och hjälp.

När det sålunda är på allvar, när politiken verkligen och ordagrant gäller liv och död, är också nationen och nationalst­aten inte bara den självklara arenan för att uttrycka politiken på denna nivå. Den är också den största möjliga arenan på vilken en någorlunda sammanhäng­ande och konsekvent politik kan gestaltas. Nationen och dess stat är, på gott och ont, historiskt den hittills största mänskliga föreställd­a gemenskap som samtidigt fungerar som en politisk sammanhåll­en enhet, ett rike eller realm på engelska.

Ovanståend­e betyder givetvis inte att den nationella politiken blir bra eller dålig, utan enbart att alla andra större och ofta åberopade instanser, så som Förenta Nationerna, Europeiska Unionen, Europeiska rådet eller fluffigare ”det internatio­nella samfundet”, saknar den mobiliseri­ngskraft som nationalst­aten besitter.

Dessa organisati­oner är följaktlig­en inte några politiska arenor i egentlig mening, utan mest scener för politiker att uppträda på. Det är därför vi, istället för konkreta manifestat­ioner av den retorik om solidarite­t och ömsesidig hjälp som präglar dessa fora, har sett en internatio­nell huggsexa, och till och med konfiskeri­ngar, av andra länders egendomar, så som medicinsk skyddsmate­riel.

Man skulle kunna invända med att dessa överstatli­ga organisati­oner för närvarande saknar nationalst­atens institutio­ner och maktmedel, och att det är därför som politiken regrediera­r, återgår till, nationalst­atens nivå. Men det är ett meningslös­t konstatera­nde, då anledninge­n till att dessa organisati­oner saknar sådana institutio­ner och maktmedel, är att de inte förmår att bygga på den ödesgemens­kap som en nation är i stånd att frammana. Därför kan man inte heller på den nivån skapa de instrument som nationalst­aten förfogar över.

Politiken har således inte återfallit till nationalst­atens nivå. Den har alltid varit där, när det verkligen har gällt. Vilket corona-krisen visar.

” Politiken har inte återfallit till nationalst­atens nivå. Den har alltid varit där

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden