Göteborgs-Posten

Direkta villkorslö­sa stöd ska inte gå till fossiltung­a branscher

När regeringen sjösätter massiva reformer är det viktigt att fokus är att bygga ett långsiktig­t hållbart samhälle.

- Johanna Sandahl Ordförande Naturskydd­sföreninge­n Karin Lexén Generalsek­reterare Naturskydd­sfören ingen

För att styra mot ett mer hållbart samhälle efter coronapand­emin måste regeringen och dess samarbetsp­artier genomföra flera reformer med miljön i fokus. Direkta och villkorslö­sa stöd med skattemede­l till branscher med stora utsläpp, som flyget, bör undvikas, skriver Johanna Sandahl och Karin Lexén, Naturskydd­sföreninge­n.

Coronakris­en har på kort tid skakat om hela världen och innebär ett stort mänskligt lidande och enorma påfrestnin­gar på våra samhällen. Många är drabbade av sjukdom, förlust av nära och kära, eller av oro inför framtiden. Pandemin har visat hur skört livet på jorden är, och att frisk miljö, god hälsa och välstånd hänger intimt samman i vår globala och sammanlänk­ade värld.

När regeringen nu sjösätter massiva reformer för att lindra de negativa ekonomiska effekterna av pandemin är det avgörande att de också tar sikte mot att bygga upp ett långsiktig­t hållbart och motståndsk­raftigt samhälle. Det innefattar att diskutera vilka verksamhet­er som ska få ta del av våra skattemede­l, och vilka investerin­gar som bäst gynnar ett hållbart samhälle när ekonomin ska stimuleras. Naturskydd­sföreninge­n anser att åtgärderna så långt som möjligt samtidigt bör bidra till att begränsa klimatförä­ndringarna. Annars finns det en betydande risk för att de ekonomiska åtgärderna kommer att förvärra klimatkris­en.

Regeringen­s ekonomiska stimulanså­tgärder bör följaktlig­en inriktas på att stärka människors trygghet och kompetens samt ett långsiktig­t hållbart näringsliv. Fokus måste ligga på att investera i framtidens branscher och i omskolning till långsiktig­a gröna jobb åt dem som behöver lämna utsläppsin­tensiva branscher – inte på att bevara och förstärka en ekonomi som bygger på fossil energi och ett ohållbart resursutny­ttjande. Direkta och villkorslö­sa stöd med skattemede­l till branscher med stora utsläpp, exempelvis flyget, bör undvikas.

Det är också uppenbart att arbetet för att minska samhällets sårbarhet och beredskap inför kommande kriser behöver prioritera­s. Att värna friska ekosystem och artrikedom är i det här sammanhang­et helt centralt, eftersom en rik biologisk mångfald stärker motståndsk­raften mot en rad negativa effekter av klimatförä­ndringarna.

På senare år har vårt land upplevt skogsbränd­er, torka och översvämni­ngar. Redan för tretton år sedan varnade den statliga Klimat- och sårbarhets­utredninge­n att Sverige kommer att påverkas kraftigt av den globala uppvärmnin­gen och rekommende­rade därför att omgående påbörja anpassning­en till klimatförä­ndringarna. Trots det lämnar de politiska åtgärderna mycket övrigt att önska.

” Regeringen­s ekonomiska stimulanså­tgärder bör följaktlig­en inriktas på att stärka människors trygghet och kompetens samt ett långsiktig­t hållbart näringsliv.

För att börja styra mot ett mer hållbart samhälle efter coronapand­emin vill Naturskydd­sföreninge­n att regeringen och dess samarbetsp­artier vidtar följande nya åtgärder:

Etablera en statlig, grön omställnin­gsfond för att bidra till en snabb, jobbskapan­de och rättvis omställnin­g. Syftet med fonden är att stödja och möjliggöra klimatoch miljöinves­teringar i såväl privat som offentlig sektor. Den skulle också kunna användas för att genomföra näringsliv­ets klimatfärd­planer inom ramen för Fossilfrit­t Sverige.

Hållbarhet bör vara ett villkor för finansiell­t stöd. En stor del av den utökade utlåning och de finansiell­a stöd som kommer att ske framöver på grund av coronakris­en bör utformas och riktas så att de skapar förutsättn­ingar för en hållbar ekonomi och långsiktig­t hållbara affärsmode­ller.

Styr mot gröna jobb genom ett grönt utbildning­spaket. En del av de permitteri­ngar och varsel som nu är oundviklig­a kan hanteras genom att erbjuda omskolning till nya jobb i gröna branscher.

Skapa förutsättn­ingar för gröna jobb. Gröna sektorer är allt från kollektivt­rafik, energieffe­ktiviserin­g och digitalise­ring till kultur, naturturis­m och ekologiskt jordbruk. Även arbeten inom vård, skola och omsorg är gröna, då de oftast har ett mycket litet klimatavtr­yck och i hög grad bidrar med samhällsny­tta. Tjänstesek­torn behöver också växa med särskilt fokus på att gynna en cirkulär ekonomi.

Nystarta Sveriges beredskaps­arbete mot klimatförä­ndringar genom att klimatanpa­ssa samhället. Flertalet åtgärder behöver vidtas för att stärka hela samhällets motståndsk­raft. Sveriges självförsö­rjningsgra­d av livsmedel måste stärkas. Beroendet av importerad­e insatsmede­l kan minskas genom en omställnin­g till ett ekologiskt, fossilfrit­t och mer diversifie­rat jordbruk, vilket dessutom bidrar till ökad kolinlagri­ng och en rikare biologisk mångfald. Fler våtmarker bör återskapas, då de skyddar vid torka och bränder, minskar riskerna för översvämni­ng och ökar grundvatte­nbildninge­n. Sårbarhet mot översvämni­ngar kan minskas genom att undvika att bygga alltför strandnära. Ett mer diversifie­rat skogsbruk kan göra skogar mer motståndsk­raftiga mot torra somrar och nya skadeinsek­ter.

Stärk beredskape­n mot naturkatas­trofer genom att göra en plan och och skjut till rejält med resurser i statens budget för åtgärder som ska stärka Sveriges beredskap.

Nu måste vi fokusera våra gemensamma resurser på att bygga upp ett samhälle och en ekonomi som inte fortsätter att såga av den gren som vi sitter på. Sverige såväl kan och bör visa vägen och leda med exempel – med klimatåtgä­rder som stärker såväl samhällets motståndsk­raft som ekonomin.

 ?? Bild: Michael Probst ?? Fokus måste ligga på att investera i framtidens branscher och i omskolning till långsiktig­a gröna jobb åt dem som behöver lämna utsläppsin­tensiva branscher – inte på att bevara och förstärka en ekonomi som bygger på fossil energi och ett ohållbart resursutny­ttjande, skriver debattörer­na.
Bild: Michael Probst Fokus måste ligga på att investera i framtidens branscher och i omskolning till långsiktig­a gröna jobb åt dem som behöver lämna utsläppsin­tensiva branscher – inte på att bevara och förstärka en ekonomi som bygger på fossil energi och ett ohållbart resursutny­ttjande, skriver debattörer­na.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden