Göteborgs-Posten

Nya arbetssätt för vården viktigare än någonsin

- (C) (C)

Kriser som coronapand­emin innebär många nya arbetssätt för vården. Nu är det viktigare än någonsin att vi drar lärdomar av förändring­arna och se till så vi kommer ut starkare på andra sidan, skriver bland andra Cecilia Andersson (C) partistyre­lseledamot.

Sverige befinner sig just nu i en situation som vi inte upplevt på generation­er. Coronaviru­sets fulla effekt är svår att överblicka i dag, men vi ser redan hur alla i samhället drabbas på ett eller annat sätt. Extra tydligt är detta i vården, där många verksamhet­er nu arbetar under ett oerhört hårt tryck och där vårdperson­alen varje dag står för närmast heroiska insatser.

Ett annalkande orosmoln är dock att många patienter inte dyker upp till inbokade vårdmöten, vilket innebär ökade vårdköer med obehandlad­e patienter. Därför behöver patienter tydligare uppmanas att avboka och boka om för att ge vården bättre planerings­förutsättn­ingar och därmed kunna hjälpa fler patienter i behov vård.

Ska vi kunna kompetensf­örsörja hälso- och sjukvården även framgent krävs ett antal olika reformer. I Västra Götalandsr­egionen har ett omställnin­gsarbete påbörjats så att fler ska kunna få sin vård i hemmet, genom bland annat mobila

” I Västra Götalandsr­egionen har ett omställnin­gsarbete påbörjats så att fler ska kunna få sin vård i hemmet, genom bland annat mobila team. Digitala vårdmöten som används allt mer i dess

team. Digitala vårdmöten som används allt mer i dessa tider kommer också att bidra till en omställnin­g och en smartare resursanvä­ndning i framtiden.

Fast läkarkonta­kt är en annan viktig reform, speciellt för de med störst vårdbehov. Undersökni­ngar visar att även personer som sällan är i behov av vård känner en ökad trygghet när det finns en namngiven fast läkarkonta­kt vid vårdcentra­len. Redan förra sommaren fattade regionen beslut om att införa en särskild ersättning till de vårdcentra­ler som kan erbjuda fast läkarkonta­kt till större delen av sina patienter, med fokus på de mest sköra med stora vårdbehov.

Även på nationell nivå har Centerpart­iet tillsamman­s med Liberalern­a och regeringen, inom ramen för januariavt­alet, förhandlat fram ett förslag på en primärvård­sreform som betonar vikten av att primärvård­en organisera­s så att alla som vill ha en fast läkarkonta­kt får det.

Trots att coronautbr­ottet i huvudsak präglats av personliga tragedier och stora ekonomiska svårighete­r så måste vi också se positivt på många av de förändrade arbetssätt som krisen för med sig. Sjukvården stod redan innan coronaviru­set inför en omställnin­g för att bättre kunna möta invånarnas framtida vårdbehov. Det behovet finns kvar. Kriser gör att vi snabbt måste finna nya arbetssätt och använda vårdresurs­er på ett smartare sätt. Nu är det viktigare än någonsin att vi drar lärdomar av det här och ser till att vi kommer ut starkare på andra sidan.

Cecilia Andersson

Partistyre­lseledamot

Gunilla Druve Jansson

Ordförande Centerpart­iet Västra Götaland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden