Göteborgs-Posten

Här är äldreboend­ena som smittats av coronaviru­set

- Text: Tobias Andersson Åkerblom, Evalis Björk

Göteborgs äldreboend­en har drabbats hårt av covid-19. Smittan finns på en stor del av boendena och många människor har dött. Kommunens siffror har visat sig vara felaktiga och vilka boenden som drabbats hemlighåll­s. Nu publicerar GP kartan över smittans härjningar i en öppen granskning som uppdateras löpande.

Att skydda de gamla är en av de bärande pelarna i den svenska coronastra­tegin. Men det har misslyckat­s, medger både Folkhälsom­yndigheten och statsminis­tern. Majoritete­n av de döda med konstatera­d smitta i Sverige är över 80 år och många av dödsfallen har skett på äldreboend­en. Nu kartlägger GP exakt var smittan har kommit in.

Göteborgs stad har haft fel om sin egen lägesbild rörande äldreboend­ena. Boenden med smitta har missats och fler har varit drabbade än vad som påståtts.

Var smittan härjar berättar kommunen i många fall endast för de som bor på samma avdelning. Även den rutinen har brustit, enligt vittnesmål från ett flertal anhöriga som inte fått veta att deras släktingar svävat i livsfara.

GP har granskat situatione­n på stadens äldreboend­en, och har begärt ut uppgifter och handlingar löpande, men kommunen vill själv inte berätta vilka äldreboend­en som är drabbade.

”Patientsek­retessen kräver att vi begränsar vår kommunikat­ion till ett minimum”, skriver Göteborgs stad i sin policy.

Artiklarna har fått ett stort gensvar från anhöriga som är oroliga för sina släktingar. Därför fortsätter GP granskning­en live och redovisar det vi får fram löpande.

När granskning­en inleds kan vi publicera namnet på 30 äldreboend­en som har drabbats av coronaviru­set. De finns i många olika delar av staden – från Angered via centrum till Fiskebäck. Men det finns flera stadsdelar där vi vet att det finns smitta, men inte var. Därför är vi beroende av tips.

Har du blivit drabbad? Känner du till missförhål­landen? Mejla till oss på granskning@gp.se.

 ??  ??
 ?? Foto: Stefan Berg, Olof Ohlsson ??
Foto: Stefan Berg, Olof Ohlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden