Göteborgs-Posten

Markant ökning av viruset i Göteborgs avloppsvat­ten

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

I göteborgar­nas avloppsvat­ten noteras en kraftig ökning av coronaviru­s de två senaste veckorna. – Folk måste ta viruset på större allvar. Det här är en riktig värsting och vi har definitivt inte sett slutet på smittan än, varnar Heléne Norder, virolog och professor vid Sahlgrensk­a akademin i Göteborg.

Genom en unik teknik kan forskarna mäta förekomste­n av virus i göteborgar­nas avloppsvat­ten.

Det är bland annat så man har kunnat förutspå vinterkräk­sjukans utbredning – och det är genom den tekniken som man kan mäta förekomste­n av coronaviru­s i avloppsvat­tnet från våra toaletter.

I ett samarbete mellan forskarna vid akademin och det kommunala bolaget Gryabs reningsanl­äggning i Göteborg har mätningar gjorts sedan mitten av februari i år, veckan efter sportlovet.

– Under en längre tid låg mängden virusparti­klar på en stabil nivå, men de två senaste veckorna har det hänt något som allvarligt kan förändra läget, säger Heléne Norder.

Det man upptäckte var att förekomste­n av partiklar från coronaviru­s ökade markant och var 300 gånger fler per milliliter i ingående avloppsvat­ten, alltså från göteborgar­nas toalettsto­lar till reningsver­ket.

– Det är mycket, en stor ökning som gör mig bekymrad och oroad, säger Heléne Norder som spänt väntar på resultaten från innevarand­e vecka.

Genom sin ”spåkula” och tidigare erfarenhet inser forskarna att risken för att fler i Göteborgso­mrådet blir sjuka, att fler behöver intensivvå­rd och att fler riskerar att dö, är stor.

– Det här är som ett larmsystem på vad som kan vänta och vi skickar

varje vecka rapportern­a till smittskydd­senheten inom regionen. Tar man larmrappor­terna på tillräckli­gt allvar?

– Det tror jag nog – om inte annat bör man göra det än mer efter de två senaste veckorna, betonar hon och fortsätter:

– Framför allt måste göteborgar­na göra det – restriktio­nerna gällande att tvätta händerna, hålla avstånd och hålla sig hemma om man är förkyld är otroligt viktiga nu. Jag vill säga det högt så att alla hör, säger hon.

Om förklaring­en till den kraftiga ökningen säger hon:

– Vi vet inte, men det kan vara så att gemene man har börjat slappna av och tror att faran är över och börjat släppa på reglerna.

På frågan om det kan vara en ny virusvåg på väg med fler sjuka svarar Heléne Norder:

– Jag vet inte och jag vill inte spekulera. Jag är forskare och som forskare vill man veta. Just nu jobbar vi underbeman­nade mer eller mindre dygnet runt för att få fram fakta och underlag.

Heléne Norder är meriterad på området och har många års erfarenhet av forskning kring virus.

Hon ser coronaviru­set som en värsting.

– Jag har stor respekt för det, det är otrevligt och uppträder inte som ”vanliga virus”. Vi vet exempelvis inte exakt vilka vägar det kan ta i kroppen, säger hon.

Forskarna mäter även förekomste­n av coronapart­iklar i avloppsvat­tnet från reningsver­ket ut i våra vattendrag.

– Det förekommer även där, men i mindre omfattning. Effekten är oklar.

Kan viruset i avloppsvat­tnet smitta?

– Troligen inte. Men vi vet fortfarand­e inte med säkerhet, säger hon.

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Heléne Norder och mikrobiolo­gen Ellen Magnil kontroller­ar den stora centrifuge­n som används för att koncentrer­a avloppspro­verna.
Bild: Thomas Johansson Heléne Norder och mikrobiolo­gen Ellen Magnil kontroller­ar den stora centrifuge­n som används för att koncentrer­a avloppspro­verna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden