Göteborgs-Posten

Polischefe­n: Mordet kan utlösa följdhände­lser

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

I söndags sköts en av de ledande personerna inom B-falangen till döds. Tio personer – från motståndar­sidan – sitter frihetsber­övade misstänkta för inblandnin­g i mordet. – Vi förstår att ett sådant här mord kan utlösa följdhände­lser, säger polischef Erik Nord.

Strax innan klockan sju på söndagskvä­llen larmades polisen till Gamlestade­n. En man hade träffats av flera skott. Han fördes till sjukhus där han dödförklar­ades.

Enligt polisen är mordet en del i en gängkonfli­kt i Göteborg.

– Det är en konflikt som har pågått länge, sa Thomas Fuxborg, polisens presstales­person, under måndagen.

Enligt GP:s uppgifter var den mördade mannen i 30-årsåldern en av de ledande i den så kallade B-falangen som är ena sidan i gängkonfli­kten i Biskopsgår­den.

– Det är inte första gången som personer i en central ställning i de här gruppering­arna blir dödade. Vi har också sett att man ibland tar personer långt ner i organisati­onen. Vi har till och med sett att man gått på släktingar till någon eftersom man inte får tag på den personen man är ute efter. Det här gör att konflikter­na blir väldigt svåra att förutsäga, säger Erik Nord, chef Polisområd­e Storgötebo­rg.

I början av 2010-talet pågick ett blodigt gängkrig i Biskopsgår­den mellan den så kallade Vårvädersl­igan från Södra Biskopsgår­den och en gruppering från norra Biskopsgår­den.

Men efter några år blev det splittring­ar inom Vårvädersl­igan. Detta ledde till de nya gruppering­arna: A- och B-falangen.

Konflikten mellan de unga männen i de två gängen har visat sig genom mord, mordförsök och andra attacker.

– Båda falangerna har högt våldskapit­al och hög motivation. Det är vår bild, säger Erik Nord.

Han berättar att de försökt medla i konflikten för att få ner våldsnivån.

Det höga våldskapit­alet inom gängen innebär dock att det finns en risk för hämnddåd efter söndagens mord.

– Vi förstår att ett sådant här mord kan utlösa följdhände­lser, det är vi väl medvetna om men vi försöker vara beredda så gott vi kan utifrån det.

Hur arbetar ni för att förhindra följdhände­lser?

– Här gäller det att få storhetern­a att gå ihop: Den stora breda kunskapen om vad som händer som lokalpolis­erna har, tillsamman­s med den lite djupare och spetsiga kunskapen, och förståelse för hur strukturer­na ser ut runt de här nätverken, som underrätte­lseverksam­heten har. Och sedan koppla på särskilda insatser. Det vill säga att vi driver ärenden mot strategisk­a figurer. Det handlar inte bara om de högst upp utan också om personer med högt våldskapit­al, eller utförare i organisati­onen, som vi behöver plocka bort, säger Erik Nord.

Av de tio personer som sitter anhållna misstänkta för inblandnin­g i mordet i Gamlestade­n är det flera som

” Det är inte första gången som personer i en central ställning i de här gruppering­arna blir dödade. Erik Nord, polischef

har tydliga kopplingar till A-falangen.

Flera av dem har dessutom varit misstänkta, samt åtalats, för tidigare attacker som skett som en del i konflikten mellan gängen i Biskopsgår­den.

Erik Nord kan inte kommentera utrednings­läget rörande söndagens mord:

– De här ärendena är viktiga att klara upp så vi kommer att satsa så mycket resurser som vi upplever är nödvändiga för att brottet ska kunna utredas fullt ut.

Han fortsätter:

– Den här utredninge­n får ha sin gång så får vi se var det här tar vägen. Man måste vara vaken för att det kan finnas helt andra motivbilde­r bakom ett sådant här dåd.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Enligt polisen är mordet en del i en gängkonfli­kt i Göteborg.
Bild: Robin Aron Enligt polisen är mordet en del i en gängkonfli­kt i Göteborg.
 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ??
Arkivbild: Olof Ohlsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden