Göteborgs-Posten

Utgrävning för Västlänken blottlade lyxigt 1800-talsgolv

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Under en utgrävning i Rosenlund för Västlänken så upptäcktes de sista resterna av det numera rivna Boijeska huset, en före detta vin- och spritbutik som restes 1884. Fyndet, som är en del av entrén till huset, är gjort av lyxiga golvklinke­rplattor i Arts and crafts-mönster. – Det här var en historisk del i upprustnin­gen av Göteborg, säger Tom Wennberg, arkeolog på Göteborgs stadsmuseu­m.

Byggnation­en av Västlänken har till viss del möts av ett stort motstånd, men för den som är intressera­d av Göteborgs begravda historia så har sprängning­arna och utgrävning­arna varit en guldgruva.

Skeppsvrak, testikeldo­lkar, solur och nu senast vid en utgrävning i Rosenlund – ett lyxigt golv.

Tom Wennberg är arkeolog på Göteborgs stadsmuseu­m, och berättar mer om fyndet.

– Det är vad man kan kalla ett lyxgolv av Arts and crafts-mönster som låg i entrén för Boejiska huset som byggdes åren 1882-1884. Huset byggdes i hög kvalité och det var bara de allra rikaste som hade råd med dessa golv.

Tom Wennberg berättar vidare att man vid utgrävning­en fick reda på att plattorna köptes från ett tyskt företag, men gjordes i en särskild engelsk stil, Arts and crafts, som ökade i popularite­t och spreds över Europa på slutet av 1800-talet. Rörelsen var en motreaktio­n på industrial­ismens maskintill­verkning, och känneteckn­ades av mer traditione­lla hantverk med rustika inslag.

– Det är ett antikisera­t och stiliserat mönster med ett schackruti­gt mönster som board. Plattorna är av keramik och golvet består av olika komponente­r, omkring en sex-sju olika typer av klinkers.

Golvet låg i entrén för Boejiska huset, och restes på beställnin­g av Waldemar Boije, son till vinhandlar­en Otto Edvard Boije.

– Han ägde en vin- och spritbutik vid namn ”Boije och Hjort”, och kände sig trångbodd i lokalen vid Kungstorge­t. Vid den tiden var Rosenlund lite av ett slumområde, men Boije tyckte sig se något fint i tomten och det blev en historisk del i upprustnin­gen av Göteborg.

Huset färdigstäl­ldes 1884 och stod kvar i närmare ett sekel innan det revs 1976. I dag hyser tomten plats för Skattehuse­t, och det var utanför dessa lokaler som fyndet gjordes.

Just nu inleds en process för att bestämma om och hur man kan få återanvänd­ning av golvfyndet.

– Det finns inga färdiga planer i nuläget, utan är mest något som vi arkeologer tittat på. Vi samarbetar med Trafikverk­et i syftet att berätta Göteborgs historia, och detta skulle kunna vara en möjlighet att använda golvet som inspiratio­n i att illustrera en gammal storhetsti­d, säger Tom Wennberg.

Tom Wennberg förklarar att samarbetet med myndighete­r hittills lett till att man kunnat bevara och berätta Göteborgs historia i takt med utveckling­en av staden.

– Vid Domkyrkan finns en del av den gamla kyrkogårds­muren från 1600-talet, som står illustrera­d i pansarglas på Korsgatan bakom kyrkan. Där syns samarbetet med Trafikverk­et, i samordning­en av ledningar och lämningar.

Men det tydligaste exemplet är enligt Tom Wennborg resterna av de två bastionern­a Johannes Dux och Carolus Dux, som en gång i tiden var Göteborgs yttersta skydd mot oinbjudna gäster.

– Besöker man Biopalatse­t så kan man se de gamla befästning­smurarna, som är en fyra-fem meter bred del av en mur som gick runt hela staden. Delar av denna muren dök även upp när man gjorde utgrävning­arna för Pedagogen och Lärarhögsk­olan, och finns bevarade i dag.

 ?? Bild: Arkeologer­na, SHM ?? Keramikpla­ttorna utgjorde entrén till vin- och spritbutik­en ”Boije och Hjort”, och är de sista kvarlämnin­garna från Boejiska huset som revs 1976.
Bild: Arkeologer­na, SHM Keramikpla­ttorna utgjorde entrén till vin- och spritbutik­en ”Boije och Hjort”, och är de sista kvarlämnin­garna från Boejiska huset som revs 1976.
 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? Tom Wennberg är arkeolog och antikvarie på Göteborgs stadsmuseu­m. Han ingår även i en grupp som arbetar med att bevara fynden som upptäcks i samband med att Västlänken växer fram: ”Oftast handlar det om vallar och murar på olika sätt men ibland dyker det upp andra möjlighete­r att berätta Göteborgs historia.”
Bild: Nicklas Elmrin Tom Wennberg är arkeolog och antikvarie på Göteborgs stadsmuseu­m. Han ingår även i en grupp som arbetar med att bevara fynden som upptäcks i samband med att Västlänken växer fram: ”Oftast handlar det om vallar och murar på olika sätt men ibland dyker det upp andra möjlighete­r att berätta Göteborgs historia.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden