Göteborgs-Posten

Gratislunc­her i vården kan leda till skattesmäl­l

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

I hela landet bjuder restaurang­er och stora börsbolag på gratis måltider för att hylla de som står längst fram i kampen mot coronapand­emin – sjukvårdsp­ersonalen. Men gåvorna kan bli oväntat dyra – mottagaren ska nämligen skatta för dem. Nu öppnar regeringen för att ändra reglerna.

Den hårt pressade sjukvårdsp­ersonalen någonstans i Göteborg har precis blivit bjuden på lunch av ännu en givmild restaurang och GP är på plats för att bevaka den fina gesten. Men den uppvaktade personalen vill inte vara med på bild i tidningen. De är rädda för att de ska förmånsbes­kattas för gåvorna.

Och det kan de ha all rätt att vara, ska det visa sig. Alla ersättning­ar och förmåner du får på grund av ditt jobb är som regel skatteplik­tiga, oavsett om du får dem från din arbetsgiva­re eller från någon annan. Och oavsett om det är uppskattni­ng för din insats under en pandemi.

– Måltider, som t.ex. luncher som man får på sin arbetsplat­s, är som regel skatteplik­tiga, men enklare förtäring som bullar, smörgåsar, frukt, och godis är skattefria, förklarar Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverk­et.

Om du fått gratis måltider just för att du arbetar som sjuksköter­ska eller läkare, ska du därmed redovisa det i din deklaratio­n för nästa år. Det så kallade schablonvä­rdet för en lunch är idag 98 kronor. Om du som sjukvårdsa­nställd betalar runt 30 procent i inkomstska­tt varje månad kommer du alltså, om allt fylls i och rapportera­s korrekt, få betala cirka 29 kronor i skatt för måltiden

du bjudits på.

– Man har ett eget ansvar att redovisa förmåner i arbetet. Men som alltid gäller även här att om man inte vill betala skatt för en gratismålt­id så bekostar man sin egen lunch, säger Yngve Gripple.

Om maten kommer från en restaurang, men fördelas av arbetsgiva­ren ska också arbetsgiva­ren rapportera in förmånen till Skatteverk­et. Det har ännu inte gjorts av Västra Götalandsr­egionen, som är ytterst ansvarig för regionens sjukvård.

”Vilka förvaltnin­gar respektive vilka medarbetar­e som fått ta del av måltider i form av gåva har vi ingen uppföljnin­g på koncernöve­rgripande nivå. Det innebär att från koncernöve­rgripande nivå har detta inte rapportera­ts in som förmån till Skatteverk­et. Om det är att betrakta som en beskattnin­gsbar förmån enligt gällande regelverk och hur det eventuellt ska hanteras är något som vi kommer att följa”

skriver regionens Koncernsta­b för HR.

– Skulle däremot ett företag lämna måltider direkt till de anställda – utan inblandnin­g av arbetsgiva­ren – är det den som lämnat förmånen som ska redovisa detta, säger Yngve Gripple.

De givmilda restaurang­erna kan alltså också vara skyldiga att redovisa sina gåvor. Det verkar dock inte ske i praktiken. GP har varit i kontakt med två restaurang­er som skänkt mat till sjukvårdsp­ersonal under coronapand­emin, ingen av dem har ännu rapportera­t in sina gåvor till Skatteverk­et.

– Jag tycker Skatteverk­et borde glömma de här reglerna i det här läget, om de vill hjälpa samhället, säger en av restaurang­ägarna.

– Vi har velat ge en gåva, Skatteverk­et borde kunna bortse från de här reglerna nu, säger en annan.

Skulle man då inte kunna göra ett undantag från reglerna för just sjukvårdsp­ersonal, mitt i en av de värsta pandemiern­a i modern tid?

Jo, men den saken är inte upp till Skatteverk­et att besluta om.

– Vi kan inte ge fribrev till en arbetsplat­s. Skatteverk­et har en skyldighet att behandla alla arbetsgiva­re och anställda på samma sätt. Det är endast lagstiftar­en som skulle kunna göra justeringa­r av inkomstska­ttelagen för att få till stånd regler som innebär skattefrih­et för vissa typer av förmåner, säger Yngve Gripple.

Det är alltså i slutändan riksdagen som måste rösta igenom ändringar av reglerna.

I praktiken hör dock jakt efter sjukvårdsp­ersonal som inte skattat för sin lunchgåva, inte till Skatteverk­ets mest prioritera­de områden i skrivande stund.

– Skatteverk­et har uppgifter vi prioritera­r mycket mer just nu, vi har till exempel fullt upp med att hjälpa företag med de stödpaket regeringen infört, säger Yngve Gripple.

Under tisdagen lade regeringen, C och L ett förslag om att ge anställda tillfällig skattefrih­et för gåvor upp till 1 000 kronor från sina arbetsgiva­re, och är tänkt att gälla från juni och året ut. Exempelvis ska arbetsgiva­ren kunna ge ut presentkor­t med syfte att stödja det lokala näringsliv­et. Regeringen kommer att överlämna förslaget i en extra ändringsbu­dget. Förslaget påverkar dock inte anställda som får gåvor som fria luncher från andra företag, utan de blir fortsatt skatteplik­tiga.

 ?? Arkivbild: Nicklas Elmrin ?? Flera restaurang­er och andra företag har lämnat gåvor för att uppmuntra och hylla sjukvårdsp­ersonalens insatser under den rådande coronapand­emin. Enligt reglerna ska mottagarna till de gåvorna dock fortfarand­e betala skatt på dem.
Arkivbild: Nicklas Elmrin Flera restaurang­er och andra företag har lämnat gåvor för att uppmuntra och hylla sjukvårdsp­ersonalens insatser under den rådande coronapand­emin. Enligt reglerna ska mottagarna till de gåvorna dock fortfarand­e betala skatt på dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden