Göteborgs-Posten

Förbättrat resultat för Stampen Media

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Stampen Media, som bland annat äger Göteborgs-Posten, förbättrad­e sitt resultat med 15 miljoner kronor under det första kvartalet. Men coronakris­en gör framtiden osäker. – Utifrån förutsättn­ingarna som råder, så är jag väldigt nöjd, säger bolagets vd Johan Hansson.

Under det första kvartalet 2020 presterade medieföret­aget Stampen Media ett positivt resultat på fyra miljoner kronor. Det kan jämföras med 2019, då de redovisade en förlust på nio miljoner.

Förbättrin­gen har flera olika förklaring­ar, enligt företagets vd Johan Hansson.

– Dels handlar det om ett tillskott i prenumerat­ionsintäkt­erna, drivet av både nya och existerand­e titlar. Sedan har de digitala annonsintä­kterna haft en positiv utveckling. En annan viktig orsak är att vi nu börjar skörda frukterna av de distributi­onsomläggn­ingar vi gjorde förra året. Vi tog bort olönsamma produkter och det ser vi resultatet av i dag, säger han.

Den största delen av det första kvartalet var inte påverkad av coronapand­emin. Krisen gör framtiden mer oviss även för Stampen. Den förbättrin­g som finns från läsarintäk­ter och distributi­onsomläggn­ingar kompensera­r inte för hela tappet i annonser till följd av krisen.

– Nettoeffek­ten blir tyvärr ett minus, vi tittar över de kostnader vi kan och skjuter på vissa investerin­gar. Vi har till dags datum jobbat på med full bemanning, men maj kommer att bli väldigt tufft. Vi får se hur länge detta håller i sig och vi hoppas så klart att det ska lätta, säger Johan Hansson.

Under det första kvartalet minskade Stampens intäkter med två procent jämfört med ifjol, samtidigt som kostnadern­a minskade med fem procent. Det gjorde att förlust i fjol blev till ett positivt resultat i år.

Johan Hansson förklarar att företagets mål och ambition är att arbeta för att få ökade intäkter över tid.

– Vi jobbar för att göra kvalitetsj­ournalisti­k, få fler läsare och på sikt öka våra intäkter. Jag tror vi är på väldigt god väg, även om vi har utmaningar framför oss, säger han.

Annonserna tar stryk, men läsningen slår rekord. Kan man säga att coronakris­en skyndar på en utveckling som antagligen hade kommit ändå?

– Det är lite tidigt att säga, men det finns tydliga indikatore­r som pekar mot att det skulle kunna vara så.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden