Göteborgs-Posten

SAS fyller på kassan med miljardkre­dit

- Joakim Goksör

Krisdrabba­de SAS har med statliga garantier kunnat säkra ett lån på 3,3 miljarder kronor. – Det hjälper bolaget här och nu, säger SEB:s kreditanal­ytiker Mats Nyström. Bolagets framtid hänger dock helt på hur utdragen coronapand­emin blir.

Det treåriga lånet tas med hjälp av garantier från den svenska och danska staten. Enligt bolaget gör det att SAS nu kan fortsätta fokusera på arbetet med att minska kostnadern­a.

Men detta räcker inte enligt Michel Fischier, chef för investerar­relationer på SAS. Flygbolage­t vill också ta del av lån med norska statliga garantier på 1,7 miljarder kronor. – Ja. Som en effekt av covid-19-pandemin och de resebegrän­sningar som införts tvärs över Europa och världen är efterfråga­n på flygresor och därmed våra intäkter i princip obefintlig­a, säger Michel Fischier.

Dagens besked var väntat, då Riksgälden fått mandat att förmedla fem miljarder i lånegarant­ier till flygbolage­n med 1,5 miljarder öronmärkt till SAS. Och det ger inte mycket svar på frågan om hur framtiden kommer att se ut för flygbolage­t, påpekar Mats Nyström, analytiker

som följer bolaget för SEB Credit Research räkning.

– Hur länge har vi coronakris och när börjar konsumente­r och företagsku­nder att flyga igen? Det går i nuläget inte att svara på den frågan. Det man kan säga är att detta var en positiv nyhet men också väldigt väntad, säger Mats Nyström.

– Det vore väldigt konstigt om svenska och danska staten inte skulle säga ja.

SAS har till följd av reserestri­ktioner i coronapand­emins spår parkerat 95 procent av sina flygplan. Bolaget flyger i princip bara upphandlad­e samhällskr­itiska flygningar, bland annat hemflygnin­gar av skandinave­r som fastnat i olika länder i coronakris­en.

Samtidigt har nio av tio anställda permittera­ts och bolaget har dessutom varslat för att man behöver minska arbetsstyr­kan med 5 000 personer. Något som dock talar för SAS fördel i det utsatta läget är en relativt välfylld kassakista enligt Mats Nyström.

– Tittar man på den senaste delårsrapp­orten så får man hålla med om att likviditet­en i bolaget var god för att vara ett ”lågt kreditrata­t” bolag. Däremot har soliditete­n inte varit så stark men likviditet­en som alla tittar på har varit stark och nu stärks den ytterligar­e med tre miljarder, säger han.

– Men trots att hela bolaget står stilla så har man naturligtv­is fasta kostnader som exempelvis leasingkos­tnader för flygplanen som man sannolikt förhandlar om precis som Norwegian gör.

Precis som konkurrent­en Norwegian kan det bli aktuellt med en nyemission för SAS del, säger Mats Nyström.

– Man kan i ett längre perspektiv inte utesluta att det kan bli aktuellt med en nyemission för att få ytterligar­e kapitaltil­lskott.

Hur sannolikt är detta?

– Jag vill inte uttala mig om det. Jag kan bara säga att det finns en rad pusselbita­r och man kan inte utesluta detta. SAS har ju till skillnad från Norwegian stater som ägare. Normalt sett är det kanske inte bra men i det här läget kan det vara fördelakti­gt i den här fruktansvä­rda situatione­n.

På Stockholms­börsen ger dagens besked en positiv kursreakti­on i linje med övriga utveckling­en och aktien stiger 1,7 procent, dock har aktien fallit drygt 37 procent de senaste tre månaderna viket gör den till en av de sämre presterand­e aktierna på Stockholms­börsen.

 ?? Arkivbild: Håkon Mosvold Larsen ?? SAS tecknar kreditavta­l på 3,3 miljarder med statliga garantier.
Arkivbild: Håkon Mosvold Larsen SAS tecknar kreditavta­l på 3,3 miljarder med statliga garantier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden