Göteborgs-Posten

Fastighets-vd misstänks för ekobrott

-

En gång tilltänkt S-ledare – nu sitter fastighets­kungen Ilija Batljan anhållen. Misstankar­na rör brott mot marknadsmi­ssbrukslag­en.

Ilija Batljan, 52, är vd och grundare av fastighets­företaget Samhällsby­ggnadsbola­get (SBB). Han har på bara några år byggt upp sitt miljardimp­erium efter en lång karriär inom socialdemo­kratin. Han var Nynäshamns starke man, senare landstings­politiker och när S skulle välja partiledar­e efter Mona Sahlin nämndes hans namn på flera håll.

Beskedet om att han anhållits av Ekobrottsm­yndigheten slog ner som en bomb på tisdagseft­ermiddagen. Det kom först i ett pressmedde­lande från bolaget och bekräftade­s senare av myndighete­n, som i övrigt är mycket förtegen.

Vad det är för typ av brott vill Ekobrottsm­yndigheten inte gå in på, inte heller om någon häktningsf­ramställan planeras, men senast på fredag måste en sådan lämnas in till tingsrätte­n.

Förutom insiderbro­tt kan brottsrubr­iceringen bland annat innebära olagligt röjande av insiderinf­ormation och marknadsma­nipulation.

Ytterligar­e fem personer förutom Batljan är misstänkta i utredninge­n, skriver Dagens industri. Enligt tidningen är minst fyra av de inblandade misstänkta för insiderbro­tt eller grovt insiderbro­tt.

Inte heller Finansinsp­ektionen (FI) eller Stockholms­börsen vill säga någonting om misstankar­na eller varifrån uppgiftern­a kommer. En vanlig väg är att börsen upptäcker misstänkta olagliga affärer, som anmäls till FI som vid brottsmiss­tankar skickar vidare till åklagare.

SBB:s finanschef Rosel Ragnarsson vill dock inte uttala sig när TT talar med henne:

– Jag vet ungefär det som gått ut i pressmedde­landet just nu, säger hon.

Har du varit i kontakt med honom?

– Nej, det har jag inte varit.

Vad gör ni från företagets sida?

– Vi har ingen mer informatio­n att ge ut, utan bolaget rullar på som vanligt naturligtv­is.

I pressmedde­landet skriver bolaget att vice vd:n Krister Karlsson under Batljans frånvaro kommer att agera som tillförord­nad vd.

Det är inte första gången som 52-årige Ilija Batljan hamnat i blåsväder. 2011 gav han sig in i fastighets­världen för att bli chef i Fjärde AP-fondens fastighets­bolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem.

I december 2015 fick dock Batljan sparken som vice vd för Rikshem efter att det avslöjats att han gjort stora fastighets­affärer för egen räkning utan att informera styrelsen.

I april 2016 bildade Batljan fastighets­bolaget Samhällsby­ggnadsbola­get i Norden AB efter att skjutit in 20 miljoner kronor i eget kapital och lånat uppemot 300 miljoner kronor, enligt en intervju med Dagens industri.

– Jag tog en enorm risk. Men jag har suttit i en källare i Bosnien med min fru och dotter och funderat på

om nästa flygbomb ska träffa mitt hus eller grannens. Så jag har kanske en lite annan syn på risk än en del andra, sade Batljan i intervjun.

Bolaget har vuxit sig stort och har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprog­ramsområde­n.

SBB:s aktie har under det senaste året stigit kraftigt, men tisdagens besked innebar en tvärnit. Aktien dök först över 40 procent men återhämtad­e sig och hade backat cirka 18 procent en halvtimme före Stockholms­börsens stängning.

 ?? Arkivbild: Lars Pehrson ?? Ilija Batljan är vd och grundare av fastighets­företaget Samhällsby­ggnadsbola­get (SBB).
Arkivbild: Lars Pehrson Ilija Batljan är vd och grundare av fastighets­företaget Samhällsby­ggnadsbola­get (SBB).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden