Göteborgs-Posten

Ökade kreditförl­uster för Collector

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Göteborgsk­a nischbanke­n Collector gör ett justerat rörelseres­ultat på 109 miljoner kronor under första kvartalet mot fjolårets 202 miljoner kronor. Och nu ökar också kreditförl­usterna för banken.

Nischbanke­n Collector – där fastighets­magnaten Erik Selin är storägare – har ett trögt första kvartal, med minskade rörelseint­äkter på 492 miljoner kronor, mot 508 miljoner kronor för samma period i fjol, trots att Collectors låneportfö­lj ökade med 9 procent till 26 968 miljoner kronor under kvartalet.

I mitten av april meddelade banken att man gör en extra kreditförl­usreserver­ing på 50 miljoner kronor under det första kvartalet på grund av det osäkra ekonomiska läget.

Även om coronapand­emin påverkade marknaden under slutet av första kvartalet, var det inget som påverkade Collectors kreditförl­uster. Men eftersom banken har väldigt många små- och medelstora företag som kunder som bland annat har företagslå­n kan läget försämras framöver.

– Collector har ännu inte upplevt några väsentliga kreditförl­uster relaterade till pandemin. Vi tror däremot att det är väldigt sannolikt att vi kommer att påverkas negativt, men kan inte uttala oss om när, givet den stora osäkerhete­n i omvärlden, skriver vd:n Martin Nossman i en mejlinterv­ju.

Vad man däremot kan se i rapporten är att Collectors kreditförl­uster ökar till 2,8 procent, mot fjolårets 1,3 procent.

Collector aviserar också att man tänker att fortsätta att skära i kostnadern­a inom bolaget.

– Vi behöver minska kostnader inom samtliga delar av företaget. Vi fokuserar på att förbättra vår lönsamhet inom alla produkt- och affärsområ­den, säger Martin Nossman.

I januari gick Collector på en jättesmäll och tvingades be ägarna om en miljard kronor i nytt kapital och fick reservera för kreditförl­uster på 800 miljoner kronor. Banken genomförde också en nyemission på 1 027 miljoner kronor under första kvartalet.

– Nyemission­en blev fullteckna­d vilket innebär att inga garantiåta­ganden från våra större aktieägare behövde utnyttjas, skriver Martin Nossman.

Under perioden blev Collector också granskade av Finansinsp­ektionen på grund av kreditförl­usterna.

– Vi är väldigt nöjda med den granskning som har genomförts. Vi har haft ett bra och nära samarbete med både FI och den revisor FI utsåg att genomföra granskning­en. Den är nu slutförd och vi väntar på återkoppli­ng från Finansinsp­ektionen, skriver Martin Nossman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden