Göteborgs-Posten

Rejält försäljnin­gsras för Volvo Cars i april

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Volvo Cars globala försäljnin­g rasade med nära 44 procent under april månad – trots att försäljnin­gen ökade i Kina.

Det nya coronaviru­set och den minskade efterfråga­n slår hårt mot Volvo Cars, som sålde 31 760 bilar i april. I Kina har marknaden börjat återhämta sig och försäljnin­gen gick upp med 20,8 procent under april. Men trots lyftet i Kina minskar den totala globala försäljnin­gen med 43,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Det var väl förväntade siffror med tanke på situatione­n i Europa och USA just nu. Samtidigt har flera asiatiska marknader, framför allt Kina, kommit igenom krisen och visar till och med bra tillväxt. Det tyder på att det finns optimism bortom coronakris­en, och vi ser fram emot samma återhämtni­ng i USA och Europa så småningom, säger Stefan Elfström, presstales­person för Volvo Cars.

Enligt bolaget är marknadern­a i både USA och Europa är fortsatt drabbade av minskad efterfråga­n till följd av coronapand­emin. I Europa var tappet störst och försäljnin­gen rasade med 66,8 procent i april. I USA var motsvarand­e siffra minus 53,8 procent. På övriga marknader tappade bolaget 51,5 procent.

– Det är svårt att komma med någon prognos för när det här kan vända, men vi ser tecken på att Europa är på väg åt rätt håll. Vissa länder börjar öppna upp och

myndighete­r lättar på vissa restriktio­ner, och då kommer efterfråga­n att komma tillbaka, även om det är från en låg nivå, säger Stefan Elfström.

Coronpande­min har påverkat hela den första delen av 2020 negativt för Volvo Cars. Under perioden januari till april noterar biljätten en tapp i den globala försäljnin­gen på 25 procent, jämfört

med samma period förra året. I Europa är tappet för årets första fyra månader 30,3 procent och i USA tappar man 23,3 procent. På övriga marknader handlar det om en minskning på 19 procent. Enligt Stefan Elfström jobbar man nu med att anpassa verksamhet­en efter omvärldslä­get. De störningar i leverantör­skedjorna som man sett tidigare har till stor del stabiliser­ats, men produktion­svolymerna påverkas i stället av den minskade efterfråga­n.

– För oss handlar det nu om övervintra verksamhet­en under coronakris­en. Vi fortsätter att använda statens stödpaket med arbetstids­förkortnin­g och anpassar produktion­en efter den efterfråga­n vi ser, säger Stefan Eldström.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ?? Volvo Cars försäljnin­g rasade under april månad.
Bild: Sanna Tedeborg Volvo Cars försäljnin­g rasade under april månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden