Göteborgs-Posten

Coronasmit­tan sätter spår i bostadspri­serna

- Johanna Cederblad

Coronakris­en fortsätter att slå mot bostadsmar­knaden. Prisfallet under april var störst i Stockholms­området.

Under april sjönk priserna både på villor och på lägenheter jämfört med mars i år. Mest i Stockholms­området, där priserna på lägenheter sjönk med 3,6 procent under april jämfört med mars i år. Även i Malmöområd­et, föll priserna, medan utveckling­en i Göteborg inte var lika markant. Det visar statistik från bolåneföre­taget SBAB och bostadssaj­ten Booli, som sammanstäl­lt slutpriser vid bostadsaff­ärer.

– Det är tydligt när man tittar på lite större regioner, som Mellansver­ige, att effekterna av coronaviru­set på bostadspri­serna är större där smittsprid­ningen varit stor, säger Robert Boije, chefsekono­m på SBAB.

Han pekar på Stockholm, Södermanla­nd och Östergötla­nd där smittsprid­ningen varit störst hittills. I norra och södra Sverige har det inte varit lika illa, och där har också priserna varit mindre påverkade, enligt Robert Boije.

– Vi tror dels att det beror på restriktio­ner

om social distans. Det är svårare att gå på visning, och vi ser en nedgång i antal bud. Dels beror också på en oro att bli arbetslös i de regioner med högst smittsprid­ning.

Fast prisläget har förstås också betydelse, konstatera­r Robert Boije. Stockholm har de högsta priserna, och där bör ökad arbetslösh­et i kombinatio­n med hög belåning slå lite hårdare mot bostadspri­serna.

Frågan är hur det kommer bli framöver. Robert Boije är inte jätteoroli­g över en bostadskra­sch på grund av coronakris­en. Visst,

arbetslösh­eten ökar till nio–tio procent eller något mer, men det bör inte påverka priserna drastiskt, tycker han.

– Vi har extremt låga räntor nu. Men om räntorna i värsta fall skulle höjas vid en mer utdragen kris med ökad oro på finansmark­naderna samtidigt som arbetslösh­eten ökar betydligt mer än så, då kan det bli större fall, säger Robert Boije.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? nu märks ett prisfall på bostäder under april.
Bild: Fredrik Sandberg nu märks ett prisfall på bostäder under april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden