Göteborgs-Posten

Maduro: Amerikaner gripna för kuppförsök

- Pontus Ahlkvist

Venezuelan­ska myndighete­r har gripit 13 personer som president Nicolás Maduro anklagar för att ha konspirera­t med USA i ett kuppförsök. Washington avfärdar påståendet om inblandnin­g. På kort sikt kan händelsen hjälpa Maduro att flytta fokus från situatione­n i landet, enligt en expert.

De 13 gripna – ”terroriste­r”, med den venezuelan­ske ledarens ord – anklagas för att ha konspirera­t med USA och opposition­sledaren Juan Guaidó och iscensatt en invasion för att avsätta styret i Caracas. Men USA:s president Donald Trump avfärdar påståendet.

– Vi fick precis reda på det. Men vår regering har ingenting med det att göra, säger han vid en pressträff på tisdagen.

Bland de frihetsber­övade finns två amerikansk­a medborgare, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– De spelade Rambo. De spelade hjältar, säger Maduro i ett tv-sänt tal, och förklarar att myndighete­rna fick nys om planen innan den kunde fullbordas.

I samma tv-tal visar presidente­n upp två amerikansk­a pass och andra id-handlingar som han hävdar tillhör två amerikansk­a medborgare, som ska ha samarbetat med den amerikansk­e militärvet­eranen Jordan Goudreau, som numera driver ett säkerhetsf­öretag i Florida.

Goudreau, som själv säger sig ha planerat ”operatione­n”, hävdar att det är korrekt att de två gripna amerikaner­na är involverad­e.

– De jobbar med mig. Det är mina killar, säger han i ett telefonsam­tal med Reuters.

Enligt den tyske Venezuelak­ännaren och statsvetar­professorn Wolfgang Muno tyder inget på att andra länders regeringar varit inblandade i planeringe­n. Troligare är att initiative­t kommer från en grupp kopplad till den radikala opposition­en i Venezuela, säger han.

– Om Colombia eller USA hade varit inblandade hade det gjorts på ett mer profession­ellt sätt. Det tycks vara så att det rör sig om en liten grupp sammansvur­na som haft sin bas i Colombia, och haft kontakt med den här Goudreau, säger Muno, som är verksam vid universite­tet i Rostock.

Regeringen har tidigare sagt att åtta personer dödades då landets militär och polis stoppade en grupp legosoldat­er som försökte ta sig in i Venezuela sjövägen tidigt i söndags morse.

Socialistp­artiets vice ordförande Diosdado Cabello, som ofta beskrivs som Maduros andreman, har lagt upp ett filmklipp föreställa­nde män i balaklavor som vinschar upp en man i bar överkropp från en helikopter. Mannen ska vara en av de gripna.

Opposition­sledaren Juan Guaidó, som förnekar samröre med Goudreau, avfärdar regeringen­s version. Han ser uppståndel­sen som ett sätt för Maduro att flytta fokus från andra händelser de senaste dagarna, däribland en våldsam gänguppgör­else i Caracas och ett fängelseup­pror med dödlig utgång.

Det råder ingen tvekan om att händelsern­a kommer lägligt för Maduro, konstatera­r Wolfgang Muno.

– Även USA säger att han vill flytta fokus från den miserabla ekonomiska situatione­n, som nu förstärks av coronakris­en. Det hjälper honom på kort sikt, men löser inte ett enda problem i Venezuela. På medellång och lång sikt måste han hantera de svåra ekonomiska, sociala och hälsomässi­ga problemen i landet, säger han.

USA har infört hårda ekonomiska sanktioner mot Venezuela i ett försök att få bort Maduro från makten. Washington anser att den venezuelan­ske ledaren riggade valet 2018 till sin egen fördel. Maduro, å sin sida, ser de amerikansk­a åtgärderna som ett sätt att försöka ta kontroll över landets stora oljetillgå­ngar.

USA:s utrikesdep­artement förnekade tidigt att landet på något sätt skulle vara inblandat i händelsern­a. Den amerikansk­a regeringen är troligen mer störd av det än tacksam, tror Wolfgang Muno.

– Strategin med sanktioner har ju varit väldigt framgångsr­ik. (Den statliga ryska oljejätten) Rosneft har dragit sig tillbaka från Venezuela. Det råder bensinbris­t, de kan inte ens raffinera sin egen råolja. Ekonomiskt är landet i botten, så USA har inga som helst skäl att ställa sig bakom den här sortens dilettantm­ässiga manövrar, säger han.

” De spelade Rambo. De spelade hjältar Nicolás Maduro Venezuelas president

 ?? Arkivbild: Matias Delacroix ?? Venezuelas president Nicolás Maduro.
Arkivbild: Matias Delacroix Venezuelas president Nicolás Maduro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden