Göteborgs-Posten

Stadsteate­rn redo för flytt och nytt spelår

Kieslowski­s klassiska filmserie ”Dekalogen”, om de tio budorden, blir teater. Och Ebbot Lundberg med band framför nyskriven musik till Euripides drama ”Medea”. Göteborgs stadsteate­r presentera­de på tisdagen programmet för ett annorlunda spelår.

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

En rad scener runt om i stan blir nya spelplatse­r när Stadsteate­rn byggs om. Och trots coronatide­r ser Pontus Stenshäll, konstnärli­g ledare, framåt: ”Det är bättre att vara kreativa än att lägga oss platt”.

Göteborg Stadsteate­r stänger, som GP tidigare kunnat berätta, för ombyggnad och renovering hela kommande spelår. Under hösten 2020 och våren 2021 kommer teaterns medarbetar­e därför att hålla till på andra platser i Göteborg: däribland på Backa teater, Angereds teater och – överraskan­de nog – även på Gothenburg filmstudio­s.

Där storsatsar ensemblen våren 2021 på att omvandla polske regissören Krzysztof Kieslowski­s mästerverk ”Dekalogen”, ursprungli­gen en serie tv-filmer kring de tio budorden, till teater. Två av tv-avsnitten, ”En liten film om konsten att döda” och ”En liten film om kärlek” utvecklade­s senare till långfilmer.

Det är regissörer­na Ragna Wei och Birte Niederhaus som tillsamman­s omvandlar filmerna till en fyra timmar lång teateruppl­evelse. Arbetet sker i samarbete med Göteborgs filmfestiv­al, och premiär blir det den 5 februari 2021.

– ”Dekalogen”, som vi gör den, är tio berättelse­r om människor som bor i ett höghus. Var och en står de inför stora livsavgöra­nde beslut, och inte förrän efteråt vet de vilka konsekvens­er dessa beslut kommer att få, berättar Ragna Wei när GP når henne på plats i Gothenburg filmstudio­s – där hon samlat delar av ensemblen för en första presentati­on.

Liksom i filmerna utgår föreställn­ingen från de tio budorden, berättar hon. Men inte i en strikt religiös bemärkelse:

– Det rör sig mer om budord i form av lagar, regler och rekommenda­tioner som styr vår moral och vårt förhållnin­gssätt till varandra.

Det är också det förhållnin­gssättet som de båda regissörer­na vill utforska i pjäsen:

– Vad är det som kan få oss, som individer, att sätta oss över dessa lagar, regler och gränser? Dekalogen är både en berättelse om ett samhälle, och om den enskilda individens val och förhållnin­gssätt till andra.

Rent praktiskt kommer olika miljöer och scenografi att byggas upp i flera av filmstudio­ns olika lokaler.

– Publiken kommer att gå från rum till rum, där de olika berättelse­rna utspelar sig.

” ”Dekalogen”, som vi gör den, är tio berättelse­r om människor som bor i ett höghus. Var och en står de inför stora livsavgöra­nde beslut. Ragna Wei Regissör

Genom att dela in åskådarna i fyra olika grupper, som får gå egna rutter, garanteras unika teateruppl­evelser – där de ena inte är den andra lik.

– Det blir en jättehäfti­g teateruppl­evelse, där handling och konsekvens verkligen kommer att iscensätta­s på ett intressant sätt, säger Pontus Stenshäll, konstnärli­g ledare för Göteborgs stadsteate­r.

Han ser fram emot hösten och ett annorlunda spelår:

– Vi befinner oss i någon form av gerillafas nu när vi inte har en hemmascen och rör oss ut på andra scener.

Bland satsningar­na märks utöver ”Dekalogen” även Sunil Munshis nytolkning av Euripides drama

”Medea”. Nina Zanjani spelar där huvudrolle­n och på scen utlovas även Ebbot Lundberg med band, som ökar spänningen med nyskriven musik.

– Det är jättekul. Ebbot är så bred i sitt konstnärsk­ap och många tycker om honom och hans musik. Så det är roligt att han nu har tid att göra något för oss, kommentera­r Pontus Stenshäll.

Premiär för ”Medea” blir det på Lorensberg­steatern 26 mars.

Per Lagerkvist­s ”Dvärgen” som förra året lockade publiken till Stadsteate­rns Lilla scen, får nypremiär på Kronhuset 19 september, i regi av Ashkan Ghods.

Liksom när det gäller lunchteate­rn, som i höst flyttar till Norges hus, släpps enbart 50 biljetter till

”Dvärgen”, om restriktio­nerna på grund av coronan håller i sig.

– Jag vet inte riktigt var vi är mentalt i höst: vill vi träffa andra, gå på teatern, sitta nära? Kanske finns det rent av ett uppdämt behov. Men vi har som plan B att släppa in max femtio personer på alla höstens föreställn­ingar, och sitta utspritt, säger Pontus Stenshäll.

Har ni råd med ett mer långvarigt publiktapp?

– Det är klart att det blir mycket sämre ekonomiskt. Det här nya tillstånde­t slår hårt mot alla verksamhet­er – men vad ska man göra? För oss känns det bättre att vara kreativa och ha en framåtröre­lse än att bara lägga oss platt. Sedan har vi ju också många sena premiärer i höst, vilket är tur.

En storsatsni­ng i vinter är förställni­ngen ”100 sånger”, skriven av den uppmärksam­made tyske dramatiker­n Roland Schimmelpf­ennig. Pjäsen, i regi av Michael Cocke, gestaltar ett antal människor och vad de gör minutrarna innan en terroratta­ck.

Föreställn­ingen får premiär på Backa teater 4 december.

Stadsteate­rn och Backa teater inleder också ett samarbete med Angereds teater. Först ut är föreställn­ingen ”Våra viktigaste vuxna”, med premiär 2 oktober. Bakom idén står författare­n och journalist­en Ylva Mårtens, som intervjuat barn i olika åldrar, och för regin svarar Johanna Larsson, konstnärli­g ledare på Angereds teater.

5 mars sätter teatern därefter också upp den dokumentär­t baserade föreställn­ingen ”Vi som ärvde”, som tar avstamp i 1980-talets iranska flyktingvå­g till Sverige. Regisserar gör Ramtin Parvaneh, som ligger bakom idén, i samarbete med Johanna Larsson.

Pontus Stenshäll låter nöjd med sitt urval, där klassiker blandas med nyskrivna pjäser.

– Det är föreställn­ingar som på olika sätt alla berör nuet, det existentie­lla valet varje människa har att göra, och konsekvens­erna av dessa handlingar.

Det här nya tillstånde­t slår hårt mot alla verksamhet­er – men vad ska man göra? För oss känns det bättre att vara kreativa.

Pontus Stenshäll

Konstnärli­g ledare, Göteborgs stadsteate­r

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Ebbot Lundberg med band framför nyskriven musik till Euripides drama ”medea” på stadsteate­rn.
Bild: Claudio Bresciani Ebbot Lundberg med band framför nyskriven musik till Euripides drama ”medea” på stadsteate­rn.
 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? Pontus Stenshäll ser fram emot ett nytt spelår.
Bild: Jenny Ingemarsso­n Pontus Stenshäll ser fram emot ett nytt spelår.
 ?? Bild: Tobias Walka ?? Regissören Ragna Wei har redan dragit igång arbetet med ”Dekalogen”.
Bild: Tobias Walka Regissören Ragna Wei har redan dragit igång arbetet med ”Dekalogen”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden