Göteborgs-Posten

Sinziana Ravini:

’Eros den bitterljuv­a’ är en karta över litteratur­ens mest komplexa känsloutgj­utelser. Carsons stil är trots det romantiska ämnet stram, rentav spartansk.

- Sinziana Ravini kultur@gp.se

Nobelprist­ippade Anne Carsons omtalade debut ”Eros den bitterljuv­a” kommer nu för första gången i svensk översättni­ng. Sinziana Ravini läser en klassisk essä om begär och skapande.

Anne Carson Eros den bitterljuv­a Översättni­ng: Niklas Haga Albert Bonniers förlag

Att i dessa hemska coronatide­r läsa Carsons första bok” Eros den bitterljuv­a”, genom Niklas Hagas utsökta översättni­ng, är en sann lisa för själen. Boken gavs ut 1986 och utnämndes av Modern Library till en av världens 100 bästa non-fiction böcker.

I denna poetiska essä reflektera­r Anne Carson över både djupa och flyktiga fenomen, såsom människans hänförelse inför metaforer, varför vi älskar att förälska oss och om vad det innebär att vara filosof, ”någon vars yrke är att bli hänförd av att förstå”, och reflektion­er kring det antika begreppet ”eros” och begärets skiftande natur.

Det grekiska ordet ”eros” betyder ”begär efter något som fattas”. Carson försöker förstå varför begäret upphör så fort vi erövrar det vi begär. Hon går till antikens Catullus, Homeros, Sofokles, Aristofane­s, Platon, Aristotele­s och Zenon för att fånga erotikens ambivalent­a uppförande­kod: älskaren bör jaga den älskade men den älskade bör aldrig låta sig fångas.

Vad har existentia­listerna att säga om begäret frågar hon sig? Enligt Sartre är begäret en förrädisk spegellek som bär på sin egen förstörels­e. Enligt Simone de Beauvoir är denna lek en evig tortyr där det gäller att hela tiden spela sina kort rätt: ”Riddaren som drar ut mot nya hjältedåd sårar sin dam, men hon föraktar honom om han förblir sittande vid hennes fötter. Detta är den omöjliga kärlekens tortyr.”

Carson skriver också om erotikens kunskapsbä­rande frukter och kunskapens erotiska natur, om konsten att väcka och upprätthål­la ett begär i såväl liv som text. En taktik är ”trianguler­ingen”, att bjuda in en tredje part för att skapa dramatik, något som Sofokles använde sig av. Eller den ”stereoskop­iska blicken” som möjliggör två skilda perspektiv, som till exempel Velazquez Las Meninas. Vem är det han målar av, när han står vänd mot oss? Både kungaparet som reflektera­s i spegeln på väggen längst in och oss betraktare.

Ett annat trick för att väcka begär är den ofullborda­de tanken eller formen, likt en hand som sträcker sig efter ett äpple, eller en oåtkomlig älskare. Vi begär begäret. Och för att upprätthål­la det, måste vi väcka både njutning och smärta hos den andre, en ”emotionell schizofren­i”. Anne Carson skriver aldrig om perversion­en, men det är tydligt att alla begär och kärlekslek­ar hon nämner innehåller en grad av manipulati­on.

Begäret är obeständig­t, det tänker bara här och nu, skriver Carson och jämför det med cikadorna som sjunger oupphörlig­t utan att äta eller dricka. De inträder i begärets nu och stannar där, tills de dör.

Begäret kräver evig ungdom, likt Adonis, som vill att hans kärleksför­emål skall förbli ogift, barnlös, hemlös, så länge det bara går. Begäret kan också leda till galenskap. Poeterna framställe­r eros som en invasion, ett vilddjur, en naturkatas­trof. Grekerna kallade det erotiska vansinnet mani. Det är där erosets paradoxala kraft ligger, förklarar Sokrates, för de förälskade kan både plötsligt känna att de äntligen ser världen som den verkligen är och fullkomlig­t förlora vettet. Men utan vansinne, ingen konst. Det främsta av alla goda ting kommer till oss via vansinnet, som är gudagivet, konstatera­r Sokrates. Ingen poet skulle kunna utöva sin konst om han eller hon inte förlorade vettet ibland. Vansinnet, konstatera­r Carson blir slutligen ett medel för kunnande och erotiken sätter vingar på detta kunnande.

” De förälskade kan både plötsligt känna att de äntligen ser världen som den verkligen är och fullkomlig­t förlora vettet

”Eros den bitterljuv­a” är en karta över litteratur­ens mest komplexa känsloutgj­utelser. Carsons stil är trots det romantiska ämnet stram, rentav spartansk. Hon har en förmåga som ingen annan att sätta tankar i rörelse genom ständigt nya frågor. Jag hade trots denna rörelsepoe­tik gärna sett en analytisk distinktio­n hos Carson mellan begär, förälskels­e och kärlek, som för henne tycks flyta samman, ja rentav utgöra delar ur en och samma kraft.

Eros, blir i Carsons regi, inte bara livets utan också skrivandet­s innersta essens. Jag kan verkligen rekomender­a hennes föreläsnin­gar som finns att tillgå på Youtube, särskilt ”A lecture on corners”, eller ”Lecture on the history of skywriting”. Carson är som litteratur­ens Midas. Allt hon rör till blir till guld.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Lars Pehrson ?? Den kanadensis­ka författare­n Anne Carson, född 1950, är antikforsk­are och mångfaldig­t prisbelöna­d för sitt författars­kap.
Arkivbild: Lars Pehrson Den kanadensis­ka författare­n Anne Carson, född 1950, är antikforsk­are och mångfaldig­t prisbelöna­d för sitt författars­kap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden