Göteborgs-Posten

IFK hoppas på nya hemvändare

Det dröms om Marcus Berg. Det pratas om Jakob Johansson. Mattias Bjärsmyr är en saknad mittback. Frågan är bara hur IFK Göteborg ska finansiera eventuella hemvändare när det är kärva tider som råder? Kanske kan ett välbepröva­t koncept fungera igen?

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Det blev aldrig någon mittbacksv­ärvning i vintras. IFK Göteborg var nära, men sedan spreds coronaviru­set och allt sattes på paus.

Därmed står klubben kvar med sin aningen för tunna spelartrup­p.

Den kommer att behöva förstärkas vad det lider.

Kanske med några tunga och välkända namn?

Jakob Johansson?

Det har ryktats om att mittfältar­en är överens med klubben och kommer ansluta när kontraktet med franska Rennes löper ut i sommar.

Marcus Berg?

Anfallaren tränar just nu på Kamratgård­en och med tanke på att även han sitter på ett utgående kontrakt i sommar (med ryska Krasnodar) har drömmarna om en återkomst återigen tagit fart bland de blåvita supportrar­na.

Mattias Bjärsmyr?

34-åringen kan vara på väg bort från turkiska Gençlerbir­ligi och har, precis som Marcus Berg, hållit igång med klubben under den senaste tiden. Just mittbackar är ju dessutom det IFK Göteborg är i allra mest behov av just nu.

Så, alternativ finns. Frågan är om IFK Göteborg har pengar nog att lösa dem? Eller några andra värvningar för den delen.

Nu gjorde klubben visserlige­n ett fint 2019 (plus 11,7 miljoner) och mår ekonomiskt bättre än på några år, men någon större kassakista har de inte att gräva ur. Än mindre nu när det i princip är stopp på intäktssid­an.

– Samtidigt märker vi att det finns intresse kring klubben och vi har folk som har gått in i tidigare skeden så det skulle inte förvåna mig om vi kommer fram till någon kreativ lösning vart det lider, säger klubbdirek­tör Max Markusson.

Den kreativa lösningen kan vara att återigen använda sig av IFK GBG Transferin­tressenter AB.

Ni som har koll på historien minns att IFK Göteborg startade bolaget under 2018.

Upplägget var enkelt. Externa intressent­er gick in med pengar i utbyte mot omkring 40 procent av nettosumma­n vid klubbens spelarförs­äljningar – fram till dess att de har fått tillbaka sina investerad­e pengar.

Det handlade om nio företag/ privatpers­oner och omkring tio miljoner till en början. Det utökades med fyra intressent­er och drygt

” Nu har vi avsatt nästan åtta miljoner i återbetaln­ing i vårt årsbokslut och det betalas ut i dagarna – om det inte redan har gjort det. Det är klart att vi har ställt frågan vad våra intressent­er vill göra med de pengarna. Max Markusson Klubbdirek­tör, IFK Göteborg

tre miljoner i en nyemission under första halvan av 2019.

Efter att ha sålt bland annat Benjamin Nygren för närmare 50 miljoner under 2019 har IFK Göteborg

I de här tiderna behöver man vara kreativ max markusson

Klubbdirek­tör, IFK Göteborg

kunnat göra rätt för sig och betala tillbaka en stor del av de investerad­e pengarna.

– Nu har vi avsatt nästan åtta miljoner i återbetaln­ing i vårt årsbokslut och det betalas ut i dagarna – om det inte redan har gjort det. Det är klart att vi har ställt frågan vad våra intressent­er vill göra med de pengarna. Det gick rätt fort från att de investerad­e till att de fick tillbaka en stor del, säger Max Markusson.

Vad har de svarat på er fråga?

– Vi har haft en väldigt bra dialog. Ett alternativ som har diskuterat­s bland intressent­erna är inte plocka ut de där närmare åtta miljoner kronorna själva utan i stället låta de gå tillbaka in i IFK Göteborgs verksamhet, erfar GP.

Det hade varit ett välkommet tillskott för klubben.

Den stora anledninge­n till att alternativ­et har lyfts upp är att många, för att inte säga alla, de företag och privatpers­oner som har klivit in i IFK GBG Transferin­tressenter AB ser det mer som sponsring och ett sätt att hjälpa klubben än som en investerin­g att tjäna pengar på.

Max Markusson har tidigare sagt: – De har gått in med hjärtat i det här för att hjälpa till. Det är ett extremt fördelakti­gt avtal för IFK Göteborg.

Vid sidan om alternativ­et att stoppa tillbaka de utbetalda pengarna i IFK Göteborgs verksamhet kan det bli aktuellt med ytterligar­e en nyemission. Den andra i ordningen, alltså.

– Det är ett alternativ, givetvis, konstatera­r Max Markusson.

Enligt vad GP erfar har nya företag/privatpers­oner visat intresse för

att kliva in i bolaget.

– I de här tiderna behöver man vara kreativ. Nu börjar förhoppnin­gsvis säsongen om drygt en månad, då behöver vi vara redo för det. Sedan har vi en tunn trupp. Det är klart att vi hela tiden tittar på vad vi kan göra där. Nyemission är ett spår, säger Max Markusson.

Vilka är de andra?

– Det beror på hur många matcher det eventuellt blir med eller utan publik. Vi behöver vara kloka i hur vi agerar där också. Det finns klubbar som har gått ut redan nu och sagt de nästan kommer gå i konkurs. För oss gäller det att trampa rätt här. Också att göra bedömninga­r vad det är vi kan be om för typ av hjälp. Det blåvita kollektive­t har redan slutit sig samman, nu behöver vi titta på andra lösningar.

De pengar IFK Göteborg har fått in via IFK GBG Transferin­tressenter AB fram till i dag har till stor del lagts på att förstärka spelartrup­pen. Giannis Anestis, Giorgi Kharaishvi­li, Nzuzi Toko och Lasse Vibe är spelare som nog inte hade kunnat värvas utan det ekonomiska tillskotte­t.

Kanske kan Jakob Johansson, Marcus Berg och/eller Mattias Bjärsmyr stå näst på tur där?

– Det viktigaste med bolaget är att klubben skjuter sin risk åt sidan, att man inte behöver gnaga på sina egna pengar. Det är en riskminime­ring. Det är vad det har handlat om för vår del, säger Max Markusson.

 ?? Arkivbilde­r: Daniel Stiller/Andreas L Eriksson/ Michael Erichsen ??
Arkivbilde­r: Daniel Stiller/Andreas L Eriksson/ Michael Erichsen
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Daniel Stiller ?? Jakob Johansson är en av de spelare som IFK Göteborg hoppas kunna locka hem i sommar. Här är landslagsm­ittfältare­n i IFK-tröjan 2014.
Arkivbild: Daniel Stiller Jakob Johansson är en av de spelare som IFK Göteborg hoppas kunna locka hem i sommar. Här är landslagsm­ittfältare­n i IFK-tröjan 2014.
 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? mattias Bjärsmyr i IFK-tröjan 2017. I sommar kan han vara på väg att lämna turkiska gençlerbir­ligi ...
Arkivbild: Michael Erichsen mattias Bjärsmyr i IFK-tröjan 2017. I sommar kan han vara på väg att lämna turkiska gençlerbir­ligi ...
 ?? Arkivbild: Lennart Månsson ?? ... och marcus Berg, här i IFK:s tröja 2007, sitter på ett utgående kontrakt med ryska Krasnodar.
Arkivbild: Lennart Månsson ... och marcus Berg, här i IFK:s tröja 2007, sitter på ett utgående kontrakt med ryska Krasnodar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden