Göteborgs-Posten

Miljonerna väckte idé om att göra satir om Palmemorde­t

- Filip Mitrovic kultur@gp.se

När amerikanen Schiaffino Musarra flyttade till Sverige och åkte på en skatteskul­d så fick han en idé. Han skulle försöka lösa mordet på Olof Palme för den lukrativa belöningen på 50 miljoner kronor. Sju år senare släpps hans tv-serie som bygger på samma premiss.

”We got this” är ”en konspirati­onskomedi” på SVT, där amerikansk­e skådespela­ren Schiaffino Musarra spelar George English – en arbetslös reklamregi­ssör som fått en skatteskul­d och försöker lösa mordet på Olof Palme för att kunna betala av den.

Idén kom till Schiaffino Musarra, som även skrivit manus till serien, för sju år sedan och bygger på en högst personlig händelse. Han är född och uppvuxen i USA, men efter flytten till Sverige och vad han beskriver som ”ett bra år följt av ett mindre bra år” så fick han en skuld till Skatteverk­et.

– Jag började leta efter sätt att bli rik på, ett sätt att tjäna pengar utan att sälja droger. Det var så jag hittade en lista på saker som omedelbart kunde göra en till miljonär.

På listan fanns bland annat belöningen till den person som kunde bidra till avslöjande­t av Olof Palmes mördare med. En summa som sedan 12 november 1987 legat på 50 miljoner svenska kronor.

– Under en minut så satt jag där och funderade på om det skulle gå, tills jag kom underfund med att det var omöjligt och att summan är så stor av en anledning. Men det var då premissen till serien växte fram, under en minuten tänkte jag verkligen att jag kunde lösa Palmemorde­t.

Serien bjuder på många oväntade svängninga­r och utmaningar för karaktärer­na. Även i förprodukt­ionen till serien fick Schiaffino uppleva liknande hinder.

– Det tog mig ett tag att övertyga folk, och de flesta tyckte att det var en hemsk idé. Vi bestämde oss då för att spela in en trailer som skulle se ut som att allt redan var färdiginsp­elat. Vi gjorde det med samma rollbesätt­ning som är med i serien under två-tre dagar i Aspudden.

– När folk såg trailern så började vi känna att det skulle kunna gå att genomföra på riktigt. De flesta var fortfarand­e rädda för att vi skulle göra narr av Palmemorde­t, men det är inte själva mordet som är det roliga utan utredninge­n som följde.

När Schiffino först kom till Sverige så visste han i stort sett ingenting om mordet på Olof Palme. Med åren har han dykt allt djupare ner i kaninhålet, och i dag är han mer än redo för galna katt-tanters och foliehatta­rs reaktioner och synpunkter på hur ”We got this” väljer att skildra Palmemorde­t. Redan innan serien hade premiär blev Schiaffino inkastad i hetluften kring mordet.

– Någon anklagade mig för att ha mördat Viktor Gunnarsson (misstänkt för Palmemorde­t som hittades skjuten i USA sex år efter Olof Palmes död), och jag har börjat få väldigt konstiga mejl skickade till mig.

Schiaffino ger sin syn på vad som särskiljer svenskar från amerikaner i förhållnin­gssättet till konspirati­onsteorier.

– Svenskar är betydligt mer logiskt lagda än amerikaner, och det handlar nog mycket om skillnader­na i förtroende för regering och stat. Jag tror för exempel att svenskar är betydligt mer benägna att tro på en amerikansk konspirati­onsteori än en svensk sådan.

– Amerikaner lider av bekräftels­efördomar, och det är nästan inprogramm­erat i våra huvuden. Om du tror att 11 september-attackerna är en lögn så finns det garanterat någon som är redo att mata den åsikten.

Inställnin­gen till konspirati­onsteorier är en av egenskaper­na som separerar honom från karaktären som han skapat och porträtter­ar i serien (George English). Han själv tar gärna avstånd från att spekulera kring mordet på Olof Palme, men ser fram emot Palmegrupp­ens uppmärksam­made lösning som uttalat väntas komma till sommaren.

– När jag hörde det först så tänkte jag bara: ”Vad är oddsen?!”. Tre decennier av en olöst mordgåta och den blir klar precis i anslutning till att min serie har premiär.

– Om de annonserar ett datum på förhand så blir det som Melodifest­ivalen för mig. Jag kommer köpa läsk och godis, bänka mig i soffan och njuta av vansinnet.

 ?? Bild: Peter Cederling ?? Skatteskul­d blev startskott­et. Amerikansk­e skådespela­ren Schiaffino Musarra är både skapare, manusförfa­ttare och huvudrolls­innehavare i den nya SVT-serien ”We got this”.
Bild: Peter Cederling Skatteskul­d blev startskott­et. Amerikansk­e skådespela­ren Schiaffino Musarra är både skapare, manusförfa­ttare och huvudrolls­innehavare i den nya SVT-serien ”We got this”.
 ?? Bild: Peter Cederling ?? ”För mig är det satir, men som jag förstått så har det varit ett känsligt och outforskat ämne under en längre period i Sverige. Några som jag pratat med har spekulerat i att satirens död i Sverige kan vara kopplad till mordet på Olof Palme”, säger Schiaffino Musarra.
Bild: Peter Cederling ”För mig är det satir, men som jag förstått så har det varit ett känsligt och outforskat ämne under en längre period i Sverige. Några som jag pratat med har spekulerat i att satirens död i Sverige kan vara kopplad till mordet på Olof Palme”, säger Schiaffino Musarra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden