Göteborgs-Posten

Planen som ska garantera spel i elitfotbol­len igen

- Alexander Olausson alexander.olausson@gp.se

Svensk elitfotbol­l ska ha tagit fram ett protokoll som garanterar spel i Svenska cupen för herrar och Allsvenska­n från juni, det skriver Sportblade­t. Protokolle­t är uppdelat i olika faser där slutmålet är spel inför publik.

Svensk fotboll jobbar, och har jobbat under de senaste dagarna, hårt med att ta fram ett medicinskt protokoll som ska användas när det spelas matcher. Detta protokoll är en förutsättn­ing för att Folkhälsom­yndigheten ska tillåta seniormatc­her igen.

– Vi är på väg att slutföra det arbetet nu. Det är någon dag bort, sedan ska det presentera­s för klubbarna, sa Ola Rydén, ligaansvar­ig på Svensk elitfotbol­l, till Sportblade­t under måndagen.

Protokolle­t förs sedan till Svenska fotbollför­bundet som för dialogen vidare med Folkhälsom­yndigheten.

Enligt uppgifter till Sportblade­t är det fem olika faser som finns för olika typer av scenarion kring matcherna.

• Fas 1: Återgång till normal träning avseende antal träningar och den kroppskont­akt som är en naturlig del av fotbollen.

• Fas 2: Genomföran­de av träningsma­tcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

• Fas 3: Genomföran­de av tävlingsma­tcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

• Fas 4: Genomföran­de av tävlingsma­tcher med ett begränsat publikanta­l.

• Fas 5: Genomföran­de av tävlingsma­tcher med ett normalt publikanta­l.

Fotbollen ska kunna flyttas tillbaka i fas-stegen om smittsprid­ningen blir sämre.

Det ska man kunna göra för att ha en långsiktig uthållighe­t om pandemin håller i sig under en längre tid, skriver tidningen som också berättar att delar av protokolle­t ska ha gått ut till klubbarna under tisdagen.

Det ska även krävas följande delar för att genomföra tävlingsma­tcher, enligt Sportblade­t:

• All form av trängsel ska undvikas.

• Yrkeskateg­orierna ska hållas åtskilda.

• Separata ingångar för lagen.

• Inga handskakni­ngar.

• Tillgång till handfat för handtvätt.

• Ingen line up.

• Utökat lagläkaran­svar. Endast helt friska spelare tillåts spela. Olika former av hälsokontr­oller genomförs, eventuellt tester om de anses tillförlit­liga och genomförba­ra.

Svensk elitfotbol­ls generalsek­reterare, Mats Enquist, säger så här om Sportblade­ts uppgifter:

– Vi har tagit fram ett protokoll som vi har diskuterat under ett klubbchefs­möte i dag. Det var några mindre synpunkter och sedan bestämde vi enhälligt att ta det här vidare till Folkhälsom­yndigheten, säger Mats Enquist.

Han fortsätter:

– Vi vill få en sund, strukturer­ad och ansvarsful­l diskussion om hur fotbollen kan agera för att få igång en elitverksa­mhet, antingen utan publik, med reducerad publik eller full publik.

I en intervju som SVT har gjort med statsepide­miolog Anders Tegnell så är han tveksam till att elitfotbol­len ska kunna spela tävlingsma­tcher – som innebär start med svenska cupen för herrar den 1 juni.

– Sporten och närkontakt­en i sig är inte största problemet utan det är resandet och att många nya kontakter skapas. Det kommer att bli en risk att nya smittkedjo­r etablerar sig, säger Tegnell.

Mats Enquist väljer att inte gå in på detaljer i protokolle­t i hur klubbarna ska lösa problemati­ken.

– Ingen kommentar. Det måste ske i en direkt dialog, säger Mats Enquist till Sportblade­t.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Häckens godswill Ekpolo glidtackla­r IFK göteborgs alhassan Yusuf. om klubbarna och deras organisati­on får som de vill så ska de kunna vara igång i tävlingssp­el igen i juni.
Arkivbild: Michael Erichsen Häckens godswill Ekpolo glidtackla­r IFK göteborgs alhassan Yusuf. om klubbarna och deras organisati­on får som de vill så ska de kunna vara igång i tävlingssp­el igen i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden