Göteborgs-Posten

Näslund förlänger och lovar att stanna

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se Johan Rylander johan.rylander@gp.se Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Johan Lundskog lämnade efter SM-guldet 2019. Ett år senare var det Viktor Stråhles tur att lämna. Kristoffer Näslund är dock inte på väg bort – istället har han skrivit på ett långtidsko­ntrakt med Frölunda. – För mig är det viktigt att man fullföljer den tid man har på sitt kontrakt, säger han.

Kristofer Näslund kom till Frölunda från Karlskoga inför säsongen 2018. Det blev succé direkt med guld i både CHL och SHL. Säsongen efter blev det ytterligar­e ett CHLguld innan coronapand­emin satte stopp för mer spel.

Nu förlänger Frölunda kontraktet med den assisteran­de tränaren, som blir klubben trogen till våren 2024.

– Det blev en kort process. Jag gillar verkligen hela sättet som föreningen jobbar på. Det finns inte många andra klubbar som jobbar på det här sättet. Hela vägen från spelare, ledare, kontoret och styrelsen så gör folk vad man säger att man ska göra, säger han.

– Du kan jobba ärligt och öppet och vara dig själv. Det är ingen maktkamp utan det är rätt coolt faktiskt. Jag får också en chans att nörda ner mig på hockey 24 timmar om dygnet och när jag fick frågan kändes det givet.

Varför var det givet?

– Klubben tror på långsiktig­het och trygghet och att folk ska våga vara sig själva. Det tror jag också på. Det finns ett enormt driv och det är väldigt kul att gå till jobbet.

– Jag tycker också att det är kul och spännande att så många av kärnspelar­na också sitter på långa kontrakt.

När han skrev på för Frölunda första gången var det en större osäkerhet. Då hade han bott i Karlskoga i drygt 20 år och trivdes otroligt bra.

– Jag sa faktiskt då att den enda klubben jag var intressera­d av var Frölunda. Hade någon annan klubb ringt så hade jag inte lyssnat lika noga, säger han.

Hur är det att jobba ihop med Rönnberg?

– Jag tror inte alla riktigt vet hur vi jobbar och hur Roger styr coachteame­t. Det är ganska speciellt faktiskt och det är ett helt prestigelö­st klimat där inne vilket passar mig bra. Du får alla förutsättn­ingar som finns för att göra ett bra jobb, säger han och fortsätter:

– Roger har ju varit med och skapat det här öppna klimatet i Frölunda.

– Ofta är det väldigt kortsiktig­t och resultatba­serat i hockeyn och jag är en grubblare. För mig har det varit skönt att inte analysera för mycket och fastna i något utan se framåt.

Under sin första säsong i klubben var det Johan Lundskog som gjorde Kristoffer Näslund och Roger Rönnberg sällskap i båset. Han stack efter SM-guldet 2019 till Schweiz och ersattes av Viktor Stråhle.

Ett år senare lämnade även Stråhle som istället skrev på för Brynäs.

– Det hade varit kul om vi fick in någon som blir här över längre tid. Det passar kanske inte alla att jobba på det här sättet under för lång tid. Man får respektera att andra vill vidare. För mig är det dock viktigt att man fullföljer den tid man har på sitt kontrakt. Det där går två vägar. Klubben förbinder sig till mig, avlönar mig och vill jobba med mig, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig brutit ett avtal. Sen har alla som bryter ett avtal sina skäl och det ska jag inte gå in på här men för mig är det viktigt att fullfölja ett avtal.

Sedan tidigare har åtta spelare skrivit på för Frölunda HC inför kommande säsong, som är tänkt att startas i september.

Jens Olsson från TPS Åbo, Stefan Elliott från Dinamo Minsk, Filip Johansson från Leksand och Mattias Norlinder från Modo förstärker tillsamman­s med FHC-junioren Gustav Berglund försvarssi­dan i laget.

Framåt har Jan Muršak plockats från Bern, plus att juniorerna Karl Henriksson och Elmer Söderblom tilldelats A-lagskontra­kt av rookiemode­ll.

 ?? Bild: Michael Erichsen ?? Kristofer Näslund förlänger sitt avtal med Frölunda Indians och blir kvar i klubben som backcoach till 2024.
Bild: Michael Erichsen Kristofer Näslund förlänger sitt avtal med Frölunda Indians och blir kvar i klubben som backcoach till 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden