Göteborgs-Posten

Behovet av intensivvå­rd minskar

-

Behovet av IVA (intensivvå­rd) går ner och det är positivt, konstatera­r Anders Wallensten, biträdande statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten.

– Antalet inneliggan­de patienter i intensivvå­rd är 514 patienter, vilket är fem fler än i går, och antalet disponibla IVA-platser är 1 053, säger Taha Alexanders­son, ställföret­rädande krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen, på Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­rens. Men, påpekar hon:

– Krisen är absolut inte över. Pandemin fortgår fortfarand­e. 17 av landets 21 regioner befinner sig i förstärkni­ngsläge och de övriga fyra i stabsläge.

Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik visar att totalt 2 854 personer har avlidit i sviterna av virussjukd­omen covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 85 personer det senaste dygnet.

Totalt är 23 216 bekräftat smittade av coronaviru­set.

– Det finns en eftersläpn­ing när det gäller rapporteri­ngen av antalet döda, men som det ser ut är det (antalet dödsfall) ingen uppgång i alla fall. Vi ser en ökning av antalet fall ute i landet, exempelvis Skåne, men det beror till stor del på provtagnin­g bland personal, säger Anders Wallensten, biträdande statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten.

På en fråga om viruset kan vara säsongsbun­det, svarar han:

– Det är inte omöjligt, framför allt om smittsprid­ningen avtar kraftigt när värmen och sommaren kommer. Då finns en risk att det kommer tillbaka till hösten. Men det är för tidigt att säga.

I en debattarti­kel uppmanar en grupp forskare allmänhete­n att använda munskydd.

– Vi har en grupp som tittar på kunskapslä­get kring munskydd och vi kommer att komma med ett ställnings­tagande inom ett par dagar, säger Wallensten om eventuellt ändrade rekommenda­tioner om munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden