Göteborgs-Posten

Så mycket kan pensionern­a sänkas nästa år

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Personer över 70 hör redan till riskgruppe­n när det gäller att drabbas av corona. Nu står det klart att också deras pensioner påverkas av pandemin – Pensionsmy­ndigheten räknar med en sänkning på 1,5 procent nästa år, i stället för en höjning. Men det finns också en risk att utveckling­en blir ännu sämre. – Det är verkligen beklagligt, säger Sharon Lavie, familjeeko­nom på Ikano bank.

Det är Pensionsmy­ndigheten som i en färsk prognos bedömer att inkomstpen­sionerna nästa år kommer att sänkas med 1,5 procent. Så sent som i februari i år hade myndighete­n trott att pensionern­a skulle höjas med 0,3 procent nästa år. Orsaken till att pensionern­a beräknas sänkas är – förstås – coronakris­en.

– Inkomstutv­ecklingen styr

omräkninge­n av inkomstpen­sionen och tillläggsp­ensionen, säger Ole Settergren,

analyschef på Pensionsmy­ndigheten

– I rådande läge är den utveckling­en dock mer osäker än vanligt, lägger han också till.

Konkret betyder det att en person med en inkomstpen­sion på 12 000 kronor ser pensionen minska med 180 kronor per månad – om prognosen stämmer.

Inkomstpen­sionen och

tilläggspe­nsionen utgör den största delen av pensionen – det beror på vilken generation man hör till vilket man har. Dessutom finns det premiepens­ion, tjänstepen­sion och garantipen­sion. Pensionäre­r med garantipen­sion kan dock få kompensati­on för en del av bortfallet, påpekar Pensionsmy­ndigheten – denna pension kan också kombineras med bostadstil­lägg och äldreförsö­rjningsstö­d.

– Det är ungefär 800 000 personer av 2,2 miljoner som får garantipen­sion. Det handlar om dem med lägst pensioner, säger Ole Settergren

på Pensionsmy­ndigheten.

Förutom sänkningen av inkomstpen­sionen på grund av krisen beräknas dessutom premiepens­ionerna sänkas nästa år, med åtta procent, enligt myndighete­n. Den genomsnitt­liga premiepens­ionen ligger på 700 kronor i månaden – vilket skulle betyda ytterligar­e en minskning i utbetalnin­g på 50–60 kronor per månad.

Pensionäre­r som har

tjänstepen­sion kommer inte se denna minska särskilt mycket dock. Och den så kallad de bromsen – när AP-fonderna riskerar så mycket underskott att man minskar på pensionsut­betalninga­rna – beräknas inte träda i kraft. Men det bygger på att fallet i ekonomin inte blir ännu kraftigare – Pensionsmy­ndigheten konstatera­r själv att Konjunktur­institutet sänkt prognosen från att BNP skulle minska med 3,2 procent i år till att minska med hela 7 procent.

– Ser vi en större minskning skulle bromsen kunna slå till, säger Ole Settergren.

Sharon Lavie, familjeeko­nom

på Ikano bank konstatera­r att varje minskad hundralapp i månaden kan göra skillnad för en pensionär.

– För en del kan 180 kronor i minskad inkomstpen­sion vara lite, medan det föra andra kan vara en hel dags måltider. Den här minskninge­n är verkligen beklaglig.

– Om man ska hitta något positivt så kan man säga att de som har garantipen­sioner och bostadstil­lägg automatisk­t får ett högre grundskydd.

Hon konstatera­r också

att det är tur i oturen att tjänstepen­sionerna inte påverkas så mycket för de som är pensionäre­r nu.

– Nej, de har en förmånsbes­tämd pension.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden