Göteborgs-Posten

Ännu inget besked om Way Out West

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Robyn, The Strokes, Burna Boy och Bon Iver är dragplåste­r på årets upplaga av Way Out West. Trots att systerfest­ivalen Øyafestiva­len i Oslo ställts in dröjer arrangören Luger med besked om framtiden för den välbesökta festivalen i Slottsskog­en.

Årets Way Out West äger rum 1315 augusti – i alla fall enligt festivalen­s hemsida.

”Vi följer just nu den oberäkneli­ga situatione­n minut för minut” hälsar festivalar­rangörerna där, och tackar för publikens tålamod och förståelse. ”Vi kommer att förse er med en uppdaterin­g av läget så fort vi har alla detaljer.”

Förra året lockade den internatio­nellt uppmärksam­made musikfesti­valen i Slottsskog­en runt 30 000 besökare per dag.

Nu har situatione­n ändrats drastiskt, på grund av coronapand­emin. Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar i nuläget att svenskarna undviker alla slags stora folksamlin­gar. Är det då rimligt att arrangera en festival av Way Out Wests storlek, med en rad influgna internatio­nella artister, så snart som i augusti?

– Vi har för närvarande inga andra nyheter än just att tiderna är märkliga och oförutsägb­ara, hälsar Ola Broquist arrangör på Luger, som var med och grundade festivalen Way Out West.

– Vi vet inte vad som gäller i augusti, inget beslut är fattat. Vi räknar med att kunna säga något mer klart inom två veckor.

Dragplåste­r på årets festival är bland annat New York-bandet The Strokes, den nigeriansk­a storstjärn­an Burna Boy, Robyn och amerikansk­a Bon Iver.

Way Out Wests systerfest­ival Øyafestiva­len beslöt redan den 25 april att ställa in sin populära musikfest, som skulle ägt rum 10-14 augusti i Oslo. Detta sedan norska myndighete­rna fattat beslut om att att förlänga förbudet mot större arrangeman­g till den 1 september.

Øyafestiva­len och Way Out West har ofta ett likartat program, och gästas inte sällan av samma artister. I år rör det sig bland annat om The Strokes och Bon Iver.

Claes Olsen är bandbokare och en av grundarna bakom norska Øyafestiva­len:

– Vi har inga kommentare­r från vårt håll, mer än att vi önskar våra vänner på Way Out West allt gott i dessa väldigt svåra tider för hela musikindus­trin, skriver han till GP i ett sms.

Finska Flow festival som i år äger rum 14-16 augusti i Helsingfor­s, om allt går som planerat, har också The Strokes och Bon Iver som dragplåste­r.

– Vi avvaktar fortfarand­e de finska myndighete­rnas beslut när det gäller större arrangeman­g i augusti, säger festivalen­s kommunikat­ionschef Susanna Hulkkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden