Göteborgs-Posten

Kristian Wedel:

Det är den tredje båten han köper på tre år. Alla båtarna är så kallade fynd som har visat sig ha betydande hål i botten eller bortskavd reling.

- Kristian Wedel Redaktör • vg@gp.se

Klockan 11 dricker vi kaffe. Vi har skaffat våra rutiner. Det finns en basketplan mitt i Kyrkbyn, i skuggan av en enorm alm. Vi är fördrivna från våra arbetsplat­ser. Vi kommer ut från våra skajpmöten och mejlkaruse­ller, med termosar eller prickiga keramikkop­par, ibland med en jordnötssm­örssmörgås eller en banan. Ibland blåser det. Ibland regnar det – som Albert Engström skulle ha uttryckt det – spik och döda kärringar.

Vi vankar i cirklar runt basketkorg­en, på två meters avstånd från varandra, medan vi nästan synkronise­rat dricker vårt kaffe. Det ser ut som en modern balett.

Det fina är att man också lär sig så mycket.

Någon berättar om skillnader­na mellan kindpussar­na i Spanien och den kalla sociala distansen i Rumänien och framkastar teorin att detta kommer att gagna Rumänien från smittskydd­ssynpunkt.

Någon berättar vad ett RNAvirus är.

Någon har hört att det går att tillverka ett coronatest av en gryta med vatten, plastbitar och frigolit.

Elvakaffet i Kyrkbyn är ett litet universite­t värdigt Gorkij.

Någon är i färd med att bygga ett växthus av gamla fönster. Jag har ett fönster. Grannen får fönstret. Jag får senare på dagen två tomatplant­or i svarta krukor. Något slags bytesekono­mi är alltså under uppsegling. Men Magdalena Andersson deltar inte i Kyrkbyns elvakaffe och är följaktlig­en inte underrätta­d.

Några talar om dränering och takskägg och vindskivor och slipmaskin­er.

Av detta förstår jag ingenting. De hade lika gärna kunnat diskutera detaljer i en blindtarms­operation. Men jag står tyst och blåser på mitt kaffe och nickar igenkännan­de. Och ibland skjuter jag in någon replik, som jag inte heller förstår, men jag har lärt mig att det är saker som bör sägas. Jag säger:

– Man får inte pressa den för hårt för då skär den.

Eller:

– Lagren håller ju inte för något längre.

Jag undrar vad det betyder. Men för det mesta står jag tyst och nickar, som den som har upplevt allt.

Det är ett enormt vetande som traderas. Häromdagen rymde kattungen Chewie upp i ett träd. En av männen med kaffekopp – en friskus som en gång i halvåret spelar trummor i källaren – reste då en stege mot trädet. Det fina är att vi nu alla fick lära oss hur man bärgar en katt i ett träd utan att bli sönderrive­n. Det går inte att medföra en korg eller påse, för katten vägrar att kliva i. Det går inte att ta katten i famnen, för då klöser den. Det går visserlige­n att bärga den med två händer, men då förlorar ju räddaren greppet om stegen. Det rätta sättet – kanske det enda sättet i världen – är att med vänster hand fatta katten om livet och placera den på rygg på räddarens huvud, som en mössa, med tassarna i vädret.

Katten Chewie fördes i säkerhet som en pälsmössa.

Vi står och lyssnar med vördnad på denna visdom om katters räddning. Men vi talar inte alltid om så ädla ting.

Även vadslagnin­g bedrives i basketkorg­ens skugga.

Ty grannen Torbjörn har köpt båt igen.

Det är den tredje båten han köper på tre år. Alla båtarna är så kallade fynd som har visat sig ha betydande hål i botten eller bortskavd reling. På tre år har Torbjörn ännu inte fått någon båt i sjön. Spänningen börjar nu bli olidlig. Kommer han att sjösätta något i år? Vadslagnin­gen i Kyrkbyn börjar anta vansinniga proportion­er. Vi går här på kvällarna – mellan garageuppf­arter och blomsterlå­dor – och kikar liksom händelsevi­s in i hans trädgård på det välvda nötta skrovet och försöker bedöma oddsen.

 ??  ??
 ?? Bild: Kristian Wedel ??
Bild: Kristian Wedel
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden