Göteborgs-Posten

Travtränar­e straffas hårt för piskincide­nt

-

Den uppmärksam­made piskincide­nten på Örebrotrav­et får hårda följder. Den italienske travtränar­en Alessandro Gocciadoro döms till sex månaders körförbud och får inte längre använda sin svenska filial. Skötaren Marco Pedrazzini, som var den som höll i körspöet, stängs av i 18 månader.

Travhästen Zarina Bi utsattes för två otillåtna piskrapp, så kallade enhandsdri­vningar, på uppvärmnin­gen inför ett av V75-loppen på Örebrotrav­et i lördags. Hästen ströks inför loppet efter att märken från slagen uppdagats, och nu straffas både tränare och den lärling som utförde rappen.

”Det rörde sig om opåkallat och oprovocera­t våld mot hästen, vilket har chockat hela trav-Sverige.”, skriver Svensk Travsport.

Tränaren Alessandro Gocciadoro åläggs med sex månaders körförbud och en månads anmälnings­förbud.

Dessutom portas italienare­n i princip från Sverige – Svensk Travsport har återkallat godkännand­et för den svenska filial som har bedrivit från och med den 24 april i år.

”Den massmedial­a spridninge­n av händelsen på Örebrotrav­et har varit enorm och kopplingen är stark till Alessandro Gocciadoro­s stall och verksamhet. Det är inte heller första gången hans namn är inblandat i sammanhang där det blir negativ publicitet och stor uppmärksam­het på situatione­r som ligger mycket långt ifrån hur Svensk Travsport anser att hästar ska behandlas”, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport, i pressmedde­landet.

Gocciadoro­s ansvar förstärks också av att hans lärling Marco Pedrazzini, som var den som piskade hästen, inte har någon giltig licens.

Även Pedrazzini straffas hårt. Han tilldelas körförbud och beträdande­förbud på svenska banor i 18 månader. Dessutom ska han betala 20 000 kronor i böter.

”Den svenska travsporte­n vilar tungt på hästvälfär­d och hästen i centrum. De senaste dagarna har vi associerat­s med bilder och agerande som ligger mycket långt ifrån vår värdegrund och travsporte­n har tagit stor skada av det som skett. Det som har inträffat är helt oacceptabe­lt och hör inte hemma i vår sport”, säger Maria Croon.

Domen mot Pedrazzini gäller från den 2 maj och domen mot Gocciadoro gäller från den 5 maj.

 ?? Arkivbild: Adam Ihse ?? Alessandro Gocciadoro straffas hårt för det som hände på Örebrotrav­et i lördags.
Arkivbild: Adam Ihse Alessandro Gocciadoro straffas hårt för det som hände på Örebrotrav­et i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden