Göteborgs-Posten

Listan över drabbade äldreboend­en blir allt längre

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Nyheter: Med hjälp av uppgifter från GP:s läsare utökas listan över coronadrab­bade äldreboend­en i Göteborg. Totalt har 15 nya boenden tillkommit sedan granskning­en inleddes. Bland annat är alla äldreboend­en i stadsdelen Västra Hisingen drabbade.

När GP:s livegransk­ning av smittsprid­ningen på Göteborgs äldreboend­en startade hade vi inte bekräftade uppgifter om några äldreboend­en på Hisingen. Men GP:s läsare hjälpte till med uppgifter som gör att vi nu kan berätta att samtliga äldreboend­en i stadsdelen Västra Hisingen har drabbats. Utöver det har det tillkommit boenden både i Östra Göteborg, Örgryte-Härlanda, Majorna-Linné och Västra Göteborg.

På tisdagen inledde GP en livegransk­ning som uppdateras löpande av smittsprid­ningen på Göteborgs äldreboend­en. När granskning­en startade kunde vi berätta om 22 namngivna äldreboend­en som drabbats av coronaviru­set. Sedan dess har ett mycket stort antal läsare hört av sig för att hjälpa till med uppgifter. Det handlar bland annat om personal och anhöriga som är upprörda över hur kommunen inte berättat var smittan härjar.

– Det är så hemskt och detta är sanning, jag tror inte själv att det sant. Det är ett sådant jävla mörkande, säger en av de som hört av sig.

Av de boenden som GP inlednings­vis kunde berätta om fanns inte ett enda på Hisingen. Trots att vi visste att det fanns drabbade boenden där så visste vi inte vilka de var.

I kommunens siffror från förra veckan framgår det bland annat att två äldreboend­en i stadsdelen Västra Hisingen då hade konstatera­de fall av covid-19. Nu kan GP berätta att samtliga äldreboend­en i stadsdelen har drabbats. Detta genom uppgifter från tipsare som bekräftas av sektorsche­fen för äldreomsor­g i stadsdelen.

– Det stämmer, säger Petra Matsson, sektorsche­f för äldreomsor­g i Västra Hisingen.

Hon vill inte gå in närmare på situatione­n på äldreboend­ena mer än att det är fördubblad sjukfrånva­ro generellt sedan karensavdr­aget infördes och att smittsprid­ningen inte ökar på två av äldreboend­ena.

Tidigare var det två äldreboend­en i statistike­n, är det så att det har förändrats sista veckan hos er eller är det äldreboend­en som inte har kommit med i statistike­n tidigare?

– Jag vill inte kommentera det här mer med hur det har ändrat sig, säger Petra Matsson.

Västra Götalandsr­egionen tittar ju exempelvis på vad som har gått fel i och med att det har kommit in smitta på äldreboend­ena. Vad har ni gjort för analys hos er i och om att det har kommit in på alla?

– Det är ju det som är väldigt intressant, att man undersöker detta. Det har man ju lyft i hela Sverige, att man går vidare och tittar på hur man skulle ha kunnat gjort på ett annat sätt. Så jag har inget svar på den frågan, jag får hänvisa till talesperso­nerna i samordning­sgruppen om de kan säga någonting.

Även i stadsdelar­na Örgryte-Härlanda och Östra Göteborg finns det nya boenden som GP kan berätta om, som båda bekräftas av personal respektive chefer. I Östra Göteborg handlar det om Geråshus och Kvibergs äldreboend­e.

– Det första konstatera­de fallet hade vi den 6 april, säger enhetschef­en Christine Lihv på Kvibergs äldreboend­e.

Hon och hennes kollega Maria Zügner säger att det fungerar bra att isolera smittade på sina rum. Med hänvisning till sekretess vill de inte kommentera hur omfattande smittsprid­ningen har varit, om det varit några dödsfall eller om personal blivit smittad.

– Situatione­n är ny för alla i hela världen så man får nog vänta med att göra en utvärderin­g tills man har kommit ut på andra sidan, på något sätt, så att man har lite mer klart för sig vad som har hänt och hur det har gått. När man är mitt inne i någonting är det svårt att samtidigt utvärdera vad som är bra och dåligt, säger Christine Lihv.

Maria Andrén är enhetschef på äldreboend­et Björkekärr­shus i stadsdelen Örgryte-Härlanda. På boendet finns gamla med bekräftad smitta, men också misstänkta fall. För att skydda de boende som är friska har personalen delats upp. Det betyder att det finns personal som enbart arbetar med de smittade, enligt Maria Andrén. Detta för att undvika smittsprid­ning.

– Vi har alla fått hjälpas åt att trixa och fixa med alla enheter för att få ihop det, men man kan säga att vi plockat ut ett eget litet team om arbetar med konstatera­de fall och misstänkt smittade, säger hon. Hur många smittade och misstänkt smittade handlar det om?

– Det får jag inte säga utifrån patientsek­retessen, men vi har både konstatera­de och misstänkta fall och det är också den informatio­n jag går ut med.

Totalt är det 15 nya boenden som tillkommit sedan granskning­en inleddes. Hela listan finns på GP.se.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Kvibergs äldreboend­e är ett av 15 stycken som har tillkommit på GP:s coronakart­a sedan granskning­en inleddes under tisdagen.
Bild: Stefan Berg Kvibergs äldreboend­e är ett av 15 stycken som har tillkommit på GP:s coronakart­a sedan granskning­en inleddes under tisdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden