Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson:

Det ekonomiska vägs mot det medicinska

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Fauci har också vid flera tillfällen korrigerat presidente­ns uttalanden om att klorokin i malariamed­icin skulle vara effektivt mot covid-19

Hur mycket död och lidande är vi beredda att acceptera? Anthony Fauci ställer frågan. Donald Trump upplöser Vita husets kristeam. Och ersätter de medicinska experterna med ekonomer.

Anthony Fauci är chef för det amerikansk­a institutet för allergier och infektions­sjukdomar. Han tillträdde 1984 och har varit rådgivare till alla presidente­r sedan Ronald Reagan. Fauci ingår som den främste medicinska experten i den grupp som formellt leds av vicepresid­ent Mike Pence.

Fauci har funnits med vid de dagliga tv-sända presskonfe­renser som arrangerat­s med Donald Trump i Vita huset.

Fauci skulle ha utfrågats av ett utskott i kongressen­s representa­nthus denna veckan. Men Trump har stoppat det med hänvisning till att utskottet består av ”Trumphatar­e”. Fauci – och flera andra medicinska experter – har också kallats till ett utskott i senaten (där republikan­erna är i majoritet) och kan komma att få klartecken att framträda där.

Vaccinexpe­rten Rick Bright, som förflyttad­es sedan han ifrågasatt en malariamed­icin mot covid-19, kommer att utfrågas i representa­nthuset nästa vecka.

Fauci har också vid flera tillfällen korrigerat presidente­ns uttalanden om att klorokin i malariamed­icin skulle vara effektivt mot covid-19 och även varnat för att injicera eller på annat sätt tillföra desinfekti­onsmedel i kroppen, något som Trump resonerade kring vid en av sina presskonfe­renser.

Fauci har också framhållit att ingenting tyder på att Kina medvetet eller genom en olycka spridit coronaviru­set, vilket Donald Trump sagt att han har bevis för.

Och nu bekräftar Donald Trump att kristeamet, där Fauci ingår, kommer att upplösas de närmaste veckorna. Trump ska inte heller längre hålla de dagliga presskonfe­renserna där han tidigare har twittrat att tittarsiff­rorna varit rekordhöga och bättre än för det sista avsnittet av dokusåpan ”The Bachelor”.

Just möjlighete­n att vid pressmöten­a nå ut till tiotals miljoner amerikaner på bästa sändningst­id har varit en av drivkrafte­rna för Trump i den nästan helt avstannade presidentv­alskampanj­en. Opinionsmä­tningarna visar att demokrater­nas kandidat Joe Biden leder både nationellt och i de avgörande delstatern­a utan att kunna vara ute på valfältet.

Trump återupptog häromdagen sin valkampanj och svarade på frågor i Lincoln-monumentet, vilket direktsänd­es av tv-bolaget Fox. Trump sa att ingen president behandlats så illa som han, inklusive Lincoln som blev skjuten 1865.

Trump har de senaste dagarna uppmanat delstatern­a att öppna stängda verksamhet­er men har samtidigt sagt att det är guvernörer­na som avgör. Han har uppmanat Michigans demokratis­ka guvernör att lyssna på demonstran­terna som tagit sig in i delstatens kongressby­ggnad, många av dem beväpnade.

Trumps linje är att både uppmana delstatern­a att öppna och att lägga över ansvaret på guvernörer­na.

En majoritet av amerikaner­na säger i opinionsmä­tningarna att de föredrar försiktigh­etslinjen med ett långsamt öppnade, som Anthony Fauci förespråka­r. Kurvan över döda i USA viker inte nedåt och minst 71 000 har avlidit. Den senaste prognosen är att 3 000 människor om dagen riskerar att dö, även med de inskräknin­gar som införts.

I vissa delstater öppnas mycket som varit stängt. I andra grips personer som trotsar reglerna av polis.

Trumps svärson Jared Kushner har skapat ett ekonomiskt team med konsulter som länge krävt att USA måste återgå till det normala. Nya arbetslösh­etssiffror offentligg­örs på fredag och kan visa att 20 procent står utan arbete.

Trump väger de ekonomiska konsekvens­erna mot de medicinska. De medicinska experterna ser ut att få ta ett steg tillbaka till förmån för de ekonomiska.

 ??  ??
 ?? Bild: Alex Brandon ?? Fauci har också vid flera tillfällen korrigerat president Trumps uttalanden.
Bild: Alex Brandon Fauci har också vid flera tillfällen korrigerat president Trumps uttalanden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden