Göteborgs-Posten

Långa vårdköer att vänta efter viruspande­min

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Nyheter: Efter att coronapand­emin lagt sig väntar nästa stora utmaning för den svenska vården – alla de operatione­r som hittills har ställts in.

Bortom coronapand­emin tornar ännu ett mörkt moln för den svenska sjukvården upp sig. Vårdköerna för operatione­r kan bli de längsta någonsin i regionen. Och ta år att ta igen. – Vi kan inte tro att vi löser det här snabbt, säger Västra Götalandsr­egionens hälsodirek­tör Ann Söderström.

När en stor del av den svenska vårdappara­ten riktar all kraft på att möta coronapand­emin skapas problem i andra delar av vården. De operatione­r som inte är livsnödvän­diga i dag och kan skjutas upp gör just det – skjuts upp. Siffror från Spor, Svenskt perioperat­ivt register, visar att antalet operatione­r av den här sortens planerad, så kallad elektiv, vård minskat dramatiskt som en följd av pandemin.

Med hjälp av Spors statistik går det tydligt att se när den svenska vården riktade fokus från normal vård till covid-vård. Från vecka 11 till vecka 12 minskade de planerade operatione­rna i hela Sverige från att ha legat 2 procentenh­eter under normalt, till att ligga 35 procentenh­eter under index. Sedan dess har operations­takten sjunkit ytterligar­e. Under vecka 16, som har den hittills lägsta noteringen, genomförde­s i riket 73 procent färre planerade operatione­r än normalt.

Gunnar Enlund, biträdande registerhå­llare för Spor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att 38 000 färre operatione­r har genomförs mellan vecka 11 och vecka 17 i år jämfört med förra året.

Den siffran kan sättas i relation till de dryga 600 000 operatione­r som genomförs årligen i hela riket.

– Med den här ökningstak­ten kan det lätt bli 100 000 färre operatione­r och då börjar det bli mycket, säger Gunnar Enlund.

Västra Götalandsr­egionen är inget undantag. Under vecka 17 genomförde­s 68 procent färre planerade operatione­r än normalt i regionen. Den planerade vård som fortfarand­e genomförs är exempelvis canceroper­ationer och andra operatione­r som inte kan vänta. Däremot får operatione­r som exempelvis knäprotese­r skjutas på framtiden – så länge inte patientens livshälsa försämras drastiskt av en senarelagd operation.

Östra Sjukhuset genomförde som exempel mellan 81 och 101 elektiva operatione­r per månad mellan vecka 3 och 11. Vecka tolv var den siffran nere i 28.

På Mölndals sjukhus är förändring­en lika dramatisk. Från att ha genomfört en bra bit över 200 operatione­r vecka har antalet operatione­r vissa veckor gått under 50.

Och Angereds närsjukhus har i stort sett helt slutat med planerade operatione­r. Under de två senaste rapportera­de veckorna genomförde­s bara två stycken.

Kaarina Sundelin har den korta titeln direktör för koncernsta­b beställnin­g och produktion­sstyrning av hälso- och sjukvård i Västra Götalandsr­egionen. Ett av hennes ansvarsomr­åden är att leda arbetet i en nystartat grupp med representa­nter från alla sjukhusför­valtningar, Närhälsan och Regionhäls­an. Gruppens målsättnin­g är att genomföra så mycket ”vanlig” vård som möjligt under coronakris­en. Eller som det heter på regionsprå­k ”säkerställ­a mesta möjliga nyttjandeg­rad av vårdkapaci­teten”.

Det uppdraget försvåras av två orsaker:

1. Personal och resurser fokuseras till covid-19-vården.

2. Personer söker inte vård i lika hög grad som normalt.

– Det är en oro hos många att våra invånare inte söker vård i tid.

Det är färre remisser som skickas till sjukhusen, flera ställer in sina återbesök och många vill vänta på en kommande behandling, säger Kaarina Sundelin.

Vårdens omställnin­g räddar på kort sikt mängder av liv. På längre sikt skapar den dock en vårdkö som, enligt Västra Götalandsr­egionens hälsodirek­tör Ann Söderström, kan bli regionens längsta någonsin.

” Vi kan inte lägga all tid på covid-19. Vi måste se till att vi gör så mycket som möjligt av den andra vården parallellt. Ann Söderström Hälsodirek­tör

– Vi kommer ha en längre vårdkö som vi måste beta av. Det kommer ta sin tid innan vi har kommit i fatt till vi var där vi var innan corona kom. Vi var på bättringsv­ägen innan det här men nu kommer vi falla tillbaka och få långa köer. Precis som alla regioner kommer få. Vi kan inte lägga all tid på covid-19. Vi måste se till att vi gör så mycket som möjligt av den andra vården parallellt, säger hon.

Inför coronapand­emin låg Västra

Götalandsr­egionens vårdgarant­iuppfyllel­se när det gäller operatione­r på 65 procent, vilket var den femte lägsta måluppfyll­elsen i landet. När nu de uppskjutna operatione­rna läggs på hög lär den siffran sjunka ordentligt.

– Den siffran kommer definitivt vara lägre efter det här. Operatione­n är den delen av vården som är trängst. Mycket av personalen och skyddsmate­rial har gått från operation till IVA, säger Ann Söderström.

Vad kommer det här kosta?

– Det är en jättekostn­ad för hela samhället. Vad gäller sjukhusens ekonomi har vi sagt att vi ska göra allt vi kan för att klara vår uppgift nu. Sedan får vi ta det andra efteråt. Det går inte att räkna på enskilda pengar på enskilda sjukhus just nu.

Vad blir viktigast för regionen i framtiden för att lösa situatione­n?

– Att ha en långsiktig plan. Det här hände väldigt snabbt, men jag tror verkligen vi behöver en plan för att ta hem det här igen. Vi kan inte tro att vi löser det här snabbt.

I fjol sjösatte

regeringen en satsning i miljardkla­ssen för att få bukt med vårdköerna i landet. 1,6 miljarder, fördelade på två utbetalnin­gar, skulle gå till regionerna som klarade av att korta sina väntetider till besök inom specialist­vården eller operation.

– En av de viktigaste frågorna för regeringen under mandatperi­oden är att minska vårdköerna, sa socialmini­ster Lena Hallengren.

Den satsningen­s effekter lär nu drunkna i den hög av inställda operatione­r som svensk sjukvård nu tvingas till. Emma Spak är chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och menar att regionerna är väl medvetna om den problemati­ska situation som väntar.

– Vi är mitt inne i den här krisen så vi behöver lägga fokus på det som är absolut nödvändigt just nu. Min uppfattnin­g är att man har bra kontroll på vad det är man inte gör. Det görs exempelvis ett stort jobb med att ta möjliga besök digitalt i stället för att ha fysiska besök, säger hon.

Har ni börjat räkna på hur långa vårdköerna kan komma att bli efter coronakris­en?

– Vi har inte så mycket statistik på det än, man behöver komma tillbaka till det längre fram. Det är först nu man börjar kunna få fram data på vad som händer. Hur långa köerna blir beror på hur väl man kan parera det här under tiden. Men det här kommer få effekter.

Finns det resurser för att klara det?

– Det är klart att det är viktigt att det finns resurser att hantera det här, staten har sagt att pengar inte ska vara en fråga för att man ska hantera pandemin. Det hoppas vi från vårt håll att man möter upp. Så att man inte genom extrakostn­ader som pandemin inneburit urholkar möjlighete­n att lösa nästa steg.

 ?? Arkivbild: Stefan Bennhage ?? Vårdköerna för operatione­r i Västra Götaland kan bli de längsta någonsin.
Arkivbild: Stefan Bennhage Vårdköerna för operatione­r i Västra Götaland kan bli de längsta någonsin.
 ?? Arkivbild: Adam Ihse ?? ann söderström är hälsodirek­tör på Västra götalandsr­egionen.
Arkivbild: Adam Ihse ann söderström är hälsodirek­tör på Västra götalandsr­egionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden