Göteborgs-Posten

Trångbodda kan komma att bli evakuerade

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Nyheter: I Stockholm kan trångbodda få isoleras på korttidsbo­enden för att undvika covid-19smittan. Nu utreds frågan även i Göteborg.

Plötsligt kunde grannarna i Stockholms­förorten se fem ambulanser om dagen i sitt bostadsomr­åde, där få invånare kan jobba hemifrån och många bor trångt och med släktingar. Samma mönster anas i Göteborg och lokalpolit­ikerna funderar nu på att införa evakuering­sboenden. – Det hade gynnat de boende på så många sätt, säger Suad Omar från Hjällbo.

Det börjar närma sig slutet av april och Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­renser har blivit en del av svenskarna­s numera märkliga vardag. Ordet går till en rutinerad TT-reporter.

– Min mamma saknar sina barnbarn väldigt mycket, och jag kan tänka mig att det är fler i landet som gör det. När får hon krama dem igen?

Statsepide­miolog Andes Tegnell nickar igenkännan­de och svarar utförligt med en relativt dyster prognos. Professor Agnes Wolds besked i GP samma dag låter likadant:

– 70-plussare ska absolut inte träffa sina släktingar, barnbarn eller andra människor inomhus. Det är otroligt viktigt.

Men hur ska det gå till om barnen delar lägenhet, eller till och med rum, med sina äldre släktingar?

I Hjällbo, många mil från pressträff­en på Karolinska institutet, bor en ung tjej med sin mamma, mormor och fem syskon i en trea. Utöver mamman är hon den enda som vet hur man hjälper mormodern med sina mediciner och hon vågar därför inte gå till skolan i rädsla för att bli smittad.

Saida Ahmed Mohamed är projektled­are för meningsful­l fritid hos organisati­onen Majblomman.

– Flera barn har hört av sig och berättar att de måste välja mellan sin familj och sin skolgång. Man sätter barn i en position de absolut inte ska sitta i och lägger en orimlig börda på deras axlar, säger hon.

För några veckor sedan presentera­de Folkhälsom­yndigheten statistik som visade att personer med viss utländsk bakgrund är förhålland­evis hårt drabbade av det nya coronaviru­set. Frågan dök upp första gången i en SVT-intervju där en representa­nt från svensksoma­liska läkarfören­ingen bland annat menade att det rått brist på informatio­n om viruset på somaliska.

Men GP har pratat med flera personer i både Göteborg och Stockholm som inte delar den bilden.

– Det handlar inte om informatio­nsbrist. Personer här har också koll, men de har inte privilegie­t att agera på informatio­nen de får.

Suad Omar arbetar för Rädda Barnen i Hjällbo där hon också själv vuxit upp. Hon berättar om en vardag hos många i området som gör det omöjligt att följa råden om att skydda äldre och riskgruppe­r.

– Om man bor med mormor eller farmor delar den yngsta ofta rum med dem. De har samma rutiner, lägger sig tidigt och så. Eller om man har en moster eller faster som är hemma med de små, så bor de ihop, säger Suad Omar.

– Många har våningssän­gar och madrasser som står bakom soffan som man tar fram om natten. Vissa bor i samma rum som sina föräldrar. Om man har tur kan man göra om balkongen till ett rum med värmelampo­r, fortsätter hon.

Hur vanligt är det att bo så här?

– Supervanli­gt. För majoritete­n av de jag träffar är det väldigt normalt. Man får en chock om någon bor med bara ett eller två syskon.

På vilket sätt isolerar man en coronasmit­tad under trångbodda omständigh­eter, frågar Suad Omar retoriskt.

– Hur ska man kunna avskilja den personen från resten i en tvåa? Ska alla andra bo i vardagsrum­met?

Precis som Saida Ahmed Mohamed från Majblomman träffar hon ungdomar som inte vill gå till skolan av rädsla för att komma hem till sina äldre och sjuka familjemed­lemmar bärandes på covid-19. Samtidigt kan andra delar av hushållet inte stanna hemma, ungdomarna­s föräldrar som försörjer både dem och ibland andra släktingar genom arbeten som inte går att sköta hemifrån.

– Detta är inte folk som var och åkte skidor trots Folkhälsov­årdsmyndig­hetens rekommenda­tioner, utan som krigar varje dag för att samhället ska rulla, säger Suad Omar.

Enligt en granskning som Expressen gjort började viruset spridas i huvudstade­ns norra för

orter, de runt Järvafälte­t, medan Folkhälsom­yndigheten fortfarand­e bara testade personer som vistats i eller varit i kontakt med någon som vistats i en riskzon.

– Vi märkte att något i området inte stämde. Plötsligt var det så himla många ambulanser här, man kunde se fem om dagen.

Anders Österberg bor och arbetar i Kista men är också socialdemo­kratisk riksdagsle­damot samt en av initiativt­agarna till Järvahjälp­en. Samtidigt som han och andra engagerade skickade varningssi­gnaler till landstinge­t satte de sig ner och funderade. Varför drabbades deras område så hårt? Den 14 april hade Spånga-Tensta 48 smittade per 10 000 invånare, och Rinkeby-Kista 58 stycken – överlägset flest i Stockholm och Sverige.

– Vi kom fram till ett par slutsatser. De som bor här är samhällsbä­rare. Busschauff­örer, läkare, sjuksköter­skor och som jobbar inom handeln. De har inte möjlighet att isolera sig, hjulen måste snurra. Sedan såg vi också att en hel del är trångbodda, säger Anders Österberg.

De initierade en lösning som Stockholms stad efter ett par om och men klubbade i början av april: Personer från Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista kan isoleras genom att flytta till korttidsbo­enden. I en intervju med Nyhetsbyrå­n Järva berättar stadsdelsd­irektörern­a Fredrik Jurdell och Susanne Leinsköld att det är så kallade bo-lotsar som avgör vems om har rätt till evakuering­sboende eller inte.

– Utgångspun­kten är att alla med behov, som är införstådd­a med förutsättn­ingarna och dessutom konstatera­t smittfria, ska beredas en plats, säger de.

Inom kortkommer Västra Götalands regionen presentera smitt o statistik på en lika lokalnivås om m angjort i Stockholms­området. Med försiktiga formulerin­gar berättarsm­ittskyddsl­äkare Leif Dotevall att mönstret från Järva stadsdelar­na går igen även här.

– Kanske inte lika tydligt, men det finns sådana tendenser.

– Vi får återkomma med mer exakta siffror, men sådana kopplingar finns, det ser man.

Precis som med den vanliga influensan handlar det helt enkelt om när människor vistas tätt tillsamman­s.

– Mycket av coronaviru­sinfektion­en handlar om närhet och trängsel. Och det kan finnas i många sammanhang: boende, verksamhet­er och så vidare, säger Leif Dotevall.

Och frågan om evakuering­sboenden utreds nu också i Göteborg, något som välkomnas av Rädda Barnen och Suad Omar från Hjällbo.

– Det hade gynnat de boende på så många sätt. Elever hade kunnat gå till skolan eller handla utan att känna oro för personer i en riskgrupp i hemmet. Och de som jobbar kan gå till jobbet med gott samvete och inte tänka på hur de ska betala hyran nästa månad, säger hon.

De efterlyser också ytterligar­e stöd och strategier från staden för att minimera dels coronapand­emins socioekono­miska effekter, dels effekterna på barn och ungas skolgång.

– Vi från civilsamhä­llet gör vad vi kan för att stötta och hjälpa till, men det finns en gräns. Vi sitter inte på de resurser eller den makt som staden gör, säger Suad Omar.

Elisabet Lann (KD) är kommunalrå­d med ansvar för äldrefrågo­r. Enligt henne var frågan tidigt uppe på Göteborgsp­olitikerna­s bord, men smittskydd­sexperter ska då ha avrått från att flytta på personer på grund av risk för ökad smittsprid­ning.

– Jag tycker nog vi var tidigt på bollen men blev lite avbrutna i den planeringe­n. I läget vi befinner oss nu tror jag fortfarand­e inte vi är för sent ute. Men det är viktigt att riskerna utreds ordentlig så att vi inte gör något dumt i all välmening, säger hon.

Under onsdagen fick hon och de andra politikern­a i kommunstyr­elsen en dragning kring utredninge­n om evakuering­sboenden. Enligt ansvariga sektorsche­fer finns det ingen efterfråga­n, säger Elisabet Lann, men hon konstatera­r också att det kan förändras.

– Vi skulle kunna landa i att gå ut med en rekommenda­tion till och med. Man kan ju inte tvinga någon att flytta, men man kan rekommende­ra.

Hon understryk­er att en liten efterfråga­n inte behöver betyda att evakuering­sboendena inte blir av.

– Men det ger en bild av hur mycket man löser med den modellen. Det är jättevikti­gt att detta bygger på frivilligh­et, säger Elisabet Lann.

Om Göteborg kör igång med evakuering­sboenden finns två alternativ på bordet enligt Elisabet Lann: Antingen en hotellikna­nde lösning, som i Stockholm, eller lägenheter i stadens bestånd och då helst nära den evakuerade personens hem.

– Det är egentligen bara att trycka på knappen om vi ser att det behövs. Så hur ska de som bor trångt och oroar sig för att ta hem smitta tänka idag?

– Jag vill inte ge smittskydd­sråd, de måste de som kan området göra. Däremot kan vi från politiskt håll titta på olika typer av praktiska lösningar som att erbjuda annat boende och det är det vi gör nu, säger Elisabet Lann.

Därutöver pågår ytterligar­e informatio­nskampanje­r av olika slag.

För Suad Omar från Rädda Barnen i Hjällbo är avsaknaden av lösningar för trångbodda familjer hittills ett tydligt exempel på bristen på mångfald bland de som styr Göteborg.

– Självklart tycker de inte att de är för sent ute, för de har aldrig levt i situatione­n som människor gör i dessa områdena.

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ??
Bild: Nils Petter Nilsson
 ?? Arkivbild: Meli Petersson Ellafi ?? ”Personer här har också koll, men de har inte privilegie­t att agera på informatio­nen de får”, säger Suad Omar från Rädda Barnen i Hjällbo.
Arkivbild: Meli Petersson Ellafi ”Personer här har också koll, men de har inte privilegie­t att agera på informatio­nen de får”, säger Suad Omar från Rädda Barnen i Hjällbo.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Elisabet Lann (KD) är kommunalrå­d med ansvar för äldrefrågo­r.
Bild: Olof Ohlsson Elisabet Lann (KD) är kommunalrå­d med ansvar för äldrefrågo­r.
 ?? Arkivbild: Meli Petersson Ellafi ?? Suad Omar arbetar för Rädda Barnen och är engagerad i Hjällboråd­et. Hon vill att staden tar ett större ansvar för de socioekono­miska konsekvens­erna av covid-19.
Arkivbild: Meli Petersson Ellafi Suad Omar arbetar för Rädda Barnen och är engagerad i Hjällboråd­et. Hon vill att staden tar ett större ansvar för de socioekono­miska konsekvens­erna av covid-19.
 ?? Arkivbild: Petter Trens ?? Leif Dotevall understryk­er att deras siffror bara är toppen av isberget och att Göteborg dessutom har haft mycket färre fall än Stockholm.
Arkivbild: Petter Trens Leif Dotevall understryk­er att deras siffror bara är toppen av isberget och att Göteborg dessutom har haft mycket färre fall än Stockholm.
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Anders Österberg och Galina Monsalves var med och startade Järvahjälp­en.
Bild: Nils Petter Nilsson Anders Österberg och Galina Monsalves var med och startade Järvahjälp­en.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Många i Hjällbo kan inte följa Folkhälsom­yndigheten­s råd om att undvika kontakt med de äldre. De bor ofta tillsamman­s med mor- och farföräldr­ar i samma lägenhet.
Bild: Stefan Berg Många i Hjällbo kan inte följa Folkhälsom­yndigheten­s råd om att undvika kontakt med de äldre. De bor ofta tillsamman­s med mor- och farföräldr­ar i samma lägenhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden