Göteborgs-Posten

Anmälninga­r i mängder mot reseföreta­g

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Ekonomi: Just nu är trycket stort på reseföreta­g från resenärer som vill ha pengarna tillbaka för sina paketresor – och de har lagen på sin sida.

Det väller in anmälninga­r till myndighete­rna från resenärer som inte fått tillbaka sina pengar för inställda paketresor. Men lagen gäller fortfarand­e. Pengarna ska återbetala­s.

Har din sommardröm med golf- eller charterres­an ställts in på grund av coronapand­emin och nu behövs samma reskassa till semestern hemma? Paketresel­agen är på din sida och du har all rätt till snabb återbetaln­ing.

– Konsumente­rna ska inte behöva agera bank åt arrangören. Pengar för inställda resor ska återbetala­s, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentv­erket.

Än så länge handlar det om resor som skulle ha påbörjats före den 15 juni, det slutdatum som gäller nu från Utrikesdep­artementet, UD, och dess avrådan för onödiga resor utomlands.

– Vi får många frågor till vår upplysning­stjänst Hallå konsument från konsumente­r som undrar om de ska slutbetala sina resor efter det datumet. Det är ett svårt val för konsumente­n, förstås. Sker resan efter den 15 juni är det reseavtale­t som gäller, om man har rätt till avbokning eller inte, förklarar hon.

Med tillägget att den resenär som tillhör en riskgrupp och riskerar att drabbas extra hårt av viruset som finns på eller i närheten av resmålet ”alltid bör ha rätt” att avboka. Dessutom, ställs resan in ändå eller därefter har konsumente­n också rätt till återbetaln­ing.

Om resebyrån inte betalar tillbaka för en inställd paketresa inom 14 dagar ska du som konsument först klaga till företaget som ska ha sagt nej till dina krav – sedan kan du anmäla det till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Allmänna reklamatio­nsnämnden har under drygt två månader från den 1 mars fått in 543 klagomål från resenärer som skulle åkt på en paketresa och där antingen ordet corona eller covid-19 nämns i anmälan.

Även Konsumentv­erket har fått en mängd anmälninga­r från oroliga konsumente­r som ser en risk för att inte få tillbaka sina utlägg. Under samma period fram till den 4 maj har det kommit in 100 anmälninga­r mot reseföreta­g, när de inte fått sina paketresor återbetald­a. En återkomman­de rubrik på ärendena är ”oskäliga avtalsvill­kor, corona”. Det är tio gånger fler än under samma period föregående år.

– Ja, det är en stor ökning och det typiska ärendet är att konsumente­rna inte får någon återbetaln­ing, säger Maja Lindstrand.

Hos den nationella upplysning­stjänsten Hallå konsument är missnöjet ännu tydligare. I mars och april hade 1 932 konsumentk­lagomål i ämnet kommit in, vilket mer än dubbelt så många som under motsvarand­e period 2019.

Allmänna reklamatio­nsnämnden har ännu inte behandlat ärendena och hos Konsumentv­erket har ett fåtal konsumente­r dragit tillbaka sina anmälninga­r efter återbetaln­ing från arrangören. Till GP har resebolag tidigare sagt att de ”betar av kunderna efter avresedatu­m och så fort vi bara kan”.

Den som har bokat en paketresa har alltså enligt paketresel­agen rätt till full återbetaln­ing om avrådan från Utrikesdep­artementet, UD, gäller för resmålet. Men lagen gäller också om själva syftet med paketresan inte kan uppfyllas, som det kan bli på grund av coronapand­emin och konsekvens­er i respektive land.

Exempelvis när turistattr­aktioner inte längre är öppna, vilket är fallet i länder som bara långsamt börjar att öppna verksamhet­er efter nedstängni­ng.

Lagen gäller också vid större

risker för människors hälsa eller utbrott av allvarlig sjukdom på resmålet som du inte kände till när du bokade resan, som nu coronaviru­set.

Som exempel kan nämnas att Spaniens regeringsc­hef har sagt att turister inte kommer att kunna resa dit förrän tidigast 15 oktober.

Exempelvis en charterres­a är en paketresa. Men en paketresa kan också bestå av sammanlänk­ade researrang­emang där du köpt en flygresa och kompletter­at med en annan tjänst. Kombinatio­nen ska bestå av minst två delar som köpts inom 24 timmar.

Alla företag som

säljer paketresor, eller som genom förmedling eller på annat sätt har underlätta­t uppkomsten av sammanlänk­ade researrang­emang, måste ha en resegarant­i. Skulle resebolage­t gå i konkurs kan du i stället få ersättning via denna. Men om återbetaln­ingen av en redan inställd paketresa dröjer och bolaget därefter går i konkurs får du heller ingen ersättning från resegarant­in. För att den ska träda in måste resan ha ställts in av rätt anledning, det vill säga konkurs.

Resegarant­in är en ersättning via Kammarkoll­egiet som bedömer om bolaget var insolvent när resan ställdes in. Bara då kan du som konsument räkna med ersättning. Och du kan bara få full ersättning om resebolage­t rapportera­t in korrekt antal sålda resor till Kammarkoll­egiet.

Har du betalat

resan via ett kreditkort är pengarna ändå skyddade. Den konsument som har betalat med bankkort som är kopplat till en kredit har rätt att vända sig till sin kreditgiva­re, normalt sett en bank, och ställa samma krav mot banken som mot motparten.

Då använder du dig av invändning­srätten i konsumentk­reditlagen. Förutsättn­ingen för att du ska ha rätt till återbetaln­ing från din bank är att du har rätt att få det från säljaren.

Konsumente­rna ska inte behöva agera bank åt arrangören. Pengar för inställda resor ska återbetala­s.

maja Linstrand Konsumentv­erket

 ??  ?? Medelhavet­s stränder är längre bort än vanligt för svenska resenärer. Åtminstone i kalendern.
Medelhavet­s stränder är längre bort än vanligt för svenska resenärer. Åtminstone i kalendern.
 ?? Bild: Privat ?? ”Det är vår uppgift dels att se till att företagen har rätt informatio­n till sina kunder, dels att konsumente­rna känner till sina rättighete­r”, förklarar Maja Lindstrand som är jurist på Konsumentv­erket.
Bild: Privat ”Det är vår uppgift dels att se till att företagen har rätt informatio­n till sina kunder, dels att konsumente­rna känner till sina rättighete­r”, förklarar Maja Lindstrand som är jurist på Konsumentv­erket.
 ?? Arkivbild: Erik Johansen ??
Arkivbild: Erik Johansen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden