Göteborgs-Posten

Asylrätten ska prövas vid EU:s yttre gräns

- Tomas Tobé (M) Europaparl­amentarike­r

Moderatern­as invandring­spolitik har nu stöd av Europaparl­amentets största partigrupp. Ett centralt steg mot en stramare och mer kontroller­ad europeisk invandring­spolitik, något som är avgörande för en lägre invandring till Sverige, skriver Tomas Tobé (M) EU-parlamenta­riker.

IEU-valet för snart ett år sedan var en politik för en mer kontroller­ad invandring ett av Moderatern­as viktigaste vallöften till svenska folket. Vi gick till val på gemensamma europeiska lösningar, men nationellt självbestä­mmande över volymen på Sveriges mottagande.

Hittills har EU inte förmått enas om invandring­spolitiken. Frågan har dragits i långbänk och några länder, som Sverige, har fått ta ett omfattande ansvar. Resultatet av den förda politiken ser vi i dag i form av djupa segregatio­nsproblem, en splittrad arbetsmark­nad och en utbredd gängkrimin­alitet i våra utsatta områden. Flera EU-länder befinner sig i liknande lägen.

Följderna av covid-19/coronaviru­s försvårar också den redan svåra globala flyktingsi­tuationen. Pandemin slår till exempel extra hårt mot konfliktzo­ner och flyktinglä­ger. Det måste mötas genom biståndsin­satser på plats, för att lindra situatione­n.

Coronapand­emin kräver naturligtv­is också akuta krisåtgärd­er och långsiktig­a insatser även här hemma. Samtidigt måste vi klara att lösa de samhällspr­oblem som fanns innan virusutbro­ttet. Arbetet med att förändra invandring­spolitiken får inte stanna upp.

” Inför denna nystart för invandring­spolitiken inom EU har vi moderater lyckats samla vår partigrupp EPP – den största i Europaparl­amentet – bakom flera av våra centrala vallöften.

Inför denna nystart för invandring­spolitiken inom EU har vi moderater lyckats samla vår partigrupp EPP – den största i Europaparl­amentet – bakom flera av våra centrala vallöften. Partigrupp­ernas förslag kommer ha stor betydelse för utformning­en av den gemensamma migrations- och asylpoliti­ken på EU-nivå.

Några delar är särskilt viktiga för en stramare politik:

Asylprövni­ng vid yttre gräns och på sikt utanför EU. Denna ordning, med ankomstcen­ter vid yttre gräns och möjlighete­n att pröva asyl utanför EU, skulle innebära snabbare, rättssäkra, processer och bättre säkerställ­a att de som har asylskäl inte trängs undan av de som saknar rätt till asyl. Det ökar också förutsättn­ingarna för

återvändan­de. Ordningen, med mer EUgemensam­ma regler för asyl, förebygger och förhindrar även situatione­r som de okontrolle­rade folkvandri­ngar vi såg genom Europa under 2015.

Stärkt gränskontr­oll. Kraftfulla insatser mot människosm­uggling och ett stärkt gränsskydd är avgörande delar i en mer kontroller­ad politik. För att åstadkomma detta måste EU:s kust- och gränsbevak­ning såväl som polisbyrån Europol ges ökade resurser. Under flyktingkr­isen fallerade mottagande­t i framför allt Grekland och Italien och trycket mot den grekiska gränsen är alltjämt högt. Situatione­n är inte hållbar. Genom att etablera så kallade landstigni­ngsplattfo­rmar på båda sidor av Medelhavet kan mottagande­t minska. Landstigni­ngsplattfo­rmarna blir då en del av de livsviktig­a räddningsi­nsatser som görs på Medelhavet, under ansvar av europeiska myndighete­r.

Fler samarbeten med tredje land. De utgör effektiva verktyg för att dämpa migrations­trycket mot EU, minimera den ekonomiska migratione­n och förbättra situatione­n i flyktinglä­gren. Genom fördjupade samarbeten kan också grundorsak­erna till migration motverkas. Samarbeten med tredje land är också av vikt för att återvändan­det ska fungera i praktiken.

Ingen tvingande omfördelni­ng. Varje medlemslan­d ska i högre grad utifrån den nationella kapacitete­n kunna bestämma volymen på sitt flyktingmo­ttagande. Genom att det i stället ska gå att bidra på andra sätt, exempelvis med ekonomiska medel, åstadkoms nya former av solidarite­t mellan medlemslän­derna. Detta är den realistisk­a vägen framåt, för att EU-länderna ska kunna enas och för att vi ska få en ny politik på plats.

EU-kommission­en väntas snart lägga fram utgångspun­kterna för en ny europeisk politik på området. Att den största politiska gruppen i Europaparl­amentet driver den här linjen borde ge avtryck i kommission­ens förslag redan från början.

När migrations­frågorna sedan ska behandlas i Europaparl­amentet kommer Moderatern­a fortsätta vara Sveriges garant i EU för en hållbar migration. Ytterst handlar det om ett genuint svenskt intresse och tilliten till EU:s förmåga att hantera svåra frågor.

Min uppmaning till mina svenska kollegor, som argumenter­at för att flyktingkr­isen 2015 inte får upprepas, är därför att samla stöd i sina partigrupp­er – så som vi moderater gjort – för en politik i den här stramare riktningen.

 ?? Arkivbild: Santi Palacios ?? För att åstadkomma detta måste EU:s kust- och gränsbevak­ning såväl som polisbyrån Europol ges ökade resurser. Under flyktingkr­isen fallerade mottagande­t i framför allt Grekland och Italien och trycket mot den grekiska gränsen är alltjämt högt. Situatione­n är inte hållbar, skriver debattören.
Arkivbild: Santi Palacios För att åstadkomma detta måste EU:s kust- och gränsbevak­ning såväl som polisbyrån Europol ges ökade resurser. Under flyktingkr­isen fallerade mottagande­t i framför allt Grekland och Italien och trycket mot den grekiska gränsen är alltjämt högt. Situatione­n är inte hållbar, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden