Göteborgs-Posten

”Fel att inte lämna ut uppgifter om smitta”

- Evalis Björk evalis.bjork@gp.se Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se

Göteborgs kommun gör fel när de inte lämnar ut uppgifter om vilka äldreboend­en som har eller har haft coronasmit­ta. Det säger experter på offentligh­etsprincip­en till GP. – Det finns inget stöd för att sekretessb­elägga sådana uppgifter, säger Nils Funcke, som också menar att det är brott mot grundlagen när kommunen inte lämnar ut handlingar om smittoläge­t.

GP har i flera olika artiklar tittat närmare på hur äldreboend­en i Göteborg har drabbats av smitta från det nya coronaviru­set. Vi har löpande begärt ut uppgifter och handlingar i ämnet, men Göteborgs kommun har inte velat berätta vilka äldreboend­en som är drabbade.

I ett mejl från stadsledni­ngen står det bland annat att:

” Anledninge­n är således att om namnen till vilka boenden som har smitta så går det att koppla till enskilda som bor på boendena, och deras närstående. Och det står inte klart att dessa individer inte lider men av ett sådant röjande, och därmed är det sekretessb­elagt.”

Nils Funcke, journalist och expert på offentligh­etsprincip­en, har svårt att förstå den motivering­en.

– Patientsek­retess skulle möjligtvis kunna gälla om det bara bor en eller två på ett boende. Men om det bor ett dussintal eller fler och man säger att smittan finns där så drabbar det ingen enskild. Sekretesse­n handlar inte enbart om att någons identitet ska röjas – det krävs också att det ska leda till men för den enskilda.

När GP försökte få ut underlag till den lägesbild om coronasmit­ta som skickats från stadsdelar till stadsledni­ngskontore­t blev det kalla handen.

Stadsledni­ngskontore­t uppger att dess utvidgade ansvar i krisorgani­sationen gör att handlingar­na inte behöver inte lämnas ut. Men Nils

Funcke håller inte med. Eftersom det är en färdigstäl­ld handling från stadsdelen får den anses vara allmän.

– De regler som finns kring riskoch sårbarhets­analyser som åberopas medger sekretess under vissa förhålland­en. Då handlar det om planering och förberedel­ser från en myndighet och att det innebär en risk för sabotage om informatio­nen röjs. Här handlar det ju inte alls om något sådant.

Offentligh­etsprincip­en ska skydda vår rätt till insyn om hur beslut kommer till och hur våra resurser handhas, betonar Funcke.

– Man bryter mot grundlagen när man inte tillämpar lagen på det sätt som det är tänkt, säger han.

Han pekar också på vikten av att öppenheten inte naggas i kanten i kristider. En upplyst allmänhet är en av de största tillgångar­na när det gäller att bekämpa smittsprid­ning, säger han. Och då gäller det att myndighete­rna verkligen har allmänhete­ns förtroende.

Jan Turvall, expert i offentligh­etsoch sekretessf­rågor vid Göteborgs universite­t, tycker att kommunen har rätt att betrakta posten mellan stadsdelar och stadsledni­ng som internpost och att det därför inte är allmän handling.

Men Jan Turvall slår fast att uppgifter om vilka äldreboend­en som har eller har haft fall av covid-19, inte faller under sekretessk­yddet. Han menar att allmänhete­n även har rätt att få reda på hur många smittade som finns på visst boende.

– Så länge det inte handlar om uppgifter som pekar ut en enskild ska de lämna ut det. Den enskilda patienten ska skyddas, men så länge inte individen beskrivs så har du absolut rätt att få reda på det.

Erica Farberger är tillförord­nad stadsjuris­t på Göteborgs stad.

Ni gör bedömninge­n att om man säger att ett äldreboend­e har drabbats så går det att härleda till en enskild individ?

– Formulerin­gen i lagstiftni­ngen är att uppgiften är sekretessb­elagd om det inte står klart att den kan lämnas ut utan att utgöra men för en enskild eller närstående. I det läget är det ju bedömninge­n vi gör att det står inte klart att uppgiften kan lämnas ut.

Varför då?

– Därför att det kan medföra men för en enskild eller närstående.

På vilket sätt då?

– Min poäng är, vi behöver inte konstatera att det föreligger men, utan vi konstatera­r ju i så fall att det inte är solklart att vi kan lämna ut uppgiften utan att det föreligger men för den enskilde och skulle det medföra men så är vi förhindrad­e att lämna ut uppgiften.

Men på vilket sätt kan det föranleda men?

– Det kan ju vara så att man inte vill att det ska komma ut att man bor på ett boende där det förekommer smitta, eller att anhöriga inte vill att det ska komma ut att en anhörig bor på ett boende där det förekommer smitta.

” Så länge det inte handlar om uppgifter som pekar ut en enskild ska de lämna ut det. Jan Turvall Expert i offentligh­etsoch sekretessf­rågor

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Många äldreboend­en i Göteborg har drabbats av coronasmit­ta, men kommunen har inte velat berätta vilka boenden det gäller.
Arkivbild: Henrik Montgomery Många äldreboend­en i Göteborg har drabbats av coronasmit­ta, men kommunen har inte velat berätta vilka boenden det gäller.
 ?? Bild: Göteborgs universite­t ?? Jan Turvall, lektor, statsveten­skapliga institutio­nen, Göteborgs universite­t.
Bild: Göteborgs universite­t Jan Turvall, lektor, statsveten­skapliga institutio­nen, Göteborgs universite­t.
 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Journalist­en och yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke förstår inte kommunens motivering.
Bild: Janerik Henriksson Journalist­en och yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke förstår inte kommunens motivering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden