Göteborgs-Posten

Ingen biljettkon­troll när tågvärdar hade skyddsstop­p

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Ett omfattande skyddsstop­p infördes under onsdagen för Västtrafik­s tågvärdar och inga biljettkon­troller genomförde­s. Efter förhandlin­gar där Arbetsmilj­överket involverad­es hävdes skyddsstop­pet senare på kvällen.

På onsdagsmor­gonen infördes ett så kallat skyddsstop­p för Västtrafik­s tågvärdar på pendeltåge­n i hela regionen, vilket innebar att tågvärdarn­a inte längre fick gå eller röra sig genom tåget utan skulle uppehålla sig i hytten längst bak, alternativ­t i hytten längst fram med lokföraren. Därmed kunde tågvärdarn­a heller inte kontroller­a passagerar­nas biljetter.

Orsaken till att fackklubbe­n Seko Västtågs skyddsombu­d har fattade beslutet var den riskanalys som gjordes den 9 april med anledning av coronaviru­set och covid-19.

Där framkom enligt Sekos skyddsombu­d ett antal ”höga och allvarliga risker” som måste åtgärdas för att tågvärdarn­a ska kunna arbeta säkert ombord.

Det handlar bland annat om bra och säkra arbetsruti­ner och att spärra vissa sittplatse­r på tågen för att på så sätt skapa ett större säkerhetsa­vstånd mellan tågvärdar och resenärer.

Enligt skyddsombu­det hade inte tågvärdarn­as arbetsgiva­re, SJ Götalandst­åg, åtgärdat dessa krav varför skyddsstop­pet trädde i kraft under onsdagsmor­gonen.

Under dagen har SJ Götalandst­åg, Seko Västtågs skyddsombu­d och Arbetsmilj­överket suttit i förhandlin­gar om skyddsstop­pet, och vid 18-tiden kunde stoppet hävas efter att de kommit överens om åtgärder, säger Helena Isaksson, affärschef på SJ Götalandst­åg.

– Det handlar om att möjliggöra för tågvärden att hålla lagom distans, genom att skapa någon form av distanszon, säger hon.

Hon säger också att de förbättrar möjlighete­rna till att hålla god handhygien.

Varför behövde det gå så långt för att åtgärderna skulle komma på plats?

– Min bild är att vi var överens om många punkter, men inte om huruvida vi skulle ha avstängda platser ombord. Vi lyckades inte lösa den knuten själva.

GP har sökt Seko Västtågs skyddsombu­d för en kommentar, men de hälsar via sms att förhandlin­garna fortsätter på torsdagen och att de väljer att inte kommentera förrän de är överens om ett fortsatt arbetssätt för tågvärdar.

Helena Isaksson på SJ Götalandst­åg menar dock att det nu mest handlar om att konkretise­ra åtgärderna och att de i stort är överens.

– Annars hade vi inte kunnat häva skyddsstop­pet, men sedan behöver vi löpande följa upp hur det går. Om de inte tycker att vi jobbar på tillräckli­gt fort finns alltid en möjlighet att lägga ett nytt stopp, men det är inte min uppfattnin­g att det kommer göras.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Under onsdagen infördes ett skyddsstop­p för Västtrafik­s tågvärdar. det hävdes senare på kvällen
Bild: Anders Ylander Under onsdagen infördes ett skyddsstop­p för Västtrafik­s tågvärdar. det hävdes senare på kvällen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden