Göteborgs-Posten

Nära hälften av dödsfallen på äldreboend­en

-

Nästan varannan avliden i covid-19 i Sverige bodde på äldreboend­en. Det visar nya siffror från Socialstyr­elsen

– Det är en ganska utsatt grupp, de som befinner sig i särskilt boende, säger Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyr­elsen.

Den 28 april hade totalt 2 075 personer i Sverige, alla åldrar, avlidit i covid-19. Av dessa bodde 948 på ett äldreboend­e – vilket motsvarade 45 procent av alla avlidna.

Bland de som hade avlidit i Sverige i covid-19 till och med den 28 april var de allra flesta, 90 procent ,70 år eller äldre. Totalt handlar det om 1 877 dödsfall i corona i den åldersgrup­pen.

Av dessa bodde 50 procent i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst, enligt Socialstyr­elsens siffror.

Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyr­elsen, säger att statistike­n för dödsfall på särskilda boenden kan förklaras med att personer som bor där har sämre hälsa.

– Det är en ganska utsatt grupp, de som befinner sig i särskilt boende. Vi tänker att det är en anledning till att man har särskilt boende som insats. De är mer sjuka än motsvarand­e åldersgrup­p som inte har särskilt boende som insats. Det här pekar också på vikten av att förhindra smitta på särskilt boende och självklart även för personer med hemtjänst, säger Lysell.

Av personer i åldersgrup­pen 70 eller äldre som till och med 28 april hade testats positivt för covid-19 bodde 39 procent i särskilt boende. Andelen av de bekräftat smittade i samma åldersgrup­p som bodde hemma med hemtjänsti­nsatser var 27 procent.

Sett till det totala antalet som bodde på särskilt boende var 4 procent smittade av covid-19, motsvarand­e siffra för personer med hemtjänst var en procent.

– Det är inte vi som håller på med statligt stöd eller inspektera­r dem,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden