Göteborgs-Posten

Tegnell: Vi undersöker ett yngre barns död

-

Nästan 24 000 personer i Sverige har bekräftats smittade med coronaviru­set. Samtidigt undersöker Folkhälsom­yndigheten om ett dödsfall av ett yngre barn är kopplat till covid-19.

– I vår dödsstatis­tik har det dykt upp ett mindre barn där det håller på att utredas om det är orsakat av covid-19 eller inte. Vi kommer inte att lämna ut fler kommentare­r för att inte riskera att det blir möjligt att identifier­a det enstaka fallet. Vi har kontakt med vårdgivarn­a och de utreder om det är covid-orsakat eller inte, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten.

Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik visar att sammanlagt 2 941 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 87 personer under det senaste dygnet.

– Vi börjar närma oss 3 000 personer, vilket är ett förskräckl­igt stort tal, säger Tegnell.

Sammanlagt har nu 23 918 personer bekräftats smittade

med coronaviru­set i Sverige sedan utbrottets början. Många av de nya fallen är vård- och omsorgsper­sonal, enligt Tegnell.

– Det vi börjar se nu när vi börjar få lite större kapacitet på hur mycket prover som kan tas, är att vi får allt fler vård- och omsorgsper­sonal som provtas för att veta om de kan återgå i arbete när de har mindre symtom.

– Vi vet inte var de är smittade, det håller vi och gräver vidare i på olika sätt. Det är personer som är provtagna för att de har väldigt lätta symtom.

De nya uppdaterad­e siffrorna från Folkhälsom­yndigheten visar också att antal intensivvå­rdade är 1 620 personer.

– Det är ett belastat men stabilt läge i sjukvården, säger

Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? statsepide­miolog anders tegnell.
Bild: Anders Wiklund statsepide­miolog anders tegnell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden