Göteborgs-Posten

Vall och mur planeras mot framtida översvämni­ngar

- Cecilia Klintö

Falsterbon­äset i Skåne med vitskimran­de stränder och praktfulla strandvill­or ligger riskabelt till när havsnivån stiger. Kommunen vill satsa mångmiljon­belopp på skyddsvall­ar och murar – till priset av förstörd utsikt för vissa. Snart kommer mark- och miljödomst­olens dom.

Totalt planerar Vellinge kommun för fem kilometer murar och 16 kilometer skyddsvall­ar till ett pris av minst 160 miljoner kronor.

Kommunstyr­elsens ordförande Carina Wutzler (M) ser översvämni­ngsskyddet som en ödesfråga för Falsterbon­äset.

– Ska man vilja flytta hit och ska företag vilja satsa här så måste man veta att det finns en lösning för den problemati­k som vi vet finns, säger hon.

Hon ser det som att Vellinge kommun nu går i bräschen i en fråga som många kommuner brottas med till följd av den höjning av det genomsnitt­liga havsvatten­ståndet som väntar i klimatförä­ndringarna­s spår.

Falsterbon­äset kan beskrivas som en T-formad landtunga byggd på sand som

sträcker sig ut från Skånes sydvästra spets i riktning mot Danmark. Det omgivande havet, som gör området så attraktivt i mångas ögon, är oberäkneli­gt.

Skyddsvall­ar och murar är också en förutsättn­ing för att kommunen ska kunna upprätta detaljplan­er för ny bebyggelse, understryk­er Carina Wutzler.

Skanörbon Tomas Sveger tycker att det är bra att kommunen försöker göra något, men är kritisk till utformning­en av översvämni­ngsskyddet.

– Att man tar i det här, det tycker jag är bra, men jag tycker att man skjuter långt över målet, säger han.

Den mur som kommunen vill bygga runt en del av Skanör kunde göras 60 centimeter lägre till en början, menar han.

– Sedan förbereder man för att lägga på sektioner om det skulle behövas. På det viset kanske man slipper gå i 50–100 år och titta på den här förfärligt höga muren.

Även Peter Vilén, som har sommarhus i Ljungskoge­n öster om Skanör-Falsterbo, ställer sig på det stora hela bakom kommunens planer.

– Om man inte gör något nu så kommer det inom de närmsta 20 åren att bli en större översvämni­ng och då kommer många att skrika att det var hemskt att man inte hade den där vallen.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Carina Wutzler (m), kommunstyr­elseordför­ande i Vellinge.
Bild: Johan Nilsson Carina Wutzler (m), kommunstyr­elseordför­ande i Vellinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden