Göteborgs-Posten

Ettåriga Selin får stanna – men bara tillfällig­t

- Michael Verdicchio michael.verdicchio @gp.se

Släkten i Iran hotade att styckmörda ettåriga Selin och hennes mamma Setareh i Göteborg. Efter GP:s granskning ger Migrations­verket nu familjen uppehållst­illstånd – men bara tillfällig­t.

Enligt ett nytt besked får familjen rätt att stanna i Sverige till åtminstone februari 2021. Därefter har de möjlighet att ansöka om uppehållst­illstånd igen.

– Jag är givetvis mycket glad att vi har fått ett positivt beslut efter så många år i ovisshet, säger Setareh Arefi.

Som GP tidigare berättat tidigare hotades hon, hennes man Jalal Bayazidi och dottern Selin av utvisning. I mars 2019 berättade de för GP hur de tagit sig till Sverige med hjälp av visumhandl­ingar som de köpt på svarta marknaden via en anställd på den svenska ambassaden i Teheran. Bakgrunden var ett utomäktens­kapligt förhålland­e som Setareh Arefi och Jalal Bayazidi haft i hemlandet – i Iran förenat med dödsstraff enligt de religiösa sharialaga­r som råder.

Men uppgiften om att det skulle ha köpt falska visum i Teheran ansågs inte trovärdiga enligt Migrations­verket, eftersom detta skulle innebära korruption på svenska ambassaden. Detta påverkade också parets trovärdigh­et i övrigt, där man inte ansåg att paret bevisat att de haft ett utomäktens­kapligt förhålland­e. Beskedet blev att familjen skulle utvisas. Detta samtidigt som Setarehs familj hotade att hedersmörd­a familjen som en konsekvens av att de flytt till Sverige.

– Jag kommer att stycka dig. Dig och din oäkting. Din skamlösa hora. Jag svär vid Gud att jag kommer att plåga dig, jag kommer att knivhugga och stycka sönder ditt barn framför dina ögon. Vänta bara, jag tar Gud som vittne, sade en släkting i en inspelning som GP tagit del av.

GP:s granskning av ärendet visade dock att det förekommit misstänkt korruption och olaglig visumhante­ring på svenska ambassaden i Teheran, något Utrikesdep­artementet också inlett en utredning kring. I granskning­en uppgav samtidigt personer bosatta i Sverige som fanns angivna som anhöriga i visumhandl­ingarna att deras personuppg­ifter utnyttjats på svarta marknaden.

Utvisnings­beslutet fick även föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) att reagera kraftigt.

Nu, ett år efter GP:s granskning, har Migrations­verket omprövat ärendet och beslutat att bevilja familjen tillfällig­t uppehållst­illstånd.

Man har bland annat tagit hänsyn till ett faderskaps­test som visar att Jalal är pappa till Selin. Migrations­verket menar därmed att det är bevisat att Jalal och Setareh haft ett utomäktens­kapligt förhålland­e.

”Alla sexuella förhålland­en utanför äktenskape­t utgör ett brott i Iran. Straffet kan bland annat vara fängelse eller stening till döds” skriver Migrations­verket och fortsätter:

”Mot denna bakgrund gör Migrations­verket bedömninge­n att det är sannolikt att de sökande vid ett åter

vändande till Iran riskerar att utsättas för skyddsgrun­dande behandling­ar från iranska myndighete­r.”

Sedan år 2016 gäller dock lagen om tillfällig­a begränsnin­gar av möjlighete­n att få uppehållst­illstånd i Sverige. Sommaren 2019 valde riksdagen att förlänga lagen till åtminstone juli 2021, efter förslag från regeringen.

Något som ställer till det för paret, som nu måste ansöka om förnyat uppehållst­illstånd för att inte riskera utvisning återigen när det löper ut februari 2021.

Ett moment som – trots det positiva beskedet – skapar oro hos Setareh Arefi.

– Jag får fortfarand­e hot. Jag lever med en ständig stress som gör mig rädd och orkeslös. Beslutet gäller bara ett år men mitt problem kommer inte försvinna efter ett år. Det är ett hedersären­de och dödshot jag måste leva med livet ut. Så länge hedern inte är återupprät­tad, säger Setareh Arefi till GP.

 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? Efter gP:s granskning får nu mamma setareh, pappa jalal och dottern selin stanna i sverige – men bara tillfällig­t.
Arkivbild: Anders Ylander Efter gP:s granskning får nu mamma setareh, pappa jalal och dottern selin stanna i sverige – men bara tillfällig­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden