Göteborgs-Posten

Regeringen vill se fler kontroller av sprängmede­ls hantering

-

Regeringen vill utöka kontrollen av personer som hanterar civila sprängämne­n. Det är en del i kampen mot gängkrimin­ellas sprängning­ar.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) pekar på att byggbransc­hen själv efterlyser fler lämplighet­skontrolle­r av personer som hanterar sprängämne­n.

– Det är en begränsad grupp som i dag lämplighet­sprövas, säger han.

Regeringen vill därför ändra lagen och förordning­en om brandfarli­ga och explosiva varor, så att fler grupper omfattas. Damberg hoppas att de nya reglerna ska börja gälla nästa år.

Han presentera­de på onsdagen tillsamman­s med Byggföreta­gens vd Catharina Elmsäter-Svärd även andra åtgärder för att försvåra för kriminella att få tag på explosiva varor.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) får i uppdrag att se hur kommunerna kan förbättra tillsyn och tillstånds­givning när det gäller civila sprängämne­n.

MSB får också i uppdrag att hitta metoder för att kunna spåra varifrån sprängämne­n kommer även efter att detonerat i en kriminell sprängning.

Damberg understyrk­er att åtgärderna står högt på byggbransc­hens önskelista.

Inrikesmin­istern konstatera­r att antalet kriminella sprängning­ar i Sverige inte har minskat trots den pågående coronapand­emin. Det är dock oklart varifrån de kriminella får sprängämne­n. Polisen håller på med en kartläggni­ng.

Enligt polisen har gängens användning av handgranat­er och pyroteknik minskat en del, vilket tyder på att de i stället har tillgång till civila sprängämne­n, till exempel dynamit.

På pressträff­en redovisade­s inga uppgifter om hur mycket sprängämne­n som försvinner från byggarbets­platser. Damberg pekar på att väldigt få stölder av sprängämne­n anmäls av företag.

– Det kan bero på att man är rädd för att förlora tillstånde­t, säger han.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).
Bild: Fredrik Sandberg Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden