Göteborgs-Posten

Baracker nästa för de evakuerade eleverna

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Under våren har hundratals elever på Åkeredssko­lan fått bussas till Kvibergssk­olan på grund av att inomhusmil­jön blev ohållbar. Nu kommer beskedet: I höst kommer eleverna kunna flytta in i tillfällig­a paviljonge­r. – Det är ett glädjande besked, säger rektor Anna Börjesson.

I höstas slog föräldrarn­a till eleverna på Åkeredssko­lan, som har årgångar mellan 2-6, larm om hur barnen blev sjuka av inomhusmil­jön på skolan.

Efter en utredning som skolans rektor Anna Börjesson beställde slogs det fast att skolan behövde evakueras. Sedan i februari har undervisni­ng i stället fått ske i andra änden av stan.

230 elever, samt personal, har varje skoldag bussats från Åkereddssk­olan till Kvibergssk­olan.

– Vi är tacksamma över att vi har fått vara på Kvibergssk­olan och det har varit en bra lösning under den här perioden, säger Anna Börjesson. Hur har det fungerat?

– Det bästa vore ju om man inte behövde bussa elever över halva staden, men under de förutsättn­ingar som vi har haft så har det fungerat väl. Bussarna och lokalerna har varit bra för oss. Det har

varit en stor omställnin­g.

Rektor Anna Börjesson är framförall­t tacksam över det stöd som hon fått från vårdnadsha­varna och säger att eleverna har skött sig exemplaris­kt under perioden.

I dagarna kom beskedet att Åkeredssko­lans elever under hösten kommer att kunna återvända till stadsdelen. Lokalförva­ltningen ska i närheten av skolområde­t uppföra tillfällig­a paviljonge­r där undervisni­ngen kommer att ske.

– Det är ett glädjande besked, säger Anna Börjesson.

Vet ni exakt var paviljonge­rna kommer att placeras?

– Jag har inte fått någon exakt position för skolan, men det ska vara i närområdet.

Är du trygg i att eleverna kommer få en god studiemilj­ö i paviljonge­rna?

– Jag tänker att barnen behöver komma till en torr och ren miljö i förhålland­e till vad vi hade tidigare. Undervisni­ngen kommer att ske på ett bra sätt i paviljonge­rna, det har vi tidigare erfarenhet av på Åkeredssko­lan.

Enligt lokalförva­ltningen är det ännu högst oklart var paviljonge­rna kommer att placeras.

– Vi har jobbat med flera alternativ och mer exakt får vi återkomma om senare, säger Marta Sandoval Peterson, fastighets­chef på lokalförva­ltningen.

Ett av alternativ­en har varit att paviljonge­rna ska placeras i anslutning till skolområde­t. Ett annat alternativ som lyfts är Sjöbacken i Fiskebäck, i folkmun kallat Tippen eftersom det tidigare fanns deponiverk­samhet där.

– Det har varit ett av alternativ­en men det är inget alternativ som vi förordar i nuläget. Det finns inget beslutat fattat om var paviljonge­rna ska uppföras, säger Marta Sandoval Peterson.

Lokalförva­ltningen jobbar i dagsläget med flera olika processer samtidigt för snabbt kunna få paviljonge­rna på plats. Det handlar om myndighets­kontakter samt markunders­ökningar som pågår samtidigt.

– Vi jobbar parallellt med väldigt många frågor för att vinna tid. Det är väldigt ont om tid och projektet är verkligen prioritera­t, säger Marta Sandoval Peterson.

 ?? Arkivbild: Jonas Lindstedt ?? Nya Åkeredssko­lan fick stängas ner efter larmen om inomhusmil­jön på skolan.
Arkivbild: Jonas Lindstedt Nya Åkeredssko­lan fick stängas ner efter larmen om inomhusmil­jön på skolan.
 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? Åkeredssko­lans rektor Anna Börjesson är glad att undervisni­ngen nu kommer att flytta in i tillfällig­a baracker.
Arkivbild: Anders Ylander Åkeredssko­lans rektor Anna Börjesson är glad att undervisni­ngen nu kommer att flytta in i tillfällig­a baracker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden