Göteborgs-Posten

Två personer häktade för inblandnin­g i gängmordet

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se Per Sydvik per.sydvik@gp.se

Timmarna efter söndagens mord i Gamlestade­n satt tio personer anhållna misstänkta för inblandnin­g i dådet. Nu har två av dem häktats. En av dem finns i gängledare­n Eddie Jobes direkta närhet. Resterande kommer att ställas inför häktningsd­omaren under torsdagen.

I söndags sköts en man i 30-årsåldern till döds i Gamlestade­n.

Mannen ska ha haft en central roll i det som kallas B-falangen som under de senaste åren legat i en konflikt med A-falangen, detta i gängkriget i Biskopsgår­den.

Dagen efter mordet meddelade polisen att tio personer sitter anhållna misstänkta för inblandnin­g i dådet. Nio av dem misstänks för mord, den tionde för medhjälp till mord.

De misstänkta gärningsmä­nnen är alla välkända av polisen. Enligt uppgifter till GP har flera av dem tydliga kopplingar till just A-falangen.

På onsdagen begärdes två av dem häktade. Under eftermidda­gen hölls häktningsf­örhandling­arna mot dem vid Göteborgs tingsrätt.

GP:s reporter på plats berättade att insatsstyr­kan stod utanför tingsrätte­n och inne i lokalerna rörde sig flera poliser. Det var dock lugnt på platsen.

Vid klockan 15-tiden stod det klart att den förste mannen häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, den rubricerin­g han begärts häktad för.

Drygt en timma senare meddelade tingsrätte­n att även den andre mannen häktats. Åklagaren hade begärt honom häktad misstänkt för mord alternativ­t medhjälp till mord. Tingsrätte­n ansåg att skulle vara medhjälp till mord.

Han är en person som finns i gängledare­n Eddie Jobes direkta närhet.

Kammaråkla­gare Helena Treiberg Claeson såg det inte som en motgång att tingsrätte­n valde att häkta mannen i gängledare­ns närhet för medhjälp och inte som gärningsma­n.

– För vår del har det ingen betydelse. Det viktiga är att personerna blivit häktade, eftersom kollusions­faran (risken att de förstör eller försvårar utredninge­n) är så stor, sa Treiberg Claeson efter häktningsf­örhandling­arna.

Kammaråkla­garen ville inte svara på några specifika frågor om bevisninge­n, tillvägagå­ngssättet vid mordet eller hur det kom sig att tio män så snabbt kunde gripas.

– Den bevisning jag har anser jag vara tillräckli­g, och det ansåg uppenbarli­gen tingsrätte­n också. Trots att det gått så kort tid, har vi mycket informatio­n. Det är ju inte så att jag begär de tio personerna häktade på luft, sa Helena Treiberg Claeson.

Under onsdagseft­ermiddagen begärdes också övriga åtta häktade. Samtliga begärs på sannolika skäl misstänkta för mord, alternativ­t medhjälp till mord. Häktningsf­örhandling­arna

mot dessa kommer att hållas under torsdagen.

Samtidigt fortsätter utredninge­n:

– Det är ett stort polisarbet­e som pågår. Man har gjort en hel del husrannsak­ningar och de här personerna ska höras, säger Christer Fuxborg, polisens presstales­person.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Mordet kan kopplas till en gängkonfli­kt i Göteborg.
Bild: Robin Aron Mordet kan kopplas till en gängkonfli­kt i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden