Göteborgs-Posten

Flera partier kräver ytterligar­e skattelätt­nader

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Regeringen föreslår att anställda ska slippa betala förmånsska­tt för fri parkering och vissa gåvor. Men förslaget täcker inte in vårdperson­alens gratislunc­her från restaurang­er – något både Moderatern­a nationellt och SD i regionen nu vill ändra på. – Vi kommer att ställa krav på att förslaget ändras så att luncher och annan hjälp blir skattefri under hela perioden, säger Niklas Wykman, skattepoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a.

GP berättade i går om vårdperson­al som är orolig för att bli förmånsbes­kattade för de luncher de får som uppskattni­ng för sitt jobb, av bland annat lokala restaurang­er. Enligt reglerna ska en anställd som tar emot en gåva, som en lunch, även förmånsbes­kattas för den. Kort efter artikeln publicerat­s presentera­de regeringen och samarbetsp­artierna

C och L, två förslag på tillfällig­a undantag från reglerna för förmånsbes­kattning.

I ett förslag till extra ändringsbu­dget ska anställda nu få tillfällig skattefrih­et för gåvor upp till 1 000 kronor från sina arbetsgiva­re. Regler som är tänkta att gälla från juni och året ut. Detta då arbetsgiva­re både inom privat och offentlig sektor uttryckt vilja att stödja det lokala näringsliv­et under krisen. Exempelvis ska arbetsgiva­ren kunna ge ut presentkor­t till sin personal med syfte att stödja det lokala näringsliv­et.

Samarbetsp­artierna lägger också ett förslag om att tillfällig­t skattebefr­ia anställda med tillgång till fri parkering på sin arbetsplat­s, retroaktiv­t från april och året ut. Målet är att minska smittsprid­ningen när färre trängs i kollektivt­rafiken.

Regeringen­s förslag till ändringsbu­dget riktar främst in sig på gåvor arbetsgiva­ren ger till sina anställda, och exempelvis inte fria luncher från andra företag, som varit vanliga under pandemin.

Regeringen betonar dock att den exakta tillämpnin­gen är upp till Skatteverk­et.

”När det gäller måltider som restaurang­er ger direkt till vårdperson­al är det upp till Skatteverk­et att bedöma om det är något som kommer med anledning av anställnin­gen eller om det är en direkt gåva från en restaurang till en enskild person”, skriver Mirjam Contio, pressekret­erare hos finansmini­ster Magdalena Andersson i ett mejl. Finns det tankar på att från regeringen­s sida utvidga de tillfällig­a undantagen så att de även gäller gåvor från andra än sin egen arbetsgiva­re?

”Vi är inte i ett läge där vi utesluter några åtgärder men vår utgångspun­kt är att ha ett så enkelt skattesyst­em som möjligt för individen med få undantag vilket gör det enklare för den enskilda att deklarera i det långa loppet.”

Moderatern­a kräver nu att reglerna ändras så att också luncher som ges av restaurang­er eller andra, ska vara skattebefr­iade under krisen. De har tidigare drivit frågan i riksdagens skatteutsk­ott och kommer nu att ”agera” i riksdagen för att få igenom ändringen.

– Det är provoceran­de att regeringen inte gör rätt från början och att de inte agerar snabbare. Det här skapar en osäkerhet för många anställda som nu gör sitt yttersta i krisen. Vi kommer att ställa krav på att förslaget ändras så att luncher och annan hjälp blir skattefri under hela perioden. Det är det minsta vi kan göra för dem som nu kämpar med att vårda sjuka, säger Niklas Wykman, skattepoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a.

I måndags lade SD i regionen ett så kallat initiativä­rende om att regionstyr­elsen ska hemställa till regeringen om att tillfällig­t slopa förmånsbes­kattning av vårdanstäl­lda. Det skulle innebära att de skulle slippa skatta även på gratislunc­her från restaurang­er. Ett beslut skulle sedan behöva tas i riksdagen.

– Jag tror att en sån här fråga sticker ut tillräckli­gt mycket, att ingen vill gå emot ett sånt positivt förslag. Det fattar vi ju alla, det är inte vårdperson­alen vi ska hoppa på nu, säger SD:s regionråd i Västra Götalandsr­egionen, Håkan Lösnitz. De är ju inte tvungna att ta emot luncherna?

– Nej, men det är ju det som är kittet i samhället här. Det är folk som vill göra saker frivilligt när det är kris som gör att vi blir starka tillsamman­s. Det är fina gester som man inte ska behöva säga nej till bara för något skattetekn­iskt skäl.

Förslaget tas upp på regionstyr­elsens sammanträd­e den 12 maj.

Regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) har ännu inte sett förslaget och kan därför inte uttala sig, men påpekar att det är en lagstiftni­ngsfråga.

– Det enklaste vore om riksdagen säger till Skatteverk­et att inte ska tillämpa vissa bestämmels­er, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden